Arrestatie om kinderen te voet ophalen

Voor de meeste ouders is de veiligheid van hun kinderen een serieuze zaak. Ze gaan steeds verder om die veiligheid te waarborgen. Maar soms slaan ze daarin door en verandert oprechte bezorgdheid in overmatige regelzucht. Een incident in de Verenigde Staten illustreert dat nog maar eens.

Toen Jim Howe op 12 november zijn kinderen van school kwam halen, kreeg hij het aan de stok met de school resource officer. Op die dag ging het nieuwe ophaalbeleid in: Howe mocht tot zijn grote verbazing niet langer op de parkeerplaats van de school parkeren en naar binnen lopen om z'n kinderen op te halen.

In plaats daarvan had hij twee opties: een certificaat met de namen van zijn kinderen achter het voorraam doen en langs de snelweg in een rij auto's van anderhalve kilometer aansluiten, of een papier tekenen waarmee hij toestaat dat de kinderen, acht en veertien jaar oud, alleen en zonder toezicht het schoolterrein mogen verlaten.

Het tweede vond Howe hartstikke gevaarlijk, het eerste vond hij hartstikke gevaarlijk en nog tijdrovend ook. Daarom besloot hij twee dagen later de benenwagen te nemen. Een grote fout, zo bleek. De school resource officer viel direct uit tegen hem. Toen Howe zich verweerde, werd hij opgepakt wegens verstoring van de openbare orde.

Zijn verloofde, Melissa Long, was op beide dagen aanwezig om het tafereel vast te leggen op haar gsm. Volgens Howe en Long is het keihard bewijs van een agent die zich misdraagt, maar de lokale sheriff wil niet naar het filmpje kijken. Volgens hem deed de school resource officer slechts zijn werk.

De sheriff erkent wel dat de regel nogal raar is, maar dat is niet zijn probleem. Hij vindt dat Howe daarover maar moet gaan klagen bij de school. De directeur van de school heeft echter aangegeven absoluut geen spijt te hebben van de regel: "Ik zal geen excuses aanbieden voor het beleid. Het wordt gedaan voor de veiligheid van de kinderen."

Howe erkent dat regels nodig zijn voor de veiligheid van zijn kinderen, maar vindt ook dat hij zich er niet zomaar bij neer hoeft te leggen: "Ik heb er geen spijt van. We moeten protesteren tegen slecht beleid en we moeten protesteren voor onze rechten. Als we dat niet doen, zullen we er uiteindelijk geen meer hebben."

Voor mensen die graag kijken naar bekvechtende rednecks, is hier het filmpje van 14 november. (Bron: Youtube.com)