Homorechtenbeweging blij met nieuwe toon kerk

Homorechtengroepen hebben zich voorzichtig optimistisch getoond over de nieuwe toon die de rooms-katholieke kerk aan lijkt te slaan. Ze voelen zich gesterkt door de uitspraak van paus Franciscus, die eerder dit jaar zei niet te willen oordelen over homoseksuelen. Het standpunt van Franciscus lijkt inmiddels ook door te sijpelen naar de geestelijken die deze week in het Vaticaanstad zijn voor een synode over familiezaken.

Er is geen sprake van dat de kerkleer wordt aangepast, of dat het Vaticaan zich achter het homohuwelijk schaart, maar voor het eerst wordt er in het Vaticaan gesproken over het beter voorzien in zielenzorg aan homo's en lesbiennes. De geestelijken in Rome hebben het gehad over de manier waarop over homoseksuelen wordt gesproken. Er moet niet langer op veroordelende toon worden gesproken, maar juist op een respectvolle en verwelkomende manier, aldus de bisschoppen.

"We zien volgens mij een scheur in het ijs en we hebben daar erg, erg lang op moeten wachten", zei Francis DeBernardo, van New Ways Ministry, een katholieke homorechtenorganisatie. "Het is een aanwijzing voor een eerste stap."

In de kerkleer wordt gezegd dat homoseksualiteit een zonde is en een stoornis. "Ik ken tientallen mensen die de rooms-katholieke om deze woorden de rug hebben toegekeerd", aldus DeBernardo.

Kardinaal Francesco Coccopalmiero zei donderdag dat Rome zich nooit achter het homohuwelijk zal scharen. "Kijk, je kan over alles praten, je kan van alles zeggen, maar je moet ook eerlijk zijn en zeggen dat voor ons - en niet alleen voor de rooms-katholieke kerk, maar voor de menselijke cultuur in het algemeen - het huwelijk wordt gesloten tussen man en vrouw. Het is één ding om te zeggen dat iedereen zijn of haar eigen keus maakt, dat we niet oordelen en dat het geweldige mensen kunnen zijn, zelfs met deze gesteldheid. Het is iets anders om te zeggen dat het homohuwelijk gezegend is, of een goede zaak is."

Ondanks die onbuigbare houding, lijkt er dus toch iets veranderd te zijn in het discours. Michael Brinkschröder van het Europees Forum voor Christelijke LHBT-groepen spreekt van het 'Franciscus-effect'. Veel geestelijken zijn volgens Brinkschröder 'hun angst verloren' en voelen zich vrijer om de dialoog met homoseksuelen aan te gaan. "Nu Benedictus van het toneel is verdwenen, heeft Franciscus signalen afgegeven aan bisschoppen om zich bezig te houden met pastoraal werk en dialoog."