Klinieken zitten niet op Frank R. te wachten

De psychiatrische klinieken staan afwijzend tegenover een behandeltraject voor zedenverdachte Frank R. uit Cuijk. Op de derde zittingsdag in Assen stond de vraag centraal of de 49-jarige R. in aanmerking komt voor tbs met dwangverpleging of tbs met voorwaarden, een lichtere vorm van tbs in een forensisch psychiatrische kliniek met een maximale duur van negen jaar. Tbs met dwangverpleging kan in theorie oneindig worden verlengd.

Tijdens de zitting bleek vrijdag dat de psychiatrische klinieken er geen heil in zien om R. te behandelen. Zijn stoornissen zouden te complex zijn en een langduriger en intensievere behandeling behoeven dan de instellingen kunnen bieden. Bovendien kan binnen de kliniek aan een van de gestelde voorwaarden, het verbod op gebruik van internet en telefoon, niet worden nagekomen, zei een deskundige.

Frank R. wil wel behandeld worden, zei hij tijdens de zitting. "Maar niet de zwaarste vorm als dat niet nodig is." Het Openbaar Ministerie laat woensdag weten welke straf en behandeling het passend vindt. Advocaat Tjalling van der Goot liet doorschemeren dat de behandeling prima plaats kan vinden in een kliniek. Zoals die in Assen die gespecialiseerd is in het behandelen van zedendelinquenten.

De Brabander staat terecht voor 21 zedendelicten, waaronder grooming, verkrachting en ontucht. Hij legde vanaf 2001 via chatsites contact met kwetsbare meisjes tussen de 12 en 16 jaar en verleidde hen tot ontuchtige handelingen voor de webcam door zich als tiener voor te doen. Bij hem thuis en in zijn auto werden 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's van kinderporno gevonden. Hij lijdt volgens deskundigen aan pedofilie en parafilie.