Man opgehangen in Gaza, ondanks protest

Een man die was veroordeeld voor het doodsteken van een bekende na een ruzie over geld is woensdag in de Gazastrook geëxecuteerd. De man werd opgehangen, ondanks felle protesten van mensenrechtenactivisten, die de Hamas-regering er onder andere van beschuldigden dat mensen worden gedwongen een bekentenis af te leggen.

De man die woensdag werd opgehangen, de 28-jarige Hani Abu Aliyan, werd in aanwezigheid van nabestaanden van zijn slachtoffer ter dood gebracht. Het is de eerste keer dat nabestaanden van een slachtoffer bij een executie aanwezig waren. Later gaf het ministerie van binnenlandse zaken beelden vrij van de gemaskerde beulen en rijen gewapende bewakers.

Een van de nabestaanden zei het moeilijk te hebben gevonden om iemand te zien sterven. "Toen zei ik tegen mezelf: dit is goddelijke gerechtigheid. Allah wreekt de slachtoffers."

De executie van woensdag was de zeventiende sinds Hamas zes jaar geleden aan de macht kwam in de Gazastrook. Mensenrechtenactivisten hebben Hamas opgeroepen de doodvonnissen te staken, maar in Gaza zelf bestaat weinig verzet tegen de executies. Tribale gebruiken en de sharia schrijven voor dat veroordeelde moordenaars moeten worden geëxecuteerd.