'Scholen dumpen vmbo-tak om wit te blijven'

Steeds meer scholengemeenschappen stoten hun vmbo-tak af om te voorkomen dat ze een zwarte school worden. Dat zeggen onderwijsdeskundigen zaterdag in Trouw. 'Witte' leerlingen krijgen relatief vaker havo- of vwo-advies dan allochtone leerlingen. Door het vmbo gedeeltelijk op te heffen of af te splitsen blijft een school wit, zo is de gedachte.

"Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden", aldus de voormalige rector van het Aloysius College in Den Haag, Rola Hulsbergen. "Dat gaat vaak ten koste van de vmbo-afdeling. Het is een trend die zich in stilte voltrekt."

UvA-hoogleraar sociologie Herman van de Werfhorst herkent de trend dat vmbo's worden afgestoten. Verkleurde scholen vechten tegen een leegloop van vwo'ers. Die kiezen liever voor een witte school en dat geldt ook voor de allochtone vwo'ers.

Scholen geven volgens emeritus-hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers niet snel toe dat ze hun vmbo-tak om die reden hebben weggedaan. "Maar de verkleuring van een scholengemeenschap met vwo, havo en mavo of vmbo-t zal zonder twijfel beginnen bij de mavo. Afsplitsen of opheffen is een middel om de verkleuring op afstand te zetten."