PVV wil arrestatie Bouterse bij herdenking Mandela

Nederland moet de regering van Zuid-Afrika vragen de Surinaamse president Desi Bouterse te arresteren als hij in Zuid-Afrika aankomt om de herdenkingsdienst van Nelson Mandela bij te wonen. Dat suggereren PVV-Kamerleden Geert Wilders en Raymond de Roon zondag in Kamervragen aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Bouterse zou na zijn arrestatie uitgeleverd kunnen worden aan Nederland om hier zijn gevangenisstraf van elf jaar uit te zitten wegens betrokkenheid bij cocaïnetransporten. De PVV vindt het vanwege het verleden van Bouterse ongepast dat hij samen met koning Willem-Alexander aanwezig is bij de plechtigheid.

Het verzoek van de PVV lijkt kansloos omdat Den Haag eerder al liet weten dat Bouterse als president probleemloos via Nederland kan reizen zonder daarvoor gearresteerd te worden. De voormalig legerleider kiest er overigens voor om via Brazilië naar Zuid-Afrika te reizen.

De herdenkingsdienst voor de donderdagavond overleden Mandela vindt dinsdag in Johannesburg plaats. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister Timmermans aanwezig.