Stationsverbod voor raddraaiers

Mensen die overlast veroorzaken kunnen vanaf 2015 worden geweerd van het station. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) gaat hiertoe de wet wijzigen, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Door de wetswijziging kunnen vervoerders optreden tegen overlastgevers zoals drugsdealers, ook wanneer ze niet met de trein reizen. Het 'verblijfsverbod' moet ervoor zorgen dat reizigers en personeel veilig kunnen reizen en van het station gebruik kunnen maken.

Vervoerders hebben nu al de mogelijkheid om raddraaiers een reisverbod op te leggen; de huidige wet- en regelgeving biedt echter onvoldoende mogelijkheden om op het station tegen hen op te treden. Vanaf 2015 kunnen zij echter ook worden geweerd van de perrons, trappen, tunnels en liften van het station.

Het verbod zal naar verwachting tientallen mensen per jaar treffen. Wie zich ondanks zo'n verbod tot op het station vertoont, is straks strafbaar. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een boete van 3900 euro. Het verbod kan door buitengewoon opsporingsambtenaren van de vervoerders worden opgelegd.