Zes doden bij Amerikaanse aanval in Somalië

Bij een operatie van het Amerikaanse leger in Somalië zijn zes strijders van de terreurbeweging Al-Shabab gedood. Dat heeft de strijdgroep dinsdag bevestigd. Het is nog niet bekend of leider Ahmed Abdi Godane onder de slachtoffers is.

Een woordvoerder van Al-Shabab zei wel dat Godane in een van de twee voertuigen zat die maandag door de Amerikanen onder vuur genomen werden. De auto's waren op weg naar de kuststad Barawe, de belangrijkste basis van de rebellengroep. Volgens de gouverneur van de regio Neder-Shabelle werden bij de operatie bases van Al-Shabab met drones aangevallen.

Na de aanval arresteerden gemaskerde moslimstrijders tientallen inwoners van de regio die zij verdenken van spionage voor de Verenigde Staten. Volgens een ooggetuige worden zelfs de jungles uitgekamd en rondtrekkende nomaden verhoord.

De 37-jarige Godane is sinds 2007 de geestelijk leider van Al-Shabab. Onder zijn leiding sloot de beweging een bondgenootschap met Al-Qaida en werd in 2013 een aanslag gepleegd op een winkelcentrum in Kenia, waarbij 67 mensen om het leven kwamen. De VS hebben ruim vijf miljoen euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de arrestatie van Godane.

Als Godane bij de aanslag om het leven is gekomen, dan kan dat volgens analisten wel eens tot gevolg hebben dat Al-Shabab de banden met Al-Qaida verbreekt en zich aansluit bij de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die in Syrië en Irak actief is. Omdat Godane geen opvolger heeft aangewezen en er berichten zijn dat het rommelt aan de top van Al-Shabab lijkt een machtsstrijd zeer waarschijnlijk.