Blair: luchtaanvallen niet genoeg tegen IS

Luchtaanvallen alleen zijn niet genoeg om de terroristische groep Islamitische Staat (IS) te verslaan. Westerse landen moeten ook bereid zijn grondtroepen tegen de 'fanatieke' extremisten in te zetten. Dat schrijft de Britse oud-premier Tony Blair in een essay op de website van zijn Faith Foundation.

Het is beter als troepen uit de regio zoals Iraakse of Koerdische strijders de strijd aangaan, maar dit is mogelijk niet genoeg, schrijft Blair.

"Er zijn reële aanwijzingen dat landen in het Midden-Oosten nu bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen en ik aanvaard volledig dat niemand in het Westen trek heeft in grondinzet", stelt Blair. " Maar wij moeten die in de toekomst niet uitsluiten, als die absoluut noodzakelijk is."

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben luchtaanvallen uitgevoerd om de groep te verzwakken.

"Je kunt dit extremisme niet verdelgen als je het niet bij zijn oorsprong aanpakt en bestrijdt", aldus Blair, wiens laatste jaren als premier in het teken stonden van de veel bekritiseerde Britse deelname aan de Irak-oorlog. Diplomatie en humanitair werk zullen niet genoeg zijn om IS te bestrijden, zegt Blair. "Tenzij ze vergezeld gaan van fysieke strijd, zullen wij het probleem alleen verzachten, niet overwinnen."

"Omdat de vijand waar wij tegen vechten fanatiek is, omdat ze bereid zijn te doden en te sterven, bestaat er geen oplossing waarin geen geweld wordt toegepast met de bereidheid slachtoffers te incasseren om de strijd tot het einde toe te voeren", schrijft Blair.

In het programma Today van BBC Radio 4 reageerde Blair op de kritiek dat hij vanwege zijn aandeel in de invasie in 2003 in Irak wel de laatste is naar wie moet worden geluisterd. "Het soort terroristische krachten waar wij in 2006-07 in Irak mee te maken hadden was precies hetzelfde waar wij nu in 2014 mee geconfronteerd worden."