Abbas komt donderdag met VN-resolutie

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil donderdag een resolutie bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties indienen voor de terugtrekking van Israëlische militairen van Palestijns grondgebied. Abbas wil de resolutie direct na zijn toespraak in de Algemene Vergadering indienen, zei hij dinsdag.

De Palestijnen beseffen zich dat een dergelijke resolutie welhaast zeker geblokkeerd zal worden door de Verenigde Staten, die een veto hebben in de Veiligheidsraad. De VS vinden dat onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen de enige manier zijn om tot een oplossing voor het conflict te komen.

Abbas gaf maandag al aan dat als zijn verzoek bij de VN wordt genegeerd, hij zal proberen aansluiting te vinden voor de Palestijnen bij andere internationale instanties. Volgens medewerkers van Abbas moet daarbij worden gedacht aan bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dit zou de Palestijnen de mogelijkheid bieden Israël aan te klagen bij het hof voor oorlogsmisdaden, iets waar al eerder op is gezinspeeld.