FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 april 2013

Panathinaikos strikt Anastasiou als nieuwe trainer

Yannis Anastasiou is vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van de Griekse club Panathinaikos. De voormalig speler van Roda JC, Ajax en Sparta tekent een verbintenis voor drie seizoenen.

Anastasiou, die een gedeelte van zijn opleiding tot trainer bij Ajax genoot, was van medio 2008 tot eind 2009 al eens assistent-trainer bij Panathinaikos. Destijds was Henk ten Cate hoofdtrainer.

Begin dit jaar was de Griek drie maanden assistent-trainer bij het Engelse Reading.

Aardbeienplukkers beschoten

De Griekse autoriteiten hebben donderdag een snelle bestraffing beloofd van drie voorlieden van een aardbeienkwekerij. Zij zouden woensdag het vuur hebben geopend op Bengalese aardbeienplukkers die hun loon opeisten.

Negenentwintig van de ongeveer tweehonderd plukkers raakten gewond; zeven van hen lagen donderdag nog in het ziekenhuis maar van geen van hen waren de verwondingen levensbedreigend. De drie verdachten zijn nog op de loop.

Het schietincident deed zich voor bij Manolada op het schiereiland Peloponnessos. De overwegend uit Azië afkomstige plukkers zijn in de afgelopen jaren wel vaker aangevallen, maar nog nooit zo erg als woensdag.

Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou noemde de schietpartij 'onmenselijk, ongekend en schandelijk'. Minister van justitie Antonis Roupakiotis sprak van een 'barbaarse aanval' die 'beelden oproept van slavernij in het zuiden'. Politieke partijen en vakbonden toonden zich geschokt en ongeveer honderd mensen namen voor het ministerie van arbeid in Athene deel aan een protestdemonstratie.

Een politiewoordvoerder zei dat de drie voorlieden waren weggelopen na een twistgesprek met de buitenlandse arbeiders, die hun loon over de afgelopen zes maanden opeisten. Zij keerden kort daarna terug met twee jachtgeweren en een pistool en begonnen te schieten. De politie zei vijf hagelpatronen te hebben gevonden. De eigenaar van de aardbeienkwekerij is aangehouden, evenals een lokale bewoner, die de drie voortvluchtigen zou hebben geholpen onder te duiken.

Griekenland kampt met een ernstige financiële crisis en is afhankelijk van buitenlandse leningen in ruil voor strenge bezuinigingsmaatregelen. Het werkloosheidscijfer beloopt 27 procent. De economische problemen gekoppeld aan golven van illegale immigratie in de afgelopen jaren hebben vreemdelingenhaat aangewakkerd en een extreemrechtse partij, Gouden Dageraad, de wind in de zeilen gegeven. De partij bezet achttien van de driehonderd zetels in het parlement en kan volgens opiniepeilingen rekenen op tien procent van de stemmen. Gouden Dageraad liet in een verklaring weten het schietincident in Manolada te veroordelen, maar 'ook degenen die op onwettige wijze illegale immigranten werk geven, waarmee ze duizenden Griekse gezinnen het brood uit de mond stoten'.

Het ministerie van arbeid heeft inmiddels een spoedinspectie bij de aardbeienkwekerijen rondom Manolada gelast. Het vakverbond GSEE noemde de omstandigheden in Manolada een moderne vorm van slavernij en zei dat door gebrek aan toezicht een staat binnen de staat is ontstaan.


Aardbeienplukkers beschoten in Griekenland (Foto: Novum)

Meer winst voor Google

Google heeft in het eerste kwartaal van het jaar zestien procent meer winst gemaakt. Het bedrijf lijkt een manier te hebben gevonden om meer te verdienen met advertenties op smartphones en tabletcomputers. Dat blijkt uit de donderdag na sluiting van de Amerikaanse beurs bekendgemaakte cijfers.

De winst van Google tijdens de eerste drie maanden van het jaar kwam uit op 3,3 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg de winst nog 2,9 miljard dollar. De omzet van de zoekmachinegigant steeg met 31 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot veertien miljard dollar.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de recente daling van de advertentieprijzen die Google vraagt aan het afnemen is. Dat duidt erop dat marketeers meer betalen voor advertenties op smartphones. Tot nu leverden advertenties op smartphones minder op dat die op de grotere schermen van pc's en laptops.


Meer winst voor Google (Foto: Novum)

[PL Darts] Uitslag Taylor - Van Barneveld

In de kolkende O2 arena in Dublin heeft Raymond van Barneveld net niet voor een stunt tegen zijn grote rivaal kunnen zorgen. Vijf matchdarts waren niet genoeg voor Barney waarna Taylor een punt redde: 6-6.

Acht breaks op rij zorgde er voor dat het scorebord na elf legs op 6-5 voor Barney stond. Even daarvoor gooide de Hagenaar zich op elf nog dood maar wist zich na missers van Taylor te herstellen op dubbel vier voor een punt.

Het Ierse publiek in de zaal koos vanaf dat moment volledig de kant van de Nederlander. Het kwam het spel niet ten goede, want beide dartsgrootheden gingen nog meer missen op hun dubbels. Van Barneveld kreeg op zijn beurt vijf pijlen voor de overwinning. Taylor hield vanaf 111 punten alsnog zijn eigen leg en hield Van Barneveld daarmee van de eerste onderlinge overwinning sinds 2008 af.

AZ rond met Australische aanvaller

AZ heeft een akkoord bereikt met 21-jarige Eli Babalj. Als hij de medische keuring doorstaat, ligt er een contract van drie jaar voor hem klaar.

Babalj komt over van Melbourne Heart. Hij wordt in principe de derde keus voor de spitspositie achter Jozy Altidore en Aron Jóhannsson. Mocht Altidore vertrekken, dan denkt AZ het eventueel met de twee nieuwelingen te redden. Verbeek gaf al eerder aan dat hij er rekening mee houdt dat de Amerikaanse clubtopscorer vertrekt.

Babalj is een Australiër met Servische roots. Hij werd in Sarajevo geboren, maar groeide op in Australië. In 44 officiële duels voor Melbourne Heart maakte hij twaalf treffers.

De spits bezoekt zaterdagavond nog het tekenen van het contract het competitieduel tussen AZ en PSV in het AFAS Stadion. Vervolgens keert hij terug naar Melbourne, om na de zomer aan te sluiten bij de selectie.

[Upd] Teeven blijft zitten

De SP heeft donderdag een motie ingediend waarin het vertrouwen tegen staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wordt opgezegd vanwege de affaire-Dolmatov. D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren steunen die. Over de motie zal hoofdelijk worden gestemd.

SP en Partij voor de Dieren had al eerder laten weten dat Teeven wat hen betreft moest vertrekken. GroenLinks en D66 hadden dat nog niet met zoveel woorden gezegd.

De ChristenUnie vindt dat Teeven de eer aan zichzelf moet houden. Ook het CDA steunt de motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Fred Teeven. Aftreden is op zijn plaats, aldus Eddy van Hijum. De overheid heeft in deze zaak volgens hem ernstig gefaald. 50PLUS heeft wel volledig vertrouwen in Teeven.

Update 23.32 uur
De Tweede Kamer heeft donderdagavond een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) verworpen. Een vrij ruime minderheid stemde voor: SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor Dieren. De stemverhouding was 48 voor de motie van wantrouwen en 96 tegen.

Zij vinden dat Teeven niet kan aanblijven na de affaire rond Aleksander Dolmatov, een Russische asielzoeker die zelfmoord pleegde nadat er bij zijn opvang door de overheid fout op fout was gestapeld.

Dat Teeven had gezegd geen genoegen te nemen met het voordeel van de twijfel was voor onder meer D66 en CDA een extra motief om de motie van wantrouwen te steunen. Die was ingediend door SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. 

In een reactie laat de heer Teeven weten de steun voldoende te vinden om aan te blijven. 

'Cyrus en Hemsworth stellen huwelijk uit'

Miley Cyrus en Liam Hemsworth stellen hun bruiloft uit. "Ze willen eerst kijken hoe hun relatie zich ontwikkelt voor ze gaan trouwen", zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse blad People. Volgens de bron zou het stel eigenlijk deze zomer trouwen.

