Ahmadzai beëdigd in Afghanistan

Ashraf Ghani Ahmadzai is maandag beëdigd als de nieuwe president van Afghanistan. Hij volgt Hamid Karzai op. De tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen werd al in juni gehouden, maar de afgelopen maanden betichtten Ahmadzai en zijn tegenstander Abdullah Abdullah elkaar van stembusfraude.

Na maanden van gesteggel werd vorige week een deal gesloten waardoor de twee de macht gaan delen. Abdullah wordt 'hoofd uitvoerende macht', een functie die neerkomt op een premierschap.

Ahmadzai riep de Taliban en andere gewapende groepen op de wapens neer te leggen en zich aan te sluiten bij het politieke proces. "We zijn oorlog beu", zei Ahmadzai. "Onze boodschap is er een van vrede, maar dat betekent niet dat we zwak zijn."

Karzai zat breed lachend in de zaal waar Ahmadzai werd beëdigd. Hij zei blij te zijn na meer dan tien jaar af te treden. Abdullah bedankte hem voor zijn bewezen diensten. Ook bedankte hij de miljoenen kiezers die ondanks de dreiging van onder meer de Taliban naar de stembus gingen om een nieuwe president te kiezen. "We zijn verenigd in de regering van nationale eenheid", zei Abdullah.

Ahmadzai bedankte Karzai ook en beloofde als president de welig tierende corruptie in het land aan te zullen pakken. "We willen om rekenschap worden gevraagd", aldus de kersverse president. "Ik ben jullie leider maar ik ben niet beter dan jullie. Als ik fouten maak moeten jullie me daarvoor verantwoording laten afleggen."

Geweld bleef Afghanistan ook maandag niet bespaard. In Kabul, waar de inauguratie plaatsvond, werd een zelfmoordaanslag gepleegd in de buurt van de internationale luchthaven. Zeker zes mensen kwamen om. Een aanslag met een bermbom eiste geen levens. In de oostelijke provincie Paktia vielen strijders van de Taliban een complex van de regering aan. Eerst werd een autobom tot ontploffing gebracht en vervolgens brak een vuurgevecht uit. Zeven Taliban, vier agenten en twee burgers kwamen om.