Kampbewoners Waalre begonnen met sloop loodsen

Twee bewoners van het woonwagenkamp in Waalre zijn inderdaad begonnen met het afbreken van hun illegale loodsen. Dat hadden ze eerder deze week al toegezegd. De gemeente heeft nu gecontroleerd of ze zich aan hun afspraak houden, laat een woordvoerder donderdag weten.

Over de loodsen wordt al jaren gesteggeld. De rechtbank in Den Bosch bepaalde vorige week dat altijd duidelijk is geweest dat de gebouwen illegaal waren, ook al werden ze jarenlang gedoogd. De rechter oordeelde dat de gebouwen binnen twee weken weg moeten zijn, anders mag de gemeente ze slopen op kosten van de bewoners.

De gemeente en de bewoners leven al een tijd op gespannen voet. Toen het gemeentehuis vorig jaar na een aanslag afbrandde, wezen bewoners en media naar het woonwagenkamp aan de Broekweg. Aanleiding daarvoor was een aanvaring die burgemeester Henri de Wijkerslooth voor de aanslag had met de bewoners. De burgemeester wees die beschuldigingen toen van de hand.

De burgemeester moet echter niet als een beschermheer van de kampers worden gezien. Later zei hij het woonwagenkamp langzaam te willen laten uitsterven, waarop de bewoners aangifte deden van discriminatie.