Bierverkopende pomphouder voor de rechter

Ewout Klok, de tankstationhouder die in 2011 een proefproces uitlokte door tegen de regels in toch bier in zijn schappen te leggen, moet vrijdag voor de rechtbank in Assen verschijnen. Pompexploitanten voelen zich al jaren benadeeld omdat zij geen alcohol mogen verkopen in hun pompshop, en supermarkten en restaurants aan de openbare weg wel.

Klok, die tot vorig jaar voorzitter was van brancheorganisatie BETA, stelt dat wetenschappelijk nog nooit is aangetoond dat de verkoop van alcohol in tankstations leidt tot verkeersonveiligheid. Tot 1 november 2000 waren pomphouders in Nederland ook vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve in tankstations langs de snelweg.

"De ongevallencijfers in het buitenland dalen ook scherp, terwijl daar wel een biertje bij de pomp te koop is. Bovendien weten wij uit de praktijk dat bestuurders een gekocht biertje echt niet in de auto opdrinken", aldus Klok toen hij anderhalf jaar terug een boete kreeg.

Klok weigerde zijn boete te betalen, maar zijn bezwaar werd afgewezen door de bezwaarschriftencommissie van het ministerie van Economische Zaken. Nu moeten rechters zich over de zaak buigen.

Bierverkopende pomphouder voor de rechter
Bierverkopende pomphouder voor de rechter (Foto: ANP)