Enorme prijsverschillen tweede masterstudie

De prijsverschillen tussen verschillende tweede masterstudies zijn enorm. De duurste studies kosten komend collegejaar meer dan 32.000 euro, het standaardcollegegeld is 1835 euro. Dat staat in de donderdag gepresenteerde Keuzegids Masters 2013.

Studenten moeten voor een bètastudie op de Universiteit Utrecht 18.350 euro per jaar betalen. In Delft of Eindhoven kost dezelfde studie voor studenten die aan een tweede opleiding beginnen maar liefst tien keer zo weinig. Iemand die al een masterdiploma heeft, maar ook nog een opleiding geneeskunde in Maastricht wil doen, moet daar 32.000 euro voor neertellen. Op de universiteiten in Amsterdam en Rotterdam wordt ongeveer de helft gevraagd.

Het standaardbedrag is met een overheidssubsidie 1835 euro per jaar. Dat geldt voor een eerste studie, voor een tweede studie staat het universiteiten vrij om een collegegeld naar wens te vragen van de studenten.

Diverse studentenclubs ageren al tijden tegen deze - zoals zij het noemen - "exorbitant hoge prijzen". Er werd zelfs een rechtszaak aangespannen om de hogere bedragen tegen te houden, maar die poging van de studenten strandde. Afgelopen maand heeft het ministerie van Onderwijs wel laten weten dat studenten die twee studies tegelijkertijd volgen, die alle twee voor het normale collegegeld moeten krijgen.

"De verschillen zijn schrikbarend groot", concludeert voorzitter Thijs van Reekum van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "We eisen duidelijkheid over de grote verschillen." Het ISO pleit voor het betaalbaar maken van een tweede studie. "In tijden van crisis is het beter dat studenten doorstuderen of omscholen", benadrukt Van Reekum. Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigt de belangen van studenten uit het hoger onderwijs. De belangenorganisatie vertegenwoordigt volgens eigen zeggen 630.000 studenten.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) reageert zeer kritisch. De studentenbond vindt het "belachelijk dat de kosten voor een tweede master oplopen tot ruim 18.000 euro". "Dit terwijl er ook universiteiten zijn die voor een zelfde master het normale collegegeld van 1835 euro vragen", zegt de LSVb in een reactie. De studentenbond wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs een einde maakt aan "het op kosten jagen van ambitieuze studenten die hun arbeidskansen willen vergroten".

Enorme prijsverschillen tweede masterstudie
Enorme prijsverschillen tweede masterstudie (Foto: ANP)