GCHQ adviseert AIVD en MIVD over afluisteren

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft samen met de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD gekeken hoe ze internet- en telefoonverkeer massaal in de gaten kunnen houden. Dat blijkt volgens The Guardian uit documenten van GCHQ die klokkenluider Edward Snowden heeft doorgespeeld aan de Britse krant. Volgens The Guardian onderhouden de Britten nauwe banden met de AIVD en MIVD.

In het GCHQ-rapport dat in handen is van de Guardian schrijven de Britten over de AIVD en de MIVD dat 'beide diensten klein zijn, naar Britse maatstaven, maar technisch bekwaam en zeer gemotiveerd'. De Nederlandse diensten schreven in 2008 een rapport over hoe ze met de uitdagingen van internet om moeten gaan, en GCHQ voorzag de Nederlanders hierbij van advies.

De Britse inlichtingendienst schrijft verder dat ze de AIVD en MIVD adviseren over hoe ze het beste wettelijke obstakels kunnen omzeilen. "De Nederlanders kampen met wat wettelijke kwesties die ze moeten oplossen voordat (...) ze op dezelfde manier te werk kunnen gaan als de GCHQ. We voorzien Nederlandse juristen van advies over hoe wij deze kwesties hebben opgelost", aldus de GCHQ.