Duitse raketten in handen van IS

De terroristische groep Islamitische Staat (IS) heeft bij de verovering van de luchtmachtbasis Taqba in Syrië Duitse raketten in handen gekregen. Dat blijkt uit videobeelden die IS heeft verspreid, meldt het Duitse blad Die Welt op zijn website.

Strijders van IS namen vorige week na dagenlange gevechten de luchtmachtbasis bij de stad Raqqa in. Tientallen gevangen regeringsmilitairen werden vervolgens omgebracht. De basis was de laatste stelling die het regime in het door jihadisten beheerste gebied nog in handen had.

In de propagandavideo toont IS de wapens die bij de verovering zijn buitgemaakt: een MiG gevechtsvliegtuig in een hangar en enkele zware artilleriestukken. Ook wordt een nog verpakte raket getoond, met in het Duits het opschrift Lenkflugkörper DM 72 - 136 mm Panzerabwehr.

Volgens Die Welt gaat het om antitankraketten van de vroegere Duits-Franse fabrikant Euromissile. Ze werden in 1981 aan het Syrische regime geleverd, om er Gazelle-gevechtshelikopters mee uit te rusten.

In de afgelopen maanden waren er wel vaker berichten dat wapens van Europese makelij die ooit aan Syrië waren geleverd in handen van terreurgroepen zijn beland. Zo doken onder andere in het Koerdische deel van Syrië Milan-raketten op die in 1978 aan Damascus waren verkocht.

De fracties van de Duitse regeringspartijen in de Bondsdag hebben maandag ingestemd met plannen van de regering om antitankraketten, geweren en pantservoertuigen aan Koerdische strijders in Irak te leveren. De Koerden krijgen die wapens om zich tegen het oprukkende leger van IS te verdedigen.