"Ze zijn nog wel verloofd en wonen nog steeds samen. Ze vinden alleen dat er geen haast is om te trouwen en dat het beter is om nog even te wachten." Al maanden gaan geruchten dat de 20-jarige Cyrus en 23-jarige Hemsworth een punt hebben gezet achter hun relatie. De acteur vroeg de zangeres in juni ten huwelijk.

Grote heidebrand bij Hoog Soeren

Bij Hoog Soeren op de Veluwe woedt donderdagavond een grote heidebrand. Vanwege de harde wind breidde het vuur zich aanvankelijk snel uit. Veel brandweerlieden en -wagens zijn aanwezig, meldt een politiewoordvoerder. Vanwege de rookontwikkeling is het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort stilgelegd.

De brand werd omstreeks 19.00 uur ontdekt in het bos- en heidegebied. Waardoor de brand is ontstaan, is nog onbekend. Vanwege de harde wind besloot de brandweer al snel veel manschappen en materieel in te zetten. De brandweer is volgens de politiewoordvoerder druk bezig de brand te bestrijden.

Hoe groot het gebied is dat in brand staat, weet de zegsman nog niet. Vooralsnog hoeft niemand geëvacueerd te worden. "Er wonen hier geen mensen in de buurt." De rook trekt richting de A1, maar het verkeer ondervindt hier nog geen overlast van. Rijkswaterstaat houdt de situatie volgens de politie in de gaten.

Doordat het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort is stilgelegd, moeten reizigers op dit traject rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Deventer wordt geadviseerd om te reizen via Arnhem. Reizigers tussen Amersfoort en Deventer kunnen omreizen via Zwolle. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat de problemen rond 22.00 uur voorbij zijn.

Veel doden bij zelfmoordaanslag Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag op een café in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag 22 mensen om het leven gekomen. Zeker 35 mensen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Volgens de politie bracht een zelfmoordterrorist zijn bomgordel in een drukbezocht café in het westen van Bagdad tot ontploffing. Onder de slachtoffers waren twee kinderen.

Zaterdag hebben er provinciale verkiezingen plaats in Irak. In aanloop naar deze verkiezingen is het geweld in Irak toegenomen.

Wit-Rusland censureert nieuwsfoto's

Een boek met nieuwsfoto's is 'extremistisch'. Dat is het oordeel van een Wit-Russische rechtbank. De rechtbank schaart zich met het vonnis achter de Wit-Russische veiligheidsdienst, de KGB. Die meent dat het fotoboek, met een selectie nieuwsfoto's die in de prijzen vielen bij een Wit-Russische wedstrijd voor persfotografie, slechts tot doel heeft het land te vernederen.

Het betreffende fotoboek bestaat uit foto's die in 2010 zijn genomen. In het boek zijn onder andere foto's opgenomen van protesten tegen de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Ook het ingrijpen van de politie tegen de betogers is op beeld vastgelegd. De foto's zijn gemaakt door fotografen die ook werken voor internationale persbureaus, zoals AFP, Reuters en Associated Press.

De KGB meent dat de foto's de 'nationale eer en waardigheid vernederen'. De rechtbank in Asjmyany ging hier in mee en gaf de autoriteiten opdracht 41 boeken, die afgelopen herfst in beslag werden genomen, te vernietigen. Een onbekend aantal boeken is verkocht in boekwinkels en er zijn exemplaren in Wit-Russische bibliotheken beland.

Geen bonus voor medewerkers Vaticaan

De economische crisis gaat niet voorbij aan het Vaticaan: Paus Frans heeft besloten dat medewerkers van het Vaticaan geen bonus krijgen. Dat heeft het Vaticaan donderdag bekendgemaakt.

In het verleden kregen medewerkers van het Vaticaan altijd wat extra's als er een nieuwe paus werd benoemd. In 2005, toen Benedictus XVI tot paus werd benoemd, kregen alle personeelsleden ongeveer 1500 euro. Gezien de economisch zware tijden - het Vaticaan had in 2011 een tekort van vijftien miljoen euro - 'is het niet mogelijk en gepast om de begroting van het Vaticaan te belasten met een aanzienlijke, onvoorziene uitgave', aldus woordvoerder Federico Lombardi.

'Krul in beeld bij AS Roma'

Tim Krul wordt in verband gebracht met AS Roma. Het is de zoveelste club die de Nederlander aan het lijstje geïnteresseerde clubs kan toevoegen. AS Roma is de nieuwste naam in de strijd om de handtekening van de doelman van Newcastle United.

Dit meldt Tuttomercatoweb, welke vermoedt dat Roma de concurrentie waarschijnlijk gaat verliezen van AC Milan, dat volgend jaar Europees voetbal speelt.

De huidige doelman bij Roma is Maarten Stekelenburg, die inmiddels weer zeker is van een basisplaats bij de Romeinen en deze week nog de finale van de Coppa Italia behaalde. Het bestuur zou echer niet geheel achter de oud-Ajacied staan na een slechte eerste seizoenshelft.

Krul zal de komende weken hard aan zijn herstel werken. De doelman staat de rest van het seizoen aan de kant met een schouderblessure. De vraag is of hij na de zomerstop weer aansluit in Newcastle of bij een andere club. Hij staat tot 2017 onder contract, dus The Magpies zullen de hoofdprijs vragen voor de international.

Among the Sleep krijgt Kickstartercampagne

De Kickstartercampagne van Among the Sleep is officieel gestart. In deze survival-horrorgame speel je met een tweejarig kind waardoor je nooit weet of het gevaar echt is of dat het kind het gewoon verzint.

Krillbite Studio vraagt $200.000 om de game te ontwikkelen voor Windows, Mac OS en Linux. De game komt normaal gezien in het laatste kwartaal van dit jaar uit. De beloningen voor je donatie gaan van de soundtrack en vroege toegang tot art books, een plekje in de credits, de game en een pluche teddybeer.

Teddy, de teddybeer, krijgt een speciale plaats in de game. Hij is namelijk je trouwe vriend door de game heen terwijl je je ouders zoekt. De beer kan zelfs praten.

IJshockeyers verliezen ook van Oekraïne

De Nederlandse ijshockeyers zijn tegen hun tweede nederlaag van het WK in de divisie 1B aangelopen. Donderdagavond was in Donetsk gastland Oekraïne na verlenging met 3-2 te sterk. Daardoor is Oranje niet meer in de race voor de titel en de bijbehorende promotie naar de divisie 1A.

In de eerste periode maakte Nederland de dienst uit. Via doelpunten van Mitch Bruijstens en Steve Mason nam Oranje brutaal een 2-0 voorsprong. Die werd in de tweede periode echter teniet gedaan door de Oekraïners. Andri Mikhnov verkleinde de marge en Oleg Tymchenko verzorgde de gelijkmaker.

In de derde periode scoorden beide ploegen niet meer waardoor een verlenging noodzakelijk werd. Na 2.14 minuten daarin was het Tymchenko die de beslissing bracht.

Oranje verloor woensdag al van Polen. Dat land maakt zaterdag in een rechtstreeks duel met Oekraïne uit wie de titel wint. Nederland speelt zaterdag zijn laatste WK-duel tegen Roemenië.

EU onderzoekt ook Valenciaanse clubs

De Europese Unie onderzoekt nu ook mogelijke staatssteun door de Spaanse regio Valencia. De regering van die regio heeft zich garant gesteld voor leningen aan Primera Divisionclub Valencia en de kleinere clubs Elche en Hercules Alicante. Dat liet een anonieme ambtenaar van de regering van Valencia aan persbureau AP weten.

Vorige maand maakte een rechtbank de bankgarantie die de overheid afgaf voor een lening van voetbalclub Valencia bij de Spaanse bank Bankia al ongedaan. Bankia, dat door de Spaanse overheid is gered, heeft tegen die beslissing beroep aangetekend.

