Slachters boycotten schapen zonder chip

Ruim de helft van de Nederlandse schapenslachterijen slachten vanaf juni geen schapen meer als de dieren geen elektronische chip hebben. Dat zegt voorzitter van Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) Louis Westgeest. Hij wil later ook de paardenslacht tegen het licht houden.

Westgeest stelt dinsdag dat slachters bij schapen die alleen een oormerk, maar geen chip hebben niet goed is te controleren of het dier gezond is en of het vlees veilig is voor consumptie. "De controles worden opgevoerd en dan kunnen slachterijen flinke boetes krijgen als er iets mis is. Daar hebben we geen zin in", aldus Westgeest.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorige maand dat vlees op de Nederlandse markt niet veilig genoeg is. De onderzoekers stelden dat niet kan worden gegarandeerd dat slachterijen zich aan de regels houden.

Westgeest hekelt het feit dat voor schapen twee registratiesystemen bestaan: het oormerk en de chip. Bij de eerste is de controle vooraf zeer lastig, omdat de schapen in grote aantallen worden aangeleverd en er dan wel eens een doorheen kan glippen. Schapen met een chip kunnen snel met speciale apparatuur worden gescand.

De VSV wil later ook kritisch naar de paardenslacht kijken, aldus Westgeest. Die dieren hebben nu een individueel, papieren paspoort. "Dat systeem is ook niet helemaal waterdicht", zegt de voorzitter. "Er moet net als bij runderen een database komen waarin duidelijk is te zien welke inentingen het dier heeft gehad en of het slachtwaardig is."

De VSV denkt dat schapenhouderijen hun schapen niet altijd chippen uit kostenoverwegingen, maar volgens Westgeest moeten ook zij hun verantwoordelijkheid nemen. "Volksgezondheid kost nou eenmaal geld. Wij willen hoog inzetten om fouten te herstellen. Maar dan hebben we wel hulp nodig van de overheid en andere bedrijven in de sector."