April was warmer maar ook natter

April is de vijfde maand op rij die warmer is verlopen dan normaal. Dat melden de meteorologen van Weeronline zondag. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 12,2 graden tegenover 9,2 normaal. De maand gaat echter niet alleen als warm de boeken in, want er viel ook aardig wat regen.

Hoewel de maand droog begon, werd het weerbeeld vanaf de Pasen wisselvalliger met geregeld buien en enkele keren zwaar onweer. Vooral op 24 en 25 april was in een groot deel van het land sprake van donder en bliksem. De buien gingen vaak gepaard met hagel, plensregen en blikseminslagen.

Ook de laatste dagen van de maand beloven volgens Weeronline regenachtig te verlopen. "Naar verwachting komt de uiteindelijke neerslagsom voor april gemiddeld over het land uit op circa 50 mm. Dat is net iets natter dan de normaal van 43 mm", melden de meteorologen.

Over het algemeen was april echter zacht en warm. Dat is onder meer te zien aan het aantal van negen warme dagen. Dat zijn dagen waarop temperaturen werden bereikt van 20 graden en hoger. Normaal telt april zo'n drie warme dagen. Op 25 april werd bovendien lokaal de eerste zomerse dag bereikt met maxima van 25 graden of meer. Limburg had de primeur.

Verder werden de afgelopen maand twee records gevestigd. Zo was het de warmste 1 april ooit gemeten en was de eerste decade van april, van 1 tot en met 10 april, de warmste ooit met een gemiddelde temperatuur van 12,7 graden. De zon scheen ook meer dan gemiddeld met 179 tegenover 173 uren normaal.