Eurosceptisch UKIP verovert eerste parlementszetel

De Britse eurosceptische UK Independence Party (UKIP) heeft voor het eerst een zetel bemachtigt in het Lagerhuis. Dat hebben verkiezingsmedewerkers vrijdag bekendgemaakt.

UKIP-kandidaat Douglas Carswell won een speciale verkiezing in het kiesdistrict Clacton-on-Sea met 12.404 stemmen. Hiermee eindigde hij ruim voor Giles Watling van de Conservatieve Partij, die slechts 8709 stemmen wist binnen te slepen. De speciale verkiezing moest worden uitgeschreven omdat Carswell, die Clacton-on-Sea vertegenwoordigde, van de Conservatieve Partij naar UKIP was overgelopen.

UKIP, van partijleider Nigel Farage, wil immigratie in het land terugdringen en Groot-Brittannië uit de Europese Unie laten stappen. UKIP werd in mei de grootste Britse partij voor het Europees Parlement.

In het noorden van Engeland, in het kiesdistrict Heywood and Middleton, werd ook een speciale verkiezing gehouden. Labour won nipt, met 617 stemmen meer dan UKIP. De uitslag weerspiegelt de vrees in het Britse politieke establishment voor de anti-immigrantenpartij. UKIP blijkt inmiddels niet alleen bij de conservatieve achterban tot de verbeelding te spreken, maar nu ook bij die van Labour.