Jubilerend Toto brengt werelden samen in Amsterdam

Toto nam het Amsterdamse publiek zaterdagavond in vogelvlucht mee door zijn repertoire dat inmiddels 35 jaar bestrijkt. De Amerikaanse rockband viert het jubileum met een tournee, die dit weekeinde de hoofdstad aandeed. In de Ziggo Dome kwamen verschillende generaties bijeen: schuifelende vijftigers, lallende twintigers en tieners die door hun ouders waren meegebracht om diens helden van dichtbij te zien.

"Het voelt goed om weer thuis te zijn, hier is het allemaal begonnen. Onze eerste nummer 1-hit ooit hebben we gescoord in dit land, daarom houden we van jullie", sprak gitarist en zanger Steve Lukather het uiteenlopende publiek toe na de spetterende opening met het nummer On the Run. Zijn wervelende gitaarsolo's behoorden tot de hoogtepunten van de avond.

Lukather werd op het podium vergezeld door zanger Joseph Williams, drummer Simon Philips, bassist Nathan East en toetsenisten David Paich en Steve Porcaro. Uiteraard was hun opvoering van Toto's grootste hits, als Rosanna, I'll Be Over You en 99, ook een uitschieter. Vooral bij Pamela, Africa en Stop Loving You ging het energieniveau in de zaal flink omhoog.

Als er weer wat gas teruggenomen moest worden sprak Lukather het publiek toe, soms over ernstige zaken. Zo deelde hij met de fans zijn zorgen over waar het naartoe gaat met deze wereld. Ook droeg de rocker het nummer Wings of Time op aan voormalig Toto-leden Jeff Porcaro (overleden) en Mike Porcaro (ernstig ziek).

Het concert werd afgesloten met Toto's eerste hit Hold the Line en de toegift Home of the Brave. Daarvoor was echter al duidelijk dat de band nog eens 35 jaar mee kan. Dat toetsenist David Paich aan het eind van de show met een Deense vlag wapperde in plaats van de Nederlandse, deed daar niets aan af.