Kabinet wil meer inzet rijkere landen tegen ebola

De rijkere EU-lidstaten moeten meer bijdragen in de strijd tegen Ebola. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) onderschrijft een oproep daartoe van de Britse premier David Cameron. Zij kondigt zaterdag aan dat premier Mark Rutte (VVD) achterblijvende Europese landen later deze week aanspoort hun deel bij te dragen.

Cameron heeft de EU-lidstaten opgeroepen om komende vrijdag op een top in Brussel samen een miljard euro bij te dragen aan de bestrijding van het virus. Ploumen sluit zich namens het kabinet aan bij die oproep. "Het kan niet zo zijn dat met name een aantal grote landen nauwelijks geld of middelen ter beschikking stellen. Ieder land hoort zijn verantwoordelijkheid te nemen bij de bestrijding van ebola", schrijft zij.

Nederland behoort volgens de minister tot de grotere donoren. Het kabinet heeft al dertig miljoen euro gedoneerd en heeft de inzet van het transportschip Karel Doorman aangeboden, het grootste schip dat de marine ooit heeft gehad. Ook draagt Nederland bij via bijdragen aan noodhulpfondsen van de Verenigde Naties.