Ex-dictator Stroessner overleden

Icoon BuitenlandsWoensdag is in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia de vroegere Paraguayaanse ex-dictator Alfredo Stroessner op 93-jarige leeftijd overleden. Zo heeft een woordvoerder van het ziekenhuis waar de man behandeld werd voor een longontsteking bekendgemaakt. Stroessner woonde sinds 1989 in Brazilië.

De kolos van 1,90 meter van Duitse afkomst zette in 1954 president Frederico Chavez met een staatsgreep aan de kant om een ware militaire operette-dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land te installeren. Hij kreeg geen tegenstand met betrekking tot zijn ambities, want tegenstanders van zijn bewind liet hij elimineren of gevangen zetten. In 1958 vernieuwde hij zijn mandaat en deed dit nog vijf keer over met vervalste verkiezingen. Hij regeerde met een marionettenoppositie en een Hooggerechtshof dat zijn wandaden legaliseerde.

De 35 jaar die Stroessner aan de macht was, worden beschouwd als de meest brutale die Paraguay sinds zijn onafhankelijkheid in 1811 kende, met minstens een miljoen vermiste en vermoorde tegenstanders. Twee miljoen mensen werden politiek of economisch verbannen. Met hulp van de VS moderniseerde El Rubio ("De Blonde") niettemin het land. Vanaf april 1987 verminderde zijn greep op Paraguay.

Onder Stroessner werd Paraguay ook een toevluchtsoord voor voormalige Nazi-misdadigers. Stroessner die zelf sympathie toonde voor de nazi-ideologie beschermde in Paraguay onderandere jarenlang Nazi-kopstuk Dr. Josef Mengele.

Op 3 februari 1989 bracht een putsch, onder leiding van generaal Andres Rodriguez, hem zelf ten val. Stroessner zocht heil in Brazilië om te ontsnappen aan vervolging wegens misdaden tegen de mensheid. De Paraguayaanse justitie heeft tevergeefs om de uitlevering van de ex-dictator verzocht.


De ex-dictator in betere tijden