De EU is een kruistocht begonnen tegen staatssteun in de voetbalwereld. Eerder werd al een onderzoek geopend naar staatssteun aan vijf Nederlandse clubs waaronder PSV. Ook kijkt de EU naar de verkoop van land door Real Madrid aan het stadsbestuur van de Spaanse hoofdstad.

Prijsverlaging voor Edge Extended

De game Edge is een raar geval. De game kwam uit toen de App Store veel minder kwalitatieve games aanbood dan nu en werd een echte culthit, hoewel je alleen met een kubus door levels moet rollen. De opvolger Edge Extended verbeterde de succesformule nog meer.

Nu is Edge Extended te koop voor €0,89, terwijl de game normaal €2,69 kost. Als je van platformgames houdt, is de game niet te missen en al zeker niet voor deze prijs.

De link vind je bij de bron.

Edge Extended

Monster Hunter Online aangekondigd

Van de in Japan immens populaire Monster Hunter-serie verscheen recent het derde deel voor 3DS en Wii U in Europa. Deze versies zijn een remake van Monster Hunter Tri voor Wii. In China zal binnenkort een nieuw deel uitkomen; Monster Hunter Online.

Zoals de naam al doet vermoeden is Monster Hunter Online een MMO, de eerste in de Monster Hunter-franchise. De game is gemaakt met de CryEngine 3 en zal dus grafisch mee kunnen met deze tijd. In onderstaande trailer krijgen we alvast een voorproefje.

Of de game ook buiten China gaat uitkomen is op moment van schrijven nog niet bekend.

Teeven wil onderzoek naar behandeling asielzoekers

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) laat een onderzoek instellen naar de manier waarop asielzoekers worden behandeld. Ook worden uitgeprocedeerde asielzoekers minder vaak gevangen gezet. Dat heeft Teeven donderdagavond aangekondigd tijdens het Kamerdebat over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet het onderzoek gaan uitvoeren. Het gaat onder meer om de vraag of de menselijke maat uit het oog is verloren. Ook wordt de samenwerking onderzocht tussen diverse instellingen, evenals de computersystemen en de procedures. Het onderzoek moet 'binnen afzienbare tijd' worden afgerond, zei Teeven.

Teeven zei verder dat hij minder asielzoekers in vreemdelingendetentie wil zetten. Hij denkt aan alternatieven zoals een borgsom, een meldplicht of een plaats in een vrijheidsbeperkende locatie, met een minder zwaar regime. De capaciteit in de vreemdelingendetentie gaat terug van tweeduizend naar een kleine duizend plaatsen, zei Teeven.

Met zijn toezeggingen komt Teeven tegemoet aan eisen van coalitiepartij PvdA. Die wilde zo'n onderzoek en bepleitte bovendien meer 'humaniteit' bij de behandeling van asielzoekers.

Teeven beaamde dat er meer aandacht moet komen voor 'de persoon en de mens' van de asielzoeker, zei hij. "Het beleid moet streng en rechtvaardig zijn, maar daarbij hoort ook dat we humaan en zorgvuldig zijn." Bij de gang van zaken rond Dolmatov is de menselijke maat uit het oog verloren, zei Teeven.

Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij ten onrechte was opgesloten. De Tweede Kamer debatteert sinds donderdagochtend 10.15 uur over een zeer kritisch rapport over de manier waarop Dolmatov is behandeld. De SP vindt dat Teeven moet opstappen.

[PL Darts] Uitslag Van Gerwen - Van Barneveld

In Dublin heeft Michael van Gerwen zijn zegereeks in de Premier League doorgezet. Twee breaks waren voldoende voor een 7-4 zege op landgenoot Raymond van Barneveld.

Al in de eerste leg brak MVG RVB. 152- en 156-finishes daarna bracht de stand op 3-1 waarna tot aan de elfde leg alles met de darts mee ging. Barney probeerde te drukken in de legs van zijn tegenstander, maar hoe goed de Hagenaar hem ook zeg zette, Mighty Mike wist steeds als eerste de dubbels te vinden.

Vanaf 84 punten en via dubbel 12 beeindigde Van Gerwen de partij en schreef zodoende weer twee punten bij. Beide heren komen later vanavond nogmaals in actie. Van Barneveld treft Phil Taylor, Adrian Lewis probeert van zijn laatste plek af te komen tegen Van Gerwen.

MVG te sterk voor RVB (Foto: ProShots)
MVG te sterk voor RVB (Foto: ProShots)

Drie finaleplaatsen voor turnsters op EK

De Nederlandse turnsters hebben drie finaleplaatsen veiliggesteld bij het EK in Moskou. Noël van Klaveren plaatste zich voor de meerkampfinale en de finale op sprong. Op dat laatste onderdeel gaat ook de 15-jarige Chantysha Netteb naar de eindstrijd.

Van Klaveren zette op de meerkamp een score van 52,065 punten neer. Daarmee ging ze als zestiende naar de finale waar 24 turnsters aan meedoen. De Roemeense Larisa Andreea Iordache zette met 57,198 punten de hoogste score neer.

Van Klaveren bereikte op sprong als derde de finale. Na twee sprongen had ze een score van 14,583 punten bereikt. Dat was 0,2 punten minder dan de Zwitserse Giulia Steingruber. Netteb deed het met 14,016 punten ook goed. Haar score was de zesde.

Reis door de tijd met Om Nom

Cut the Rope en Cut the Rope: Experiments waren beide zeer succesvolle games en nu komt Zeptolab op de proppen met de opvolger Cut the Rope: Time Travel. Zoals de titel al doet vermoeden, reis je in deze game door de tijd.

De game bevat voorlopig zes werelden die elk vijftien levels bevatten. De grootste vernieuwing is dat je nu niet één, maar twee Om Noms een snoepje moet bezorgen. Ook introduceert elke wereld nog eens een nieuw element.

Cut the Rope

De nieuwe Jetpack Joyride?

Halfbrick, de gelauwerde ontwikkelaar van Fruit Ninja en Jetpack Joyride heeft zopas de nieuwe game Fish Out Of Water voor iOS uitgebracht. Net zoals hun vorige titel, is ook deze game endless, maar in tegenstelling tot Jetpack Joyride is de gameplay van de nieuwste game veel minder intens.

Elke ronde bestaat uit twee fases. Eerst kies je één van de beschikbare vissen, waarna je hiermee een zo groot mogelijke afstand moet afleggen door je boost op de juiste momenten te gebruiken.

Halfbrick is van plan om veel updates uit te brengen aangezien de game nu vrij weinig om het lijf heeft.

Djokovic verder, Del Potro onderuit in Monte Carlo

Novak Djokovic heeft de kwartfinale van het masterstoernooi van Monte Carlo bereikt. De nummer een van de wereld was met 4-6, 6-2 en 6-2 de Argentijn Juan Monaco (14) de baas. Djokovic stuit nu op de Fin Jarkko Nieminen, die voor een stunt zorgde door Juan Martin del Potro (5) met 6-4, 4-6 en 7-6 (4) te verslaan.

Djokovic kwam net als in de vorige ronde tegen Mikhail Youzhny pas op stoom na de eerste set ingeleverd te hebben. De Serviër won het toernooi in Monaco nog nooit. Vorig jaar werd hij in de finale verslagen door Rafael Nadal, die sinds 2005 op het gravel in het prinsdom geen wedstrijd meer heeft verloren.

Del Potro leed een pijnlijke nederlaag tegen de 31-jarige Nieminen. De Argentijn wist in de derde set nog een matchpoint weg te werken, maar dat bleek slechts uitstel van executie. Hij is na Andy Murray (2) en Tomas Berdych (4) de derde topspeler die donderdag sneuvelde.

'Barça-scout op de tribune in Groningen'

Een scout van FC Barcelona zal op de tribune zitten tijdens het Eredivisie-duel FC Groningen en ADO Den Haag. RTV Noord meldt donderdag dat een scout van FC Barcelona aanwezig in de Euroborg, het is niet bekend voor welke speler dit zou zijn.

Bij Groningen lopen meerdere talentvolle spelers rond, maar Barcelona lijkt eigenlijk een onrealistische eindbestemming. Namen waaraan gedacht mag worden zijn Virgil van Dijk, Leandro Bacuna en Richairo ´ivković.

