'Nederland moet racisme beter aanpakken'

Nederland moet racisme in de samenleving beter aanpakken. Een racistisch motief bij een misdrijf moet als verzwarende omstandigheid gaan gelden. Ook is er een nationale strategie nodig tegen discriminatie wegens ras.

Dat stelt de commissie tegen racisme en intolerantie (ECRI) van de internationale organisatie Raad van Europa in Straatsburg. De commissie publiceerde dinsdag haar vierde rapport over Nederland. Volgens de ECRI is er sinds het vorige verslag uit 2008 vooruitgang geboekt bij de bestrijding van racisme, maar blijven er zorgen.

De ECRI betreurt dan ook de geplande bezuinigingen bij beleid en projecten tegen discriminatie. De commissie wil verder dat de uitbuiting wordt aangepakt van uitzendkrachten die niet in Nederland wonen, bijvoorbeeld van Poolse arbeiders in de agrarische sector.

De commissie bekritiseert dat bepaalde politici en media de islam en moslims, net als de komst van Oost-Europeanen, vaak afschilderen als bedreiging voor de Nederlandse maatschappij. Ook is er geen nationaal beleid om de Roma en andere zigeuners beter in te passen in de samenleving, aldus het rapport.

De ECRI tikt Nederland ook op de vingers wegens discriminatie bij sollicitaties, in de entertainmentindustrie en in voetbalstadions (antisemitische spreekkoren).