Liverpool herdenkt 25 jaar Hillsborough-ramp

Liverpool herdenkt dinsdag in eigen stadion dat 25 jaar geleden de Hillsborough-ramp plaatsvond. In het stadion van Sheffield Wednesday, waar Liverpool Nottingham Forest in 1989 ontmoette in de halve finale van de FA Cup, werden 96 supporters van de Reds doodgedrukt.

Het is nog altijd de grootste stadionramp in het Engelse voetbal. De herdenking is dit jaar extra emotioneel omdat momenteel een onderzoek loopt naar de doodsoorzaak van de slachtoffers.

Componist Michael Nyman schreef bovendien een symfonie voor de slachtoffers. Het werk, met de naam Symphony No. 11: Hillsborough Memorial?, bevat de namen van alle slachtoffers. Het wordt evenwel pas op 5 juli voor het eerst gespeeld in de kathedraal van Liverpool.

De nabestaanden van 'de 96', zoals de slachtoffers doorgaans worden aangeduid, strijden al jaren voor eerherstel van hun geliefden. Oorspronkelijk oordeelde de politie dat de fans zelf begonnen te duwen en ze dus medeverantwoordelijk waren.

In 2012 werd dat oordeel door een onafhankelijke commissie naar het rijk der fabelen verwezen. De politie had veel te veel mensen een tribune opgestuurd, waardoor onrust ontstond. De nooduitgangen waren echter afgesloten door de politie. Omdat Liverpool-supporters geen goede naam hadden, deed de politie er alles aan om zijn eigen straatje schoon te vegen en de schuld bij de fans neer te leggen.

Afgelopen weekeinde werd bij alle wedstrijden in het Engelse betaalde voetbal al een minuut stilte gehouden. De duels begonnen bovendien allemaal zeven minuten later. De wedstrijd op Hillsborough werd destijds na zes minuten stilgelegd toen fans in doodsnood over de hekken klommen en duidelijk werd dat zich een ramp aan het voltrekken was.

De Hillsborough-ramp heeft grote gevolgen gehad voor het Engelse voetbal. Het meest zichtbare was dat de hekken in de stadions, die daar als gevolg van hooliganisme waren geplaatst, weer verdwenen. Statribunes werden bovendien in de ban gedaan. Dat voorbeeld werd later door heel Europa gevolgd.