'Militair moet gps en Facebook afschermen'

Nederlandse militairen die voor werk of vakantie in het buitenland zijn, doen er verstandig aan de locatievoorziening op hun mobiel of tablet uit te schakelen. Met Facebook moet eveneens verstandig worden omgegaan. Dat advies geeft het Ministerie van Defensie vrijdag, meldt De Telegraaf.

Defensie komt met de waarschuwing nu verschillende Nederlandse militairen via Facebook en LinkedIn zijn bedreigd. De MIVD doet hier onderzoek naar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie tegen De Telegraaf.

Het uitzetten van de locatievoorziening is nodig om langer onvindbaar te blijven. "Op die manier is te voorkomen dat anderen zien waar u verblijft", aldus Defensie. Facebookpagina's moeten eveneens worden beveiligd. Het best is om de instellingen niet op 'openbaar' maar op 'privé' te zetten, aldus het ministerie. "De instellingen zijn met een paar eenvoudige stappen te veranderen, zodat u communiceert in een afgeschermde omgeving."

Inlichtingenbronnen zeggen dat militairen wereldwijd door jihadisten op sociale media worden benaderd, aldus De Telegraaf.