Oekraïeners blazen 12 Russen en zichzelf op

Twee gewond geraakte officieren in het Oekraïense leger zouden donderdag zijn omsingeld door Russische paratroopers. Daarbij bliezen ze zichzelf uiteindelijk op. Dat stelt de Kyiv Post.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie werden de twee mannen van de 51ste Brigade, Oleksandr Kandesiuk en Oleksiy Shepeliuk, door Russische troepen ingesloten en konden ze niet meer wegkomen.

Naar verluidt bliezen ze zich op het allerlaatste moment op. Daarbij namen ze behalve zichzelf, ook twaalf Russische luchtlandingstroepen mee het graf in.

Als het voorval inderdaad zo is gebeurd, doet het vanzelfsprekend denken aan Jan van Speijk, die zichzelf liever opblies met boot en al, dan zijn schip aan de Belgen over te geven. 

Hij zei toen Belgische overname van het schip op 5 februari 1831 nabij Antwerpen niet meer te voorkomen leek: "En een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in." Vervolgens stak hij zijn sigaar in het buskruit. 28 van de 31 bemanningsleden en een onbekend aantal Belgen kwamen daarbij om het leven.