Boa mag politiewerk doen

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar particuliere opsporingsambtenaren inhuren voor taken die voorheen aan de politie waren voorbehouden. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Commerciële buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mochten tot dusverre al parkeerboetes uitdelen en toezien op plaatselijke verordeningen, maar binnenkort gaat het ook om controles op vuurwerk, alcohol en inzet bij manifestaties.

De particuliere boa's krijgen verder ook allemaal hetzelfde nieuwe uniform. Ook mogen zij onder voorwaarden beschikken over handboeien. Een wapenstok of pepperspray mogen zij echter niet.

Volgens Opstelten werken politie en opsporingsambtenaren nu al goed samen, maar moeten hier landelijke regels voor komen. De politie houdt in de toekomst de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde in handen, boa's zullen zich met name met overlast en leefbaarheid bezighouden.

De nationale politie komt in opdracht van Opstelten eind december met een voorstel over landelijke uitgangspunten voor wat er wettelijk is toegestaan en welke informatie politie en boa's gaan uitwisselen. Daarna wordt bekeken in hoeverre dit ook gaat gelden voor de samenwerking met particuliere beveiligers.

In totaal zijn er in Nederland iets minder dan 3600 boa's in dienst bij gemeenten. Een derde van hen is in dienst bij de vier grote steden.