PvdA-congres tegen strafbaarstelling illegaliteit

Het PvdA-congres heeft zich zaterdag uitgesproken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Een overgrote meerderheid stemde in met een motie die deze afspraak uit het regeerakkoord verwerpt.

Het onderwerp was op voorhand het heetste hangijzer van het partijcongres in Leeuwarden, en zorgt al enkele weken voor een schisma in de partij. Partijprominenten spraken zich uit tegen het strafbaar stellen van illegalen en voor de deur van het congres demonstreerde zaterdag een groep van zo'n 75 uitgeprocedeerde asielzoekers.

Op het congres klonk felle kritiek op het plan. "Dit gaat fundamenteel tegen onze waarden in", klonk het. "We gaan het toch niet meemaken dat wij naar de PVV moeten om steun te krijgen voor deze wet?", zei een ander PvdA-lid. "Dit raakt mensen in hun bestaanszekerheid. Wij horen te staan voor kwetsbare mensen."

Tweede Kamerlid Martijn van Dam had de ondankbare taak om de maatregel te verdedigen. "We begrijpen waarom dit punt tot zoveel ophef leidt", zei hij. Van Dam legde uit dat geen van de 38 PvdA-Kamerleden staat te juichen, maar dat het deel uitmaakt van het regeerakkoord. Hij beloofde toe te blijven zien op een humaan asielbeleid.

Partijvoorzitter Hans Spekman herhaalde deze belofte. Volgens hem 'poetst dat niks weg van de rottigheid van de maatregel', maar hij wil zich wel houden aan het regeerakkoord.

Ondanks de nadrukkelijke wens van de partijtop om tegen de motie te stemmen besloot het congres toch anders. Of het regeerakkoord nu opengebroken wordt is nog maar de vraag, coalitiepartner VVD zal dat naar verwachting niet pikken.