Verdachte aanslag Jeruzalem zat onlangs nog in cel

De Palestijnse man die woensdagavond een ultrarechtse joodse activist zou hebben neergeschoten in Jeruzalem was recentelijk vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Dat heeft de Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld gezegd. Moatez Higazi werd uren na de aanslag doodgeschoten nadat hij volgens de politie het vuur had geopend op agenten die zijn huis omsingelden. De activist, Yehuda Glick, overleefde de aanslag en ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

Higazi had Glick vanaf een motor onder vuur genomen, aldus de Israëlische politie. Uren later werd zijn woning in Oost-Jeruzalem omsingeld. Volgens Rosenfeld begon Higazi op een gegeven moment de politie te beschieten, waarna hij door de agenten werd gedood.

Glick is een in de Verenigde Staten geboren activist die wil dat joden vrije toegang krijgen tot de hele Tempelberg, een heiligdom voor zowel joden als moslims.

De Tempelberg was de afgelopen maanden het epicentrum van de toegenomen spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen. De spanningen liepen meerdere keren uit op geweld tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Israël zegt dat het de toegang tot de heilige locatie voor Israëliërs en Palestijnen wil behouden, maar volgens de Palestijnen wordt de toegang voor Israëliërs stapje voor stapje uitgebreid.

Minister van defensie Moshe Yaalon gaf donderdag de Palestijnse president Mahmoud Abbas de schuld van de aanslag. "De moordpoging op Yehuda Glick is de zoveelste stap in de Palestijnse opruiing tegen joden en de staat Israël", zei Yaalon. "Als Abu Mazen (Abbas, red.) leugens verspreid en giftige uitspraken doet over het recht van joden om in hun eigen land hun geloof te belijden is terreur het resultaat, zoals we gisteren hebben gezien."

Niet alleen rond de Tempelberg, maar ook elders in Oost-Jeruzalem zijn er de laatste tijd steeds meer botsingen tussen Israëliërs en Palestijnen. Israël gooide maandag olie op het vuur toen het nieuwe bouwplannen voor Oost-Jeruzalem bekendmaakte. Israël nam het stadsdeel in tijdens de oorlog in 1967 en ziet heel Jeruzalem als de onverdeelbare hoofdstad van het land. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam woensdagavond op verzoek van Jordanië in spoedzitting bijeen om de situatie in Oost-Jeruzalem te bespreken. VN-chef politieke zaken Jeffrey Feltman zei dat de bouwplannen een bedreiging zijn voor de levensvatbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat.

Israël liet bij monde van zijn ambassadeur bij de VN Ron Prosor weten alles te doen om de spanningen tot een minimum te beperken. De Palestijnse ambassadeur, Riyad Mansour, zei dat Israël niet luistert. Hij sprak van een 'explosieve' situatie.

Feltman raadde de Veiligheidsraad aan actie te ondernemen. Bij Israël en de Palestijnen drong hij er op aan door onderhandelen te spanningen weg te nemen.