Breivik wil politicologie studeren

Zevenenzeventig mensen vermoorden om je denkbeelden erdoor te drukken getuigt niet van veel kennis van of voeling met democratische besluitvorming. Misschien is het om daaraan te werken dat de Noorse extreemrechtse christenterrorist Anders Breivik politicologie wil gaan studeren.

De gevangenis steunt het plan, zegt gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid: "De gevangenis wil altijd proberen gevangenen te stimuleren om een formele graad te halen, zodat zij de mogelijkheid hebben om een baan te krijgen wanneer ze vrijkomen." Breivik zou vanuit zijn cel een correspondentiestudie kunnen volgen aan de universiteit van Oslo.

Daar bestaat echter veel weerstand tegen het plan. Verschillende leden van het academisch personeel hebben geweigerd les te geven aan Breivik. De protesten worden absoluut serieus genomen, zegt Rector Ole Petter Ottersen.

Hij benadrukt echter dat ze de inschrijving niet kunnen weigeren: "We moeten ons houden aan de gewoonlijke regels voor acceptatie van studenten." Hoewel een eerdere aanvraag afgewezen werd op formele gronden, zal Breiviks nieuwe aanvraag vrijwel zeker aanvaard worden.

Minister van Wetenschap Kristen Halvorsen erkent dat het een uitzonderlijke situatie is. Ze heeft voorgesteld om samen met haar ambtgenoot van Justitie uit te zoeken of er een speciale oplossing mogelijk is. Dat voorstel komt haar echter op veel kritiek te staan: de Noren hechten erg aan hun traditie van gelijkheid en een eerlijke rechtsgang.