Gelderse agent krijgt werkstraf voor fataal ongeluk

Een agent die vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Apeldoorn is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De rechtbank in Zutphen legde hem ook een rijontzegging van zes maanden op, waarvan drie voorwaardelijk. Bij het ongeluk kwam een 47-jarige automobiliste om het leven.

De man reed vorig jaar oktober met hoge snelheid in een politiebus naar een spoedmelding. Hij reed zonder sirene en zwaailicht op een voorrangsweg. Het slachtoffer kwam op een kruispunt van rechts. De politieman was in de veronderstelling dat de automobiliste zou stoppen vanwege de voorrangssituatie, maar dit gebeurde niet.

Toen de agent op de rem trapte, reed het politievoertuig 130 kilometer per uur. Hij klapte uiteindelijk met 110 kilometer per uur op de auto. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

De rechtbank vindt dat de man een straf verdient omdat hij veel te hard reed en zich niet aan de regels hield die gelden voor een spoedmelding. "De man heeft zich onvoldoende gerealiseerd wat de risico's waren van zijn verkeersgedrag. Dat mocht wel van hem verwacht worden", vindt de rechtbank.

De straf is nagenoeg gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het enige verschil is de rijontzegging: het OM wilde een geheel onvoorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar.