Leiders overleggen over crisis Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zondag overlegd met een aantal Europese collega's over zijn vredesplan voor het oosten van Oekraïne. Hij sprak met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Russische president Vladimir Poetin. De Europese Unie beticht Rusland van inmenging in het conflict en stelde Moskou vrijdag een ultimatum. Als Rusland en de pro-Russische separatisten maandag geen stappen hebben genomen om het geweld in te dammen stelt de EU nieuwe sancties in tegen Rusland.

De EU eist dat de separatisten drie controleposten op de Oost-Oekraïense grens overdragen aan de autoriteiten. Daarnaast moet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa toezien op de naleving van het staakt-het-vuren dat Porosjenko ruim een week geleden afkondigde en moeten de strijdende partijen om de tafel gaan zitten. Merkel en Hollande riepen Poetin op om te helpen dit mogelijk te maken.

Porosjenko liet in een verklaring weten dat hij bereid blijft het staakt-het-vuren, dat hij vrijdag met drie dagen verlengde, te respecteren. Hij maakt zich wel zorgen over het feit dat de separatisten in delen van Oost-Oekraïne de afgelopen dagen toch weer aanvallen uitvoerden op het leger. Hij riep Poetin op de controle aan de Russisch-Oekraïense grens te verscherpen om te voorkomen dat wapens uit Rusland naar de opstandelingen vloeien.

Alle leiders waren het er over eens dat Oekraïne, Rusland en de separatisten 'heel snel' met elkaar om de tafel moeten, aldus de verklaring van Porosjenko.