Er is volgens algemeen directeur Hans Nijland geen concrete interesse voor spelers van FC Groningen. Dat liet hij eerder deze weken weten als reactie op het nieuws dat het Engelse Reading achter middenvelder Leandro Bacuna aan zit.

Gordon is weer opgeknapt

Gordon voelt zich pas sinds een paar dagen weer helemaal goed. "Sinds een dag of vijf denk ik: ja, het kan weer", zei de zanger, die een maand geleden werd opgenomen in het ziekenhuis nadat hij onwel was geworden, in RTL Boulevard.

De 44-jarige Gordon lijdt aan een aantal chronische ziekten, waaronder reuma, waarvoor hij medicatie gebruikt. "Een van de nadelen van een van de medicamenten is dat je immuunsysteem eigenlijk wordt vernietigd", legt de zanger uit.

Na twee dagen in het ziekenhuis was de situatie onder controle en mocht Gordon weer naar huis. "Ik ben heel gelukkig met hoe ik nu leef, met mijn familie en vrienden. Voor de rest is één ding belangrijk: in goede gezondheid de rest van mijn leven leven."

Bony onzeker voor Feyenoord

Het is onzeker of Wilfried Bony komende zondag met Vtesse in actie kan komen tegen Feyenoord. De Ivoriaan verliet afgelopen dinsdag voortijdig de training.

"Ik heb pijn aan mijn been. We zullen zien hoe ik morgen wakker word. Of ik dan kan trainen? Ik denk het niet. Misschien zaterdag," aldus Bony tegenover Omroep Gelderland. Bij winst op Feyenoord zet Vitesse een grote stap richting de tweede plaats die recht geven op het spelen in de voorronde van de Champions League. In het resterende deel van de compeititie treft de club uit Arnhem alleen nog degradatiekandidaten Willem II, VVV Venlo en RKC Waalwijk

'Zorgakkoord binnenkort bereikt'

Een akkoord over de zorg is dichtbij en wordt mogelijk al vrijdag bereikt. Dat meldt de NOS donderdagavond op basis van ingewijden. Het akkoord is vooral gericht op het behoud van banen in de zorgbranche. Of dat betekent dat de nullijn voor werknemers weer terugkeert, terwijl die in het vorige week gesloten sociaal akkoord nog werd geschrapt, is nog onduidelijk.

Over het akkoord wordt al een tijd onderhandeld door het kabinet, de vakbonden en de werkgevers. Inmiddels zouden ook FNV-voorzitter Ton Heerts en voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes betrokken zijn bij de gesprekken, om ervoor te zorgen dat het zorgakkoord niet in strijd is met het sociaal akkoord.

Een akkoord over het behoud van banen zou ervoor moeten zorgen dat Abvakabo FNV, die nog wikt en weegt over het sociaal akkoord, zaterdag instemt met het sociaal akkoord. AbvaKabo FNV liet eerder weten het sociaal akkoord nog niet af te vinden. Onder meer op het gebied van zorg wil de bond verdere afspraken.

Zuid-Koreaanse omroep doet clip PSY in de ban

Een grote Zuid-Koreaanse omroep heeft besloten de nieuwe videoclip van PSY in de ban te doen. Volgens omroep KBS misbruikt de rapper publiek eigendom.

In de clip bij het nummer Gentleman trapt PSY tegen een pion waarop 'niet parkeren' staat. KBS, dat door de overheid wordt gefinancierd, stelt dat de scène in de clip buiten de standaarden van een publieke omroep valt. Gentleman, de opvolger van Gangnam Style, kwam zaterdag uit. De video bij het nummer werd al meer dan 145 miljoen keer bekeken op Youtube.

Schoorel strandt in kwartfinale Padova

Tennisser Thomas Schoorel is bij het futuretoernooi in het Italiaanse Padova in de kwartfinale uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Amsterdammer bleek niet opgewassen tegen de Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst Jordi Samper-Montana: 2-6 en 1-6.

Het futuretoernooi in Padova, twee niveaus onder de ATP-tour, is het tweede toernooi voor Schoorel na maanden blessureleed. vorige week werd hij in het eveneens Italiaanse Vercelli uitgeschakeld in de halve eindstrijd. Schoorel staat momenteel 349e op de wereldranglijst.

Santaromita wint voorlaatste etappe Trentino

Ivan Santaromita heeft donderdag de derde en voorlaatste etappe in de Ronde van Trentino gewonnen. De renner van BMC won na een rit van 176 kilometer tussen Pergine Valsugana en Condino de sprint van een groepje van drie. De Fransman Maxime Bouet (AG2R) behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De renners krijgen vrijdag in de Italiaanse rittenkoers nog een zware bergetappe voor de kiezen. Bouet verdedigt op weg naar de finish in Sega di Ala een voorsprong van 3.19 minuten op Kanstantsin Siutsou. Ook van Bradley Wiggins (3.48) en Vincenzo Nibali (3.57) kan hij nog de nodige concurrentie verwachten.

Xavi ziet Casillas niet naar Barça komen

Iker Casillas zou Real Madrid naar verluidt willen verlaten. Landgenoot Xavi denkt niet dat hij naar Camp Nou zal komen.

FC Barcelona houdt er rekening mee dat Victor Valdes komende zomer vertrekt. De doelman wil zijn contract, dat medio 2014 afloopt, niet verlengen. Casillas (31) wordt ook in verband gebracht met een transfer, omdat hij bij Real Madrid zijn basisplek is kwijtgeraakt.

"Ik vind het jammer voor Iker dat hij op de bank is beland. Toch denk ik niet dat hij naar Barcelona komt. Hij is een echte Madridista, dat moeten we niet vergeten", sprak Xavi tegen El Mundo Deportivo. "Ik zou hem met open armen welkom heten, maar eerlijk gezegd zie ik het niet gebeuren."

Xavi betreurt het ook dat Victor Valdes lijkt te vertrekken. "Hij is niet alleen een goede vriend, maar ook een echte leider. Ik denk dat niemand door de media ooit zo slecht is behandeld als Victor. Maar hij heeft de kritiek altijd overwonnen. Hoe steviger de kritiek, hoe beter hij ging spelen."

Geen raceplannen voor Kovalainen

Morgen zal Heikki Kovalainen voor even terug zijn bij Caterham, puur om het team te helpen zal hij soms testen. Meer zit er voorlopig niet in voor de Fin.

"Op dit moment zijn er geen plannen om te gaan racen. Voorlopig rij ik op de vrijdagen, om het team zo goed mogelijk te helpen. Natuurlijk wil ik in de toekomst weer op de grid staan en mijn aanwezigheid hier geeft me een goede kans, mocht er hier of ergens anders een stoeltje beschikbaar zijn," aldus de éénvoudig Grand Prix-winnaar.

"We hebben al een tijdje over deze reserverol gesproken, maar daar had ik in het begin geen oren naar. Maar als je een paar maanden thuis zit en kijkt naar de races, wil je zelf wel weer in de auto stappen. Vlak voor Maleisië had ik een gesprek met Tony Fernandes en ik vroeg hem of ik nog iets voor het team kon betekenen. En dat kon."

Eerste clip Kick-Ass 2

2013 wordt een jaar vol met reboots en vervolgen. Eén van de meeste geanticipeerde vervolgen is ongetwijfeld Kick-Ass 2. Nadat de eerste trailers en plaatjes al online zijn gekomen, is het nu tijd voor de eerste clip. 

In deze clip zien we Christopher Mintz-Plasse als The Mother Fucker, de reïncarnatie van Kick-Ass' Red Mist, tegenover zijn aartsvijanden: Hit-Girl en Kick-Ass himself. Ze proberen elkaar het leven op verbale wijze lastig te maken. Het vulgaire taalgebruik maakt echter al rap plaats voor de onvermijdelijke strijd tussen goed en kwaad.

De beeldkwaliteit is niet heel hoogstaand, maar deze eerste clip laat met de opzwepende muziek en het nakende geweld de gedachten op positieve wijze afdwalen naar het waanzinnige eerste deel.

