Nog steeds onenigheid over atoomprogramma Iran

Er zijn nog steeds 'zeer grote verschillen' tussen het Westen en Teheran over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry dinsdag gezegd. De deadline van zondag om tot een akkoord te komen komt ondertussen steeds dichterbij.

Volgens Kerry is na twee dagen van gesprekken tussen Iran en de Europese bondgenoten van de VS enige vooruitgang geboekt. Er is volgens de minister echter nog erg veel werk te verzetten.

Kerry zegt dinsdag terug te vliegen naar Washington, waar hij met president Barack Obama en het Congres spreekt over de staat van de onderhandelingen. Hij zegt te gaan praten over het mogelijke vooruitschuiven van de deadline van een atoomakkoord, waardoor het overleg met Iran voortgezet kan worden.

In januari sloot Iran een interim-akkoord met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk Duitsland, Rusland en China, waarbij Iran tijdelijk zijn nucleaire programma bevroor. In ruil hiervoor werden sancties ter waarde van ruim vijf miljard euro verlicht. De deadline van 20 juli is officieus en kan eventueel met maximaal zes maanden worden uitgesteld.