Leerlingen VS opgesloten voor christelijke indoctrinatie

Ah, Amerika. Land of the free. Behalve dan als je in Mississippi naar school gaat. Daar worden studenten nog ouderwets gedwongen christelijke indoctrinatie te ondergaan. Weigeren is er niet bij: de deuren gaan op slot en de spijbelambtenaar houdt je in het oog.

Ene M.B. ondervond dat aan den lijve. Ze is een zogenaamde 'junior', dat wil zeggen dat ze in de derde klas, onder de afstudeerklas ('senior'), zit. Deze seniorklas werd gedwongen een bijeenkomst bij te wonen, zonder te weten waarover het ging. Aangezien er wel vaker zulke verplichte bijeenkomsten zijn, die over school en studie gaan, zochten ze er niets achter.

Maar welk een verrassing stond de seniors te wachten! Toen de leerlingen en de leraren zich in de aula hadden verzameld, liet een vertegenwoordiger van de lokale kerk een filmpje zien waarin vier jongeren vertelden hoe ze 'gevaren' als drugs, porno en homoseksualiteit hadden overwonnen. Vervolgens vertelde hij hen over hoe geweldig Jezus Christus wel niet is.

Enkele dagen later waren de juniors aan de beurt. Na gehoord te hebben dat het om een bijeenkomst voor christelijke indoctrinatie ging, besloot M.B. dat ze niet wilde gaan. Ze vroeg samen met enkele anderen aan de spijbelambtenaar, meneer White, of ze instede van de bijeenkomst bij te wonen niet in de bibliotheek zouden mogen gaan studeren.

Helaas, meneer White was niet te vermurwen. Hij bedreigde de leerlingen en dwong hen in de aula plaats te nemen. De deuren werden gesloten en leraren en ouders namen plaats bij de uitgangen. Ook zij kregen het filmpje te zien en te horen dat Jezus best wel super cool is.

Nou, zul je zeggen, die indoctrinatie zuigt ballen, maar verplicht is verplicht. De American Humanist Association (AHA) is het daar echter niet mee eens. Scholen die kinderen verplichten zulke propagandalessen te volgen gaan volgens hen rechtstreeks in tegen de zogenaamde 'Establishment Clause' van de grondwet. Die stelt dat de overheid op geen enkele manier een religie steunt.

Zij besloten daarom de directeur van de school aan te schrijven en op de illegaliteit van zijn bijeenkomsten te wijzen. Hij reageerde door de geplande bijeenkomsten voor de eerste- en tweedejaarsleerlingen af te gelasten. Iets meer dan een week later besloot hij toch de bijeenkomst voor de tweedejaars te geven.

Daarom heeft M.B., met behulp van de AHA, besloten een rechtszaak aan te spannen tegen haar school. Ze eist dat de organisatie van zulke bijeenkomsten per direct gestaakt wordt en dat ze niet meer voor zullen komen.

Er schijnt ook nog een video gemaakt te zijn van de bijeenkomst voor de seniors, maar die heeft uw verslaggever niet kunnen vinden.