Antiekbeurs Delft gaat ter ziele

De Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft die jaarlijks in Museum Het Prinsenhof wordt gehouden, stopt definitief. Dit naar aanleiding van een conflict met het museum, liet het bestuur maandag weten. De beurs stond gepland van 17 tot en met 21 september.

Voorzitter Patrick Buch besloot de beurs niet meer te organiseren nadat duidelijk was geworden dat een belangrijke zaal, het Gastenkwartier, niet meer beschikbaar is vanwege de herinrichting van het museum. "De beursdatum was al bekend voordat de verbouwingsplannen er waren. Kennelijk kunnen er geen zaken gedaan worden met Het Prinsenhof", fulmineert Buch.

"Zonder deze zaal is het oppervlak niet meer toereikend om een acceptabele beurs te organiseren", gaat Buch verder. "Andere ruimtes om een beurs van dit formaat te houden, zijn er niet in Delft."

Museum Het Prinsenhof reageert verbaasd op het nieuws. "We zouden dinsdag de alternatieven bespreken", zegt museumdirecteur Patrick van Mil.

In het Gastenkwartier komt een vaste tentoonstelling waardoor de antiekbeurs niet meer in deze zaal kan worden gehuisvest. "Wat overigens niet hoeft te betekenen dat de antiekbeurs niet door kan gaan", benadrukt Van Mil. "Ik heb, voordat dit nieuws naar buiten kwam, gezegd dat er genoeg andere mogelijkheden zijn. Kennelijk gebruikt meneer Buch dit incident omdat hij sowieso al wilde stoppen."

Het is de tweede keer dat de antiekbeurs ter ziele gaat. De eerste keer was in 1991, waarna de beurs in 2009 terugkeerde. De Oude Kunst- en Antiekbeurs werd vlak na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gehouden.