Ten Cate: "Ik geloof in het kampioenschap"

Henk ten Cate staat momenteel vierde als trainer van Sparta, maar heeft er groot vertrouwen in dat hij aan het einde van seizoen bovenaan de ranglijst staat.

"De angst is uit de ploeg en het vertrouwen is groot", zei Ten Cate bij RTV Rijnmond. "We kunnen nog kampioen worden. De jongens voelen dat en ik ook nog steeds. Ik geloof niet dat FC Volendam acht of negen wedstrijden achter elkaar gaat winnen."

Vrijdag staat de topper tegen Helmond Sport op het programma. "We spelen uit, dat is toch anders dan als we thuis spelen", analyseert Ten Cate. "We zijn nog niet zo ver dat we thuis en uit kunnen spelen zoals wij dat willen. We moeten realistisch blijven. Helmond Sport is een directe concurrent, dus we zullen op een andere manier gaan starten."

Sparta staat vier punten achter op Volendam. Verder staan Cambuur Leeuwarden en Helmond Sport boven de Rotterdamse ploeg.

'Lotus heeft beste wielophanging'

De Lotus E21 zou zijn snelheid te danken hebben aan de goede integratie van de hydraulisch geregelde actieve wielophanging. Mercedes denkt hiermee het geheim achter de Lotus-bolide achterhaald te hebben. Dankzij het goed afgestelde systeem zou de Lotus minder last hebben van de snel slijtende Pirelli-banden.

"Lotus heeft het simpelste, maar waarschijnlijk het beste systeem", zo zei Mercedes-teambaas Ross Brawn. Niet alleen Mercedes, maar ook Red Bull, McLaren, Ferrari, Williams en Sauber zouden bezig zijn met het verbeteren van deze technologie.

Met het hydraulische systeem zijn alle vier de ophangpunten aan elkaar gelinkt, waardoor de wagen in balans blijft bij het accelereren en remmen. De balans past zich aan wanneer het brandstofgewicht afneemt gedurende de race.

"De afstelling van de ophanging luistert erg nauw en het lukt vaak beter bij Kimi dan bij Grosjean", zo vertelde Lotus-baas Gerard Lopez. De manier van rijden zou van grote invloed zijn. Zo prefereert Räikkönen overstuur, terwijl Grosjean liever met onderstuur rijdt.

[UPD] Sfeervolle en onheilspellende trailer Only God Forgives

Eerder vandaag werd de eerste officiële poster van Only God Forgives bekend gemaakt. Deze ging gepaard met de tagine 'Time to meet the devil'. De nieuwe trailes, die vandaag is uitgebracht, verklaart waarom.

In de eerste trailer was al te zien dat geweld niet gemeden gaat worden, hierin wordt dat bevestigd. Enkele beelden worden herhaald, aangevuld met onder meer de wraakzuchtige woorden van Kristin Scott Thomas, een kleine kogelregen, onheilspellende muziek een overdosis aan sfeer. De duivel gaat zeker ontmoet worden.

[Update 20:30u] Tweede internationale trailer toegevoegd. 

Supermarkteigenaren bekennen miljoenenfraude

Zeker 27 supermarkteigenaren hebben tegenover de Belastingdienst bekend dat ze jarenlang hun omzet kunstmatig hebben verlaagd zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Het gaat om ondernemers die waren aangesloten bij de vroegere keten Super de Boer. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zegt dat in het tv-programma Nieuwsuur, zo bevestigde zijn ministerie donderdag.

De frauderende supermarkteigenaren hebben al 6,5 miljoen euro betaald aan naheffingen en boetes. Dat bedrag loopt mogelijk op tot 10 miljoen. Bij 59 supermarkteigenaren wordt een nader boekenonderzoek gedaan.

De belastingfraude kwam aan het licht tijdens een onderzoek van de Belastingdienst onder alle 143 ondernemers die bij Super de Boer waren aangesloten. Weekers noemt de uitkomsten "schokkend en niet acceptabel". Hij kondigde nieuw onderzoek aan bij alle supermarkten die werken met een franchiseformule.

Gonzalez rijdt de eerste vrije training

Morgen zal Rodolfo Gonzalez zijn eerste vrije training voor Marussia. Hij vervangt Jules Bianchi tijdens de eerste sessie, de Italiaan rijdt de rest van het weekend.

"Ik ben heel blij met de kans om mijn eerste FP1 van het seizoen te rijden", zei de Venezolaan. "Het zal fijn zijn om weer in de auto te zitten, zeker omdat een Formule 1-auto is. Ik ben er helemaal klaar voor, nu ik al wat ervaring heb op dat gebied."

Eerder reed Gonzalez al tijdens tests voor Caterham en Force India. Echter tijdens een F1-weekend reed hij nog nooit.

Teeven wil aanblijven als staatssecretaris

Fred Teeven wil aanblijven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Dat heeft de VVD'er donderdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer, na urenlang debat over de gang van zaken rond de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

"Ik vind dat ik moet optreden, niet aftreden", zei Teeven. Hij wil maatregelen nemen om te voorkomen dat een dergelijk incident opnieuw kan gebeuren. Hij voegde eraan toe dat het aan de Tweede Kamer is om over zijn aanblijven te oordelen.

Volgens Teeven was de dood van Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in het detentiecentrum in Rotterdam, het gevolg van een 'unieke en tragische samenloop van omstandigheden'. Bij de betrokken ambtelijke diensten is geen hoofdverantwoordelijke aan te wijzen, stelde Teeven. Hijzelf is politiek verantwoordelijk, erkende hij.

De SP blijft erbij dat Teeven het veld moet ruimen. "De staatssecretaris stuurt zijn ambtenaren op cursus, maar hij mag zelf gewoon voort", sneerde SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Of andere partijen kunnen leven met het aanblijven van Teeven, moet donderdagavond blijken.

De mensenrechtenactivist Dolmatov zat ten onrechte in het detentiecentrum, blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Dolmatov had geen medische zorg gekregen en werd niet extra in de gaten gehouden, ondanks een eerdere zelfmoordpoging.


Teeven wil aanblijven als staatssecretaris (Foto: Novum)

Flink meer gasopbrengsten naar schatkist

De overheid heeft flink meer geld overgemaakt gekregen uit gas- en oliewinning uit de Nederlandse bodem. Dat maakte de staatsdeelneming Energie Beheer Nederland (EBN) donderdag bekend.

Inclusief belastingen en heffingen kwam de afdracht aan de Nederlandse schatkist door EBN, die namens de staat in vrijwel alle olie- en gaswinning in Nederland deelneemt, uit op 6,9 miljard euro, twintig procent hoger dan een jaar eerder.

EBN participeert voor tussen de veertig en vijftig procent in gas- en olievelden. De rest is in handen van bijvoorbeeld NAM en Total. Ook zij betalen belasting en heffingen. Hiermee kwamen de totale gasbaten over 2012 uit op 14,5 miljard euro, ook ongeveer twintig procent meer dan in 2011.

De jaaromzet van EBN kwam uit op 8,5 miljard euro, twintig procent meer dan een jaar eerder. De stijging kwam vooral door de hogere gasprijzen, waardoor de opbrengst per kuub gas hoger lag. De afzet van aardgas bleef vrijwel gelijk.

EBN maakt zich zorgen over de opbrengst uit de kleine gasvelden. Die daalde afgelopen jaar licht, terwijl de opbrengst uit het grote veld in Groningen vrijwel gelijk bleef. EBN haalt meer dan de helft uit de winst uit de kleine gasvelden.

"Om de komende jaren de opbrengsten door gaswinning uit kleine velden te waarborgen, moet worden blijven gezocht naar nieuwe gasvelden", schrijft EBN. Afgelopen jaar haalde EBN 27 miljard kubieke meter gas uit kleine velden, waaronder elf miljard kuub uit nieuwe velden. Zonder investeringen is dat al in 2015 de helft minder, waarschuwt EBN.

Abidal hoopt op contractvoorstel Barça

Eric Abidal wil zijn loopbaan graag afsluiten bij Barcelona. De Fransman laat dat echter afhangen van de club zelf, waarvan hij tot op heden niks hoorde.

