Meer meldingen bij Meld Misdaad Anoniem

Bij Meld Misdaad Anoniem zijn vorig jaar anderhalf keer zo veel tips binnengekomen over drugslaboratoria als in het jaar daarvoor. In totaal kreeg de anonieme meldlijn zo'n 15.700 tips, een stijging van vijf procent ten opzichte van 2012. Dat meldt de tiplijn woensdag in een overzicht met jaarcijfers.

In totaal kreeg de tiplijn 110 meldingen over drugslaboratoria, waarvan een aantal leidde tot het ontdekken van een groot bedrijfspand in Rosmalen. Daar werd dagelijks zo'n 250 liter mdma geproduceerd, goed voor 250 duizend xtc-pillen. Andere tips leidden naar drugslabs in Hendrik Ido Ambacht en Tilburg.

De 15.700 tips zorgden voor bijna tweeduizend aanhoudingen, ten opzichte van ruim 1600 in het jaar daarvoor. De meeste mensen werden aangehouden voor betrokkenheid bij drugshandel. Bij de ruim negenduizend meldingen daarover werden 1124 mensen aangehouden.

Ook kreeg het meldpunt meer tips binnen over gedwongen en illegale prostitutie, de 303 meldingen waren er 36 procent meer dan vorig jaar. Het aantal meldingen van overvallen nam juist datzelfde percentage af. De tiplijn kreeg in totaal 423 meldingen binnen van overvallen, de grootste categorie in aantallen.

Een andere opvallende stijger is het aantal meldingen van witwassen, afpersing en crimineel vermogen. Daarover kwamen 211 meldingen binnen, ruim een derde meer dan in 2012. Met die tips werd ruim drie miljoen euro in beslag genomen, bijna vijf keer zo veel als in 2012, aldus de tiplijn.