Britse rechter: levenslang is levenslang

Het Britse Hof van Beroep heeft dinsdag nog eens bevestigd dat rechters mensen kunnen veroordelen tot levenslang zonder de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Het oordeel dat levenslang ook echt levenslang is volgt op een aanmaning van het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen (EHRM) dat het beleid moet worden herzien.

Vorig jaar bepaalde het EHRM dat levenslange celstraffen zonder kans op vervroegde vrijlating neerkomt op een 'inhumane en vernederende behandeling'. Vijf Britse rechters, onder aanvoering van Lord Chief Justice John Thomas, menen echter dat dergelijke straffen in 'uitzonderlijke omstandigheden' niet strijdig zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Bovendien menen de rechters dat het EHRM de plank misslaat met de conclusie dat vervroegde vrijlating onmogelijk is, omdat de Britse regering nog altijd het recht heeft om gevangenen onder bepaalde uitzonderlijke omstandigheden eerder vrij te laten.

De Britse aanklager Dominic Grieve is blij met de uitspraak, omdat 'die de helderheid verschaft die onze rechters nodig hebben'.

In Groot-Brittannië zitten ongeveer vijftig gevangenen een levenslange gevangenisstraf uit.