Man Robert M. eind dit jaar vrij

Richard van O., de echtgenoot en medeverdachte van Robert M., is door het hof in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor seksueel misbruik en het bezit van kinderporno. Omdat hij al sinds december 2010 vastzit, kan hij eind dit jaar voorwaardelijk vrijkomen. Hij heeft dan twee derde van zijn straf erop zitten.

De rechtbank had vorig jaar nog zes jaar opgelegd. Justitie had zowel bij de rechtbank als in hoger beroep een celstraf van twaalf jaar geëist. Het Openbaar Ministerie zag de 40-jarige Van O. als medepleger. Volgens het hof kan hij echter slechts in één geval als medeplichtige worden gezien, en wel in het geval van een kind dat M. in de echtelijke woning misbruikte.

Van medeplichtigheid bij het misbruik door M. op oppasadressen werd Van O. vrijgesproken. Dat gaat om meer dan dertig kinderen. Het OM overweegt daarom om in cassatie te gaan, al zegt een woordvoerder dat de uitspraak eerst goed bestudeerd moet worden. Als het OM in cassatie gaat, mag Van O. die procedure na eind dit jaar in vrijheid afwachten.

De verdediging van Van O. reageerde verheugd op de uitspraak. Aanleiding is zowel dat een groot deel van de ten laste gelegde feiten niet bewezen werd verklaard als de hoogte van de straf, die lager uitvalt dan bij de rechtbank. Van O. zelf reageerde volgens zijn raadsman Erik van Kregten wat vlak, maar dat kwam doordat hij mogelijk medicijnen had geslikt om de emoties de baas te kunnen blijven.

Het hof deed vrijdag uitspraak in de Amsterdamse zedenzaak. Robert M. werd door het hof veroordeeld tot negentien jaar en tbs met dwangverpleging. M. heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt.