'Vogelgriep komt niet door wilde vogels'

De uitbraak van vogelgriep is niet te wijten aan wilde vogels. Dat stelt dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Het H5N8-virus is volgens de organisatie niet bij wilde vogels in Europa aangetroffen. "Bovendien hebben de in Nederland getroffen bedrijven geen uitloop naar buiten. De dieren zitten er altijd binnen."

CIWF wijst de intensieve pluimveehouderij aan als schuldige. "Het is bekend dat de intensieve veehouderij met haar volle stallen, waar soms tienduizenden kippen dicht op elkaar staan, een ideale voedingsbodem is voor de verspreiding van veeziekten. Wanneer in zo'n stal één dier ziek wordt door een besmettelijk virus zijn al snel veel meer dieren ziek."

De organisatie vindt het dan ook opmerkelijk dat er direct naar wilde vogels wordt gewezen. "Het is opmerkelijk hoezeer de voorstanders van de intensieve veehouderij zich haasten wilde vogels aan te wijzen als de oorzaak van de uitbraken en te eisen dat kippen met een vrije uitloop grote delen van het jaar, tijdens de vogeltrek, binnen worden gehouden", stelt directeur Geert Laugs.

"Uiteraard hebben we geen bezwaar tegen de tijdelijke ophokplicht die nu van kracht is en die dient om verdere uitbreiding van de vogelgriep tegen te gaan", voegt Laugs daar aan toe. CIWF vindt dat het nu nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken over de herkomst van het virus.