Ontvoerde jongen hoeft nog niet terug naar Suriname

Het 7-jarige jongetje uit Suriname dat begin vorige maand door zijn Nederlandse vader naar Nederland is gebracht, hoeft voorlopig nog niet terug. Het kind mag de uitspraak over het ouderlijk gezag afwachten, bepaalde het gerechtshof in Den Haag vrijdag.

Het kind woonde bij zijn grootouders sinds de dood van zijn moeder, die in 2010 met haar zoon op vakantie ging naar Suriname en niet terugkwam. De vader en de grootouders raakten na de dood van de moeder van het jongetje in 2010 verwikkeld in een strijd over het ouderlijk gezag.

Begin vorige maand haalde de vader zijn zoon met hulp van John van den Heuvel en diens televisieprogramma Ontvoerd van het schoolplein van een basisschool in Paramaribo. De rechtbank in Rotterdam oordeelde medio vorige maand dat de vader niet voor eigen rechter had mogen spelen en dat het kind terug moest naar zijn opa en oma. De vader ging tegen die beslissing in beroep.

Het hof bepaalt nu dat het kind voorlopig bij zijn vader mag blijven omdat de zaak over het ouderlijk gezag 'binnen afzienbare tijd' wordt behandeld door het gerechtshof in Amsterdam. De Haagse rechters wijzen erop dat de vader in principe de aangewezen persoon is om het kind op te voeden, tenzij hij daartoe ongeschikt is.

Of de vader geschikt is om zijn zoon op te voeden moet worden onderzocht. "De Raad voor de Kinderbescherming kan dat onderzoek nu uitvoeren, omdat de jongen in Nederland bij zijn vader is", aldus het gerechtshof. Het hof in Amsterdam zou dan op basis van de uitkomsten van dat onderzoek kunnen beslissen over het gezag.