Washington Post en Guardian winnen Pulitzerprijs

The Washington Post en The Guardian hebben maandag de Pulitzerprijs voor openbaar dienstbetoon gewonnen. De Amerikaanse en Britse kranten onderscheidden zich met hun onthullingen over de afluisterpraktijken van de inlichtingendienst NSA op basis van documenten die zij kregen toegespeeld door klokkenluider Edward Snowden. De Pulitzers zijn de belangrijkste Amerikaanse journalistieke prijzen.

De prijs voor 'breaking news' ging naar The Boston Globe voor zijn berichtgeving over de aanslagen bij de finish van de marathon van Boston, een jaar geleden.

The New York Times kreeg twee Pulitzers voor fotografie, een voor het documenteren van de terreuraanslag op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in Kenia en de ander voor het essay van fotograaf Josh Haner over het revalidatieproces van een man die door de aanslagen in Boston beide benen verloor.

Het Center for Public Integrity kreeg de prijs voor onderzoeksjournalistiek voor artikelen over hoe sommige artsen en juristen uitkeringen onthielden aan mijnwerkers met longziekte.

The Washington Post werd ook onderscheiden voor verklarende journalistiek voor artikelen over het systeem van voedselcoupons in de Verenigde Staten. Voor features werd geen prijs toegekend.