Zweedse premier neemt verlies en stapt op

De conservatieve Zweedse premier Karl Reinfeldt heeft zijn verlies in de parlementsverkiezingen van zondag genomen. Hij dient maandag het ontslag van zijn kabinet in en stapt op als partijleider, kondigde hij zondagavond aan.

De flinke winst voor de anti-immigratiepartij Zweden Democraten, die dertien procent van de stemmen kreeg, is een domper op de feestvreugde in het kamp van de sociaaldemocraten. De linkse alliantie van Reinfeldts rivaal Stefan Löfven werd weliswaar de grootste, maar behaalde geen absolute meerderheid. Het is daarom nog maar de vraag of Löfven een meerderheidscoalitie weet te bouwen en de winst weet te verzilveren.

Löfven staat voor de taak enkele partijen uit het politiek verbond van Reinfeldt los te weken en over te halen. Anders ziet hij zich mogelijk geconfronteerd met massief verzet van de conservatieve alliantie en de Zweden Democraten tegen zijn belangrijkste plannen en krijgt hij weinig voor elkaar. De sociaaldemocraten en de conservatieven sluiten samenwerking met de Zweden Democraten uit, maar een gezamenlijke tegenstem van rechts en populistisch rechts valt daar uiteraard niet onder.

Het Feministisch Initiatief komt toch niet in het nieuwe parlement. De kleine feministische partij bleef op ruim drie procent van de stemmen steken en haalde net de kiesdrempel niet.