Zelfmoordhype onder meisjes in Enschede

Icoon Shocking"Ken jij Jolanda? Zij gaat vanavond zelfmoord plegen." Zo maakten tenminste twaalf jonge meisjes uit Enschede begin dit jaar elkaar het hoofd gek en startten ze een hype. Ze riepen elkaar op om zelfmoord te gaan plegen. Eén suïcidale studente werd opgenomen in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Maandenlang zwegen scholen en hulpverlening om te voorkomen dat meer jongeren betrokken raakten bij de oproepen. Hulpverleners moesten de pubers op andere gedachten brengen. "Het was bijna besmettelijk, zoals de meiden elkaar opjutten", zegt schoolpsycholoog Frank Rijnders van het Stedelijk Lyceum in Enschede. Op dit moment lijkt de hype voorbij te zijn. Volgens Rijnders spoorden de pubers elkaar aan via internet en mobieltjes, zelfmoord werd verheerlijkt. "Je zou een held zijn als je het echt zou doen. "Wie durft?" riepen ze allemaal", aldus de schoolpsycholoog.

Dit is niet de eerste hype waar jongeren massaal aan meededen. "Er is een periode geweest dat meiden hyperventileerden. Dat ging zover dat meerdere leerlingen tegelijk lagen bij te komen. Hetzelfde geldt voor zelfverminking, dan vinden kinderen het interessant zichzelf te beschadigen met pennen en messen."

Met dank aan i2Them2 voor de submit.