Bussemaker bij Sochi-protest Homomonument

Minister van OCW Jet Bussemaker (PvdA) is van de partij bij het COC-protest op 7 februari bij het Homomonument in Amsterdam tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat zei de bewindsvrouw, die emancipatie in haar portefeuille heeft, zondag tijdens een bijeenkomst van de homobelangenorganisatie in Paradiso in Amsterdam.

Premier Mark Rutte (VVD) gaat in Sotsji zijn zorgen overbrengen over de behandeling van de LHBT-gemeenschap in Rusland, zei Bussemaker nog maar eens. Ze benadrukte dat ze in het najaar met haar Russische ambtgenoot ook heeft gesproken over homorechten.

Naast Rutte vaardigt Nederland ook koning Willem-Alexander af naar de Spelen. De tot de nok toe gevulde zaal liet zich erg negatief over de zwaarte van de delegatie naar Sotsji. Bussemaker verdedigde de lijn van het kabinet, dat vindt dat dit de manier is om in gesprek te blijven met de Russische autoriteiten. "Je lost het probleem er niet mee op, maar je laat wel weten waar je staat." Nederland wil de Russische LHBT-gemeenschap ook na Sotsji blijven steunen.

Bussemaker ging ook in op de onveiligheid die sommige homo's ervaren in wijken. Dit onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van het lesbische stel uit Assen dat werd weggepest. "Een wijk die niet voor homo's veilig is is eigenlijk voor niemand veilig", zei de minister daarover. Ze riep ook hetero's op zich te verzetten tegen dergelijke gebeurtenissen en zich te laten zien.

Ook de ambtenaren die homostellen weigeren te trouwen en enkelefeitconstructies, waardoor scholen met een religieuze grondslag openlijk homoseksuele leraren en leerlingen kunnen weigeren, kwamen aan de orde. Bussemaker zei daarover dat ze wil proberen nog dit jaar een einde te maken aan deze praktijken.