Abidal beschikt over een aflopend contract. De 33-jarige back, die deze maand terugkeerde na een jaar er uit te zijn geweest met een tumor op zijn lever, wil maar wat graag bij de club aanblijven.

"Als mijn gezondheid het toestaat wil ik door bij deze club, maar mijn contract loopt in juni af", vertelde Abidal donderdag aan de Franse pers. "Wat als Barca me niet belt? Iemand vertelde me wat over een rol als ambassadeur, maar niet persoonlijk. Ik weet dat de clubpresident plannen met me heeft."

"De tijd en God zullen me duidelijk maken of ik door kan gaan als speler. Ik zou ook blij zijn met een rol als ambassadeur. Ik zou graag met pensioen willen gaan als werknemer van Barca, maar dat beslist de club en niet ik", aldus Abidal.

Bellamy: "Pa kan nu tevreden sterven"

Craig Bellamy is vooral voor zijn eigen vader dolgelukkig dat Cardiff City na de zomer eindelijk in de Premier League zal spelen. Cardiff promoveerde deze week en de club is voor het eerst sinds 51 jaar terug op het hoogste niveau.

"Het was een emotionele avond. Mensen van wie ik echt houd waren erbij om dit met mij te delen", sprak Bellamy tegen The Mirror. De Welshman kon zijn tranen niet verbergen toen hij na de wedstrijd tegen Charlton zijn vader zag.

"Ik ben de tel kwijtgeraakt van al die keren dat ik met hem op een dinsdagavond naar een wedstrijd ging. Soms gingen we tien minuten voor tijd weg en zeiden we tegen elkaar dat we nooit terug zouden komen. Maar op zaterdag stonden we er gewoon weer", aldus Bellamy, die al zijn hele leven fan is van Cardiff City.

Vorig jaar vertrok Bellamy naar Cardiff om de ploeg naar de Premier League te helpen, en met succes. "Dat zijn eigen zoon hier deel van uitmaakt, dat maakt het nog specialer. Hij zal sterven als een gelukkig man. Het heeft ontzettend lang geduurd om terug te keren op dit niveau. Iedereen snakte hier echt naar."

FOK!filmtips van de dag: I Could Never Be Your Woman

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Rosie is een 40-jarige single moeder in Los Angeles. Haar leven loopt niet helemaal zoals gepland, want er zijn problemen op de set van haar tv-serie en haar puberdochter Izzie krijgt d'r eerste vriendje. Wanneer de getalenteerde jonge acteur Adam Perl binnenloopt bij de casting voor Rosie's show, is zij meteen verkocht. Ondanks het gevecht tegen haar gevoelens, weet de charmante Adam Rosie het bed in te krijgen. Overtuigd dat de relatie gedoemd is te mislukken door het leeftijdsverschil en met de gedachte dat Adam haar gebruikt heeft voor zijn eigen carrière, zet Rosie een punt achter de relatie. Adam denkt daar echter heel anders over.

Na de film White Oleander in 2002, liet Michelle Pfeiffer haar stem nog even horen in Sinbad: Legend of the Seven Seas maar daarna bleef het een aantal jaar stil rond de actrice. Totdat ze in 2007 opeens opdook in maar liefst drie totaal verschillende films: de musical Hairspray, de fantasyfilm Stardust en de romantische komedie I Could Never Be Your Woman. Generatiegenoot Amy Heckerling, die deze film schreef en regisseerde, debuteerde in 1982 met Fast Times at Ridgemont High en maakte in de jaren negentig Look Who's Talking en Clueless. De jonge Saoirse Ronan, die Pfeiffers dochter Izzie speelt, maakte kort daarvoor al indruk in het literaire drama Atonement. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Een vijandig buitenaards ras staat op het punt van uitsterven, door toedoen van een dodelijk virus. Het enige dat hen kan redden is menselijk bloed. De aliens dreigen de aarde te verwoesten indien zij niet acht miljoen mensen krijgen om te verwerken tot vaccinaties. De dochter van wetenschapper Stephen Chase wordt hiervoor verkozen. Chase laat zich zijn dochter echter niet zomaar van hem afpakken: hij sluit zich aan bij een groep rebellen. De problemen lopen pas echt uit de hand wanneer blijkt dat de aliens zich niet aan de afspraak houden en de gehele mensheid aanvallen. Alien Siege is te zien om 00.00 uur op RTL7.

 Filmposter Alien Siege

'Formule 1 vijf seconden langzamer in 2014'

Bernie Ecclestone vreest dat de Formule 1-wagens volgend jaar een stuk langzamer zijn. Er wordt geschat dat de bolides tot vijf seconden langzamer zullen zijn in 2014, waardoor ze amper sneller zijn dan de GP2-series.

De V6-motor zou in combinatie met nieuwe aerodynamische regels ervoor zorgen dat de Formule 1-wagens volgend seizoen een stuk minder snel zullen zijn. "De Formule 1 zal niet ver meer voorliggen op GP2 en de Renault World Series", aldus een correspondent van Auto Motor und Sport.

De kleinere teams vrezen dat de nieuwe krachtbron een stuk duurder wordt. Momenteel kost een motor ongeveer tien miljoen euro, maar met de komst van de V6 worden de kosten geraamd op ruim twintig miljoen euro.

Naar verluidt zou Ecclestone ook proberen om het toerental van de turbomotor op te schroeven van 12.000 naar 15.000 toeren. De extra toeren zouden ten goede moeten komen aan het geluid van het V6-blok ten opzichte van de huidige V8-motor.

Een dergelijke motoraanpassing is echter onwaarschijnlijk, omdat de brandstoftoevoer gelimiteerd is tot 100 kilogram per uur en de wagen maximaal 135 liter brandstof mag meenemen. Hoewel een vergroting van de brandstofcapaciteit eenvoudig door te voeren is, zitten Mercedes, Renault en Ferrari er niet op te wachten. Zij zouden al te ver met de ontwikkeling van de V6-motor zijn.

Barcelona in juli om de tafel met Neymar

De Braziliaanse international Neymar gaat komende zomer in gesprek met FC Barcelona. Na afloop van de Confederations Cup vliegt de aanvaller van Santos naar Spanje.

De 21-jarige aanvaller gaf tot op heden aan dat hij tot en met het WK in Brazilië bij Santos wil blijven. Maar de drang om zich te bewijzen in Europa wordt sterker en een transfer lijkt aanstaande, weet Goal.com.

Dani Alves en Adriano hebben hun landgenoot aanbevolen bij Barcelona en de koploper van de Primera Division gaat nu pogen zijn handtekening te bemachtigen. Neymar neemt komende zomer met Brazilië deel aan de Confederations Cup en reist daarna af naar Catalonië om in gesprek te gaan met Barça.

"Komende zomer speelt Neymar op de Confederations Cup en neemt daarna een week vakantie. Hij reist op 9 juli af naar Barcelona", vertelt een bron aan Goal.com.

De vader van de talentvolle aanvaller bezocht Barcelona eerder deze week al om te werken aan de transfer. Hij werd bijgestaan door Andre Cury, de zaakwaarnemer die vaker namens Barcelona zaken doet in Zuid-Amerika.

"Neymar staat bovenaan het verlanglijstje van Barcelona en onze spelers zijn daar van op de hoogte. Bij Barcelona kopen we niet vaak spelers, maar hij is onze eerste keus. Als hij besluit Santos te verlaten, zullen wij er klaar voor zijn", zei Cury eerder deze week tegen Radio Globo.

"Als het nodig is wachten we tot na het WK. Maar als het kan, willen we deze zomer al onderhandelen. Messi, Xavi en Iniesta wachten hem met open armen op", aldus Cury.

Barcelona heeft komende zomer een transferbudget van tussen de veertig en vijftig miljoen euro te besteden. Dat bedrag kan oplopen door de eventuele verkoop van Victor Valdes, David Villa en Alexis Sanchez.

'Vriendin Christina Curry gepakt door zes negers'

Christina Curry zegt heel wat bizarre dingen te hebben meegemaakt toen ze in Los Angeles woonde. "De paar beroemde mensen die ik daar heb ontmoet, en ik zou nooit namen noemen, die zijn echt letterlijk gestoord", vertelt ze in een aflevering van Jensen Later, die donderdagavond wordt uitgezonden op Veronica.

Een van de vriendinnen van de 22-jarige Curry werd volgens de brunette, die sinds kort weer in Nederland woont, 'gepakt door een stuk of zes negers'. "En ik zat daarbij, patat te eten zo van: nou, dit was dus mijn zaterdag." Volgens Curry kwamen dergelijke voorvallen regelmatig voor. "Echt vaak. Het was een doordeweeks ding."

Cyberaanval op ABN AMRO

Klanten van ABN AMRO kunnen donderdagmiddag sinds 14.45 uur beperkt gebruikmaken van internetbankieren door een DDoS-aanval op de bank. Ook de mobiele app, Ideal en de website zijn verminderd beschikbaar voor de klanten van ABN AMRO. Dat zegt een woordvoerder donderdag.

Volgens de zegsvrouw zijn gedeelten van het systeem ongeveer een halfuur na het begin van de aanval weer online gekomen. Klanten kunnen echter nog steeds hinder ondervinden van de aanval, geeft de woordvoerster aan.

De afgelopen dagen waren alle grote Nederlandse banken slachtoffer van een DDoS-aanval. Daarbij wordt de server platgelegd door er grote hoeveelheden dataverkeer op af te sturen. Wie er achter de aanvallen zitten, is onbekend.


Cyberaanval op ABN AMRO (Foto: Novum)

Ajax: "Geen akkoord Liverpool over Eriksen"

Ajax ontkent dat het een akkoord heeft bereikt met Liverpool over een transfer van Christian Eriksen. In de Engelse media wordt de Deense middenvelder al enige tijd aan The Reds gelinkt.

"We versturen wel een persbericht als er akkoord is tussen Ajax en de club", sprak persmanager Eefje Schep tegen het Deense TV2. "Er is op dit moment dus geen overeenkomst met Liverpool."

Of beide clubs wel met elkaar aan het onderhandelen zijn, willen de Amsterdammers niet kwijt. "Wij gaan verder niet op geruchten in. Christian is nu alleen gefocust op de belangrijke wedstrijden die we nog moeten spelen." Eriksen (21) liet eerder al weten dat hij zijn contract, dat loopt tot medio 2014, niet wil verlengen.

"Christian heeft ons laten weten dat hij op dit moment geen nieuwe verbintenis wil. Ik denk dat hij en zijn zaakwaarnemer willen kijken welke opties er komende zomer beschikbaar zijn", liet technisch directeur Marc Overmars eerder al weten aan Voetbal International.

'Nieuws' over de koning

Vijf miljoen mensen keken gisteravond naar het interview. Waaronder ik. Het NOS-panel in de studio zei te hopen op nieuws en dat hebben we gekregen hoor. Althans, als we bijvoorbeeld Teletekst moeten geloven. PUUR CEREMONIËLE ROL GEEN PROBLEEM. Dat was na het interview te lezen op NOS Teletekstpagina 101. Ja, in dergelijke hoofdletters. Volkomen onzinnig natuurlijk, want 101 is al de voorpagina van Teletekst, dus extra benadrukken is onnodig.

Mollema: "Wachten op een uitschieter"

Bauke Mollema wil zijn voorjaar op gepaste wijze afsluiten. De Groninger eindigde gisteren als negende in de Waalse Pijl en hoopt zondag tijdens Luik-Bastenaken-Luik op een uitschieter.

"Ik merkte tijdens de Amstel en de Waalse Pijl dat ik minder afzag dan vorig jaar. De resultaten waren uiteindelijk prima, maar hadden misschien nog wel iets beter gekund. Het is wachten op die uitschieter", laat hij via zijn ploeg weten.

Mollema is zondag kopman bij Blanco. Hij hoopt dan boven zichzelf uit te kunnen stijgem."De klimmetjes zijn daar wat langer en dat ligt mij gewoon goed. Nog zelfs iets beter dan die heel explosieve klimmetjes van de afgelopen koersen", aldus Mollema.

Selectie Blanco Pro Cycling voor Luik-Bastenaken-Luik
Marc Goos, Paul Martens, Bauke Mollema, Lars Petter Nordhaug, Tom-Jelte Slagter, David Tanner, Bram Tankink en Laurens ten Dam

Transfer Van Wolfswinkel onzeker

Het is nog maar de vraag of Ricky van Wolfswinkel na de zomer wel voor Norwich City voetbalt. Door degradatiezorgen staat de transfer op losse schroeven.

Van Wolfswinkel heeft een mondelinge overeenkomst om Sporting Clube de Portugal na dit seizoen te verruilen voor Norwich. De Engelsen hebben echter een clausule opgenomen, waarbij de transfer niet doorgaat als de club degradeert. Dat meldt De Telegraaf.

"Het is een complexe zaak. Er staat een clausule in het contract dat alle partijen akkoord gaan, mits Norwich City op het hoogste niveau blijft spelen. Is dat niet het geval, dan is Ricky vrij om verder te zoeken", zegt zaakwaarnemer Louis Laros in de Portugese krant A Bola.

Laros en Van Wolfswinkel vertrouwen er echter op dat Norwich zich handhaaft in de Premier League. De club staat met vijf duels te gaan slechts vier punten boven de fatale streep. Als Wigan een inhaalwedstrijd wint, is het verschil zelfs nog maar één punt.

Boxart voor Beyond: Two Souls onthuld

Sony heeft de boxart voor Beyond: Two Souls onthuld en uiteraard kun je deze hieronder zien. Sony en Quantic Dream (de makers) willen een filmische uitstraling creëren en direct duidelijk maken dat je in Beyond een emotionele reis gaat maken.

Nu weten we dat die uitleg natuurlijk vooral promotiepraat is, maar wat vinden jullie er eigenlijk van? Is het een goede keus geweest om de namen van de twee bekendste stemacteurs uit de game prominent op de hoes te zetten?

Beyond: Two Souls komt in oktober exclusief naar PlayStation 3.

Beyond

Messi hervat training in Barcelona

Lionel Messi is donderdagmiddag teruggekeerd op het trainingsveld van FC Barcelona. Dat meldt de Catalaanse club op de officiële website.

Messi raakte in de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Paris Saint Germain geblesseerd aan zijn hamstring. Vorige week kwam hij in de return als invaller binnen de lijnen. Afgelopen weekend miste de Argentijn de competitiewedstrijd tegen Real Zaragoza.

Dinsdag werd al duidelijk dat de blessure van Messi niet verergerd is en dat hij beide halve finales tegen Bayern München kan spelen. Op één van de trainingsvelden werkte hij donderdag aan zijn fitness. De 25-jarige topschutter trainde nog niet met de groep mee.

Sergio Busquets was wel weer bij de groepstraining aanwezig, hij werkte woensdag nog een individueel programma af. FC Barcelona krijgt zaterdag in de Primera Division bezoek van Levante. Drie dagen later volgt de eerste ontmoeting met Bayern, in München.

Nokia verkoopt weer meer Lumia-toestellen

Nokia heeft in het eerste kwartaal van 2013 weer een groeiend aantal Lumia-toestellen verkocht. In totaal gingen er 5,6 miljoen exemplaren over de toonbank tegen 4,4 miljoen in het kwartaal ervoor. De stijgende lijn komt vooral door de populaire Lumia 920.

Het totaal aantal mobiele telefoons dat Nokia verkocht, 61.9 miljoen, was wel een flink stuk lager dan de 86,3 miljoen van het laatste kwartaal van 2012. De grote daling komt vooral door het feit dat er steeds minder 'gewone' mobiele telefoons gekocht worden.

Nokia behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 5,9 miljard euro maar boekte wel een bescheiden verlies van 150 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was het verlies nog 1,34 miljard euro. 

De verwachting is dat het aantal verkochte Lumia's de komende maanden blijft groeien. Er zijn al enkele nieuwe types officieel aangekondigd zoals de Lumia 520 en 720. Bovendien gaan er geruchten over een Lumia met 41 megapixel PureView-camera, een 5" of 6" Lumia die moet concurreren met de Galaxy Note-lijn van Samsung en een dunnere Lumia 920-variant van aluminium.

920De Lumia 920 is onder andere in het geel verkrijgbaar

Mogelijk Hankookbanden in Formule 1

Het is goed mogelijk dat in de Formule 1 na dit seizoen weer van bandenleverancier gewisseld wordt. Momenteel levert Pirelli het rubber, maar de kritiek op de Italiaanse bandenmaker is de laatste weken niet van de lucht. Over de periode 2014 en verder zijn nog geen afspraken gemaakt.

Daarom wil volgens Italiaracing Hankook weer een poging wagen. De Zuid-Koreaanse fabrikant was ook in 2010 in de race om het rubber in de Formule 1 te leveren, maar destijds werd de voorkeur aan Pirelli gegeven. Hankook levert momenteel de banden voor onder meer de DTM en de FIA Formule 3 Euroseries.

Pirelli wil volgens motorsportbaas Paul Hembery gewoon het rubber blijven leveren. "We willen zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn, met het oog op de reglementen. We zijn geïnteresseerd voor de middellange termijn, zolang het financieel te verantwoorden is."

De Boer: "Als we de media moeten geloven zijn we al kampioen"

Ajax kan vrijdagavond een voorschot nemen op de 32ste landstitel. Bij winst op Heerenveen is het kampioenschap zo goed als zeker. Frank de Boer wil niet te vroeg juichen.

"Er is nog niks te vieren", citeert Voetbal International De Boer donderdag op de persconferentie. "Als we het internet en de kranten moeten geloven, zijn we al kampioen. Maar dat is niet zo. We moeten ons niet laten meesleuren door een bepaalde sfeer die gecreëerd wordt in de pers. We hebben tegen PSV een hele belangrijke stap gezet, maar er zijn nog twaalf punten te verdelen. Bovendien zijn die vier wedstrijden tegen drie clubs die in de winning mood zitten."

Vrijdag komt sc Heerenveen op bezoek in de Amsterdam ArenA. "Heerenveen is ook bezig aan een goede serie. Ze hebben ook nog eens van Feyenoord en PSV gewonnen en hebben met El Ghanassy, Finnbogason en Djuricic erg goede voetballers onder contract staan. Daarom onderschatten wij niemand. We zijn natuurlijk wel goed bezig. Wij moeten er alles aan doen om dat vol te houden. Wij focussen ons op het iedere keer halen van een bepaald niveau. Als we dat doen, is de kans groot dat we drie punten hebben."

De Boer weet dat zijn ploeg vrijdagavond een enorme tik kan uitdelen aan de concurrentie. "Als we morgen winnen, raakt de concurrentie wél weer verder gedemotiveerd. Dan win je van een reuzendoder en moet het wel heel raar lopen, willen wij geen kampioen worden. Je ziet dan namelijk weer een concurrent afhaken omdat Vitesse en Feyenoord tegenover elkaar staan. Wij kunnen dus tegen Heerenveen een hele belangrijke overwinning boeken."

Bij Heerenveen staat Marco van Basten aan het roer. "Het is leuk dat hij het zo goed doet na het tumultueuze begin dat hij had in Friesland. Hij heeft zijn eigen weg gevolgd en je ziet toch dat daar resultaat van komt. Heerenveen kan nu de play-offs halen. Dat is fantastisch voor Marco. Aan het begin van het seizoen had je dat niet gedacht. Daarin herken je dus de hand van Marco."

Kirby nu voor maar 30 cent

In het kader van de 30e verjaardag van de originele Nintendo heeft Nintendo een 'klassiekers voor 30 cent'-actie. Elke maand tot de zomer is er één game in de aanbieding voor de Virtual Console voor Nintendo Wii U. Vanaf vandaag is dat Kirby's Adventure.

Kirby's Adventure verscheen in 1993 als één van de laatste games voor NES. Het was de eerste game waarin Kirby roze werd; in het eerste deel, Kirby's Dreamland voor GameBoy, was hij nog wit. Je kunt Kirby's Adventure nog t/m 17 mei voor 30 cent kopen, daarna is de game weer € 4,99.

Een compleet overzicht van de 30 cent-actie:

  • 23 januari: Balloon Fight (NES) (tot 23:59 op 22 februari)
  • 21 februari: F-Zero (Super NES) (tot 23:59 op 22 maart)
  • 21 maart: Punch-Out!! (NES) (tot 23:59 op 19 april)
  • 18 april: Kirby’s Adventure (NES) (tot 23:59 op 17 mei)
  • 16 mei: Super Metroid (Super NES) (tot 23:59 op 14 juni)
  • 13 juni: Mario & Yoshi (NES) (tot 23:59 op 12 juli)
  • 15 juli: Donkey Kong (NES) (tot 23:59 op 13 augustus)

kirby

Nieuwe posters onthuld voor City of Bones

Er zijn twee nieuwe posters onthuld voor de opkomende film The Mortal Instruments: City of Bones.

The Mortal Instruments: City of Bones, is het zoveelste Young-Adult boek dat wordt verfilmd dit jaar. De vijftienjarige Clary gaat op zoek naar haar moeder die ontvoerd blijkt te zijn door demonen. Ze komt terecht in de wereld van de Shadowhunters en daar komt ze veel te weten over haar verleden. 

Op de eerste poster zie je de hoofdpersoon Clary. Op poster twee, staat Shadowhunter Jace afgbeeld. The Mortal Instruments: City of Bones draait vanaf 29 augustus in de bioscoop.

The Mortal Instruments: City of Bones poster 1

The Mortal Instruments: City of Bones poster 2

Juve houdt Ibrahimovic in de gaten

Zlatan Ibrahimovic speelde tussen 2004 en 2006 voor Juventus en de Turijnse club is de Zweed nog niet vergeten. Juve wil hem zelfs terughalen naar Italië.

Juventus wil een poging wagen om Ibrahimovic naar Turijn terug te halen als Paris Saint-Germain besluit hem te verkopen. Dat weet Goal.com. Eerder deze week stelde PSG-directeur Leonardo nog dat de Fransen geen intentie hebben om de topschutter in de nabije toekomst weg te doen.

Ibrahimovic verliet Juventus toen de club vanwege het Italiaanse omkoopschandaal werd teruggezet naar de Serie B. De 31-jarige Zweed heeft echter goede herinneringen aan Turijn. Hij zou zelfs wel openstaan voor een terugkeer in het shirt van de Oude Dame.

De Italiaanse koploper zal echter een flinke som geld op tafel moeten leggen, want Ibrahimovic staat in Parijs nog tot medio 2015 onder contract. Bovendien is hij momenteel één van de best verdienende voetballers in Europa. In de zoektocht naar een nieuwe topspits werden Edinson Cavani, Luís Suarez en Stevan Jovetic ook al aan Juventus gelinkt.

Wawrinka mept Murray van de baan

Andy Murray is bij het masterstoernooi van Monte Carlo al in de derde ronde uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Brit werd in minder dan een uur tijd van de baan geslagen door Stanislas Wawrinka: 1-6 en 2-6. De Zwitser (13) had ook de twee eerdere onderlinge ontmoetingen op gravel al gewonnen.

Murray stapelde fout op fout en leverde vijf keer zijn service in. Het publiek kon het optreden van de Brit niet waarderen en trakteerde hem op een fluitconcert. Wawrinka plaatst zich door de zege voor de kwartfinale en speelt daarin tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (6).

Blik op de Weg stopt na 21 jaar

Blik op de Weg verdwijnt na 21 jaar van de televisie. Het verkeersprogramma, dat eerst werd uitgezonden door de NRCV en daarna naar de AVRO ging, kwam in 1991 voor het eerst op de buis en werd jarenlang gepresenteerd door Leo de Haas. Vorig jaar nam Frits Sissing zijn plaats in. De politie heeft de samenwerking opgezegd.

"Het is jammer dat er na 21 jaar een eind komt aan Blik op de Weg", zegt Fup Goudswaard, commercieel directeur van