Chinese regisseur gedaagd om kinderschaar

Twee Chinese advocaten hebben een zaak aangespannen tegen de bekende filmregisseur Zhang Yimou. Zij vorderen bijna 120 miljoen euro van hem, omdat hij meer dan één kind heeft.

Jia Fangyi en Guo Chengxi noemen hun actie een protest tegen rijke mensen die regels die voor anderen gelden aan hun laars lappen. Zij vorderen het geld als compensatie voor het gebruik van publieke diensten en als straf. Zhang kan ook een strafrechtelijke boete tegemoet zien, maar de twee advocaten stellen dat deze niet genoeg is om rijke mensen af te schrikken.

"Wij doen dit omdat de overheid haar plicht verzaakt om het openbaar belang te beschermen", zei Jia in een telefonisch interview. "Wij denken dat steeds meer rijke mensen in China meer kinderen nemen en daarmee een destructief effect hebben op China's inspanningen om de bevolkingsgroei af te remmen."

Chinese burgers die het bevolkingsbeleid schenden moeten een 'maatschappelijke compensatieheffing' betalen die gebaseerd is op hun inkomen.

Zhang, regisseur van House of Flying Daggers en Hero, gaf onlangs toe dat hij met zijn vrouw Chen Ting drie kinderen heeft. Volgens de autoriteiten in Chens woonplaats Wuxi zijn de kinderen zonder toestemming ter wereld gekomen en voordat de twee getrouwd waren. Zhang en zijn vrouw hebben aan het publiek excuses aangeboden voor de 'negatieve maatschappelijke gevolgen'.

Volgens berichten die op internet circuleren heeft de 62-jarige Zhang zelfs zeven kinderen, uit twee huwelijken en twee andere relaties. Het Volksdagblad heeft bericht dat hij hiervoor een boete van 19 duizend euro kan verwachten.

Chinese media denken dat de twee advocaten weinig kans maken met hun vordering, omdat zij geen direct belang hebben bij de zaak. Jia zei alleen te hopen dat de rechtbank de zaak 'op een innovatieve manier' zal aanpakken en dat het publiek de ontwikkelingen in de zaak op de voet kan volgen.