Macedonië krijgt kandidaat-status EU
De minister meldde dit vanavond na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel, die handelt over de meerjarenbegroting. Frankrijk lag eerder dwars, voornamelijk om druk uit te oefenen op de onderhandelingen over de begroting. Volgens Bot dient de kwestie nog wel formeel geregeld te worden tussen de Europese staats- en regeringsleiders, "maar in principe is iedereen het er mee eens".
Macedonië diende de aanvraag om toe te treden tot de EU vorig jaar in. Europees commissaris Rehn (uitbreiding) stelde in oktober al dat het land kandidaat-lidstaat kan zijn, maar dat er nog flink wat moet veranderen aan de hervorming van het bureaucratische staatsapparaat, de opleiding van de politie en corruptiebestrijding, voordat de onderhandelingen kunnen beginnen.
De EU telt momenteel 25 leden. Met Kroatië en Turkije wordt de komende jaren onderhandeld over lidmaatschap. Roemenië en Bulgarije treden waarschijnlijk in 2007 of 2008 toe tot de EU.
Moeizame eerste dag EU-top
De EU-top, die handelt over de toekomstige financiëringen van de EU, is tot nu toe zeer moeizaam verlopen. Er is vooralsnog geen akkoord over de meerjarenbegroting voor de periode 2007 tot en met 2013. Volgens premier Balkenende is het "nog te vroeg om te voorspellen welke kant de discussie uitgaat". Hij meldde dat er vandaag sprake was van "pittige onderhandelingen", die in een "zakelijke sfeer" zijn verlopen. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie sprak van een "zware sfeer met zeker enkele spanningen".
De Britse premier en EU-voorzitter Blair komt morgen met een nieuw voorstel voor de begroting. Voornaamste struikelblokken zijn tot nu toe toe de contributie aan de EU en de steun aan nieuwe lidstaten als Polen en Hongarije gebleken. In totaal is er 850 miljard euro te verdelen.