'Homoseksuele asielzoeker slecht behandeld'

Homoseksuele asielzoekers worden in Nederland vaak slecht behandeld. Ze hebben regelmatig te maken met vooroordelen, discriminatie en zelfs geweld. Dat blijkt uit onderzoek van homobelangenvereniging COC Nederland.

Bijna de helft van de voor het onderzoek geïnterviewde homoseksuele asielzoekers geeft aan bij gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het gevoel te hebben gehad dat ze niet openlijk over hun seksuele geaardheid konden vertellen. Ze krijgen bovendien vaak ongepaste vragen over hun seksleven.

In asielzoekerscentra krijgen homoseksuele vluchtelingen vervolgens te maken met discriminatie door medebewoners. Volgens de onderzoekers worden ze vaak bespuugd, uitgescholden of in elkaar geslagen. Medewerkers zouden niet altijd adequaat optreden en zich soms zelfs zelf schuldig maken aan discriminatie.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de conclusies 'zeer ernstig'. Ze roept staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op tot aanvullende maatregelen. Ineke wil onder meer dat medewerkers van de IND worden getraind.

Voor het onderzoek hield het COC interviews met 29 homoseksuele asielzoekers, voornamelijk afkomstig uit Uganda, Jamaica en Oekraïne. Het onderzoek is gefinancierd door het Europees Vluchtelingen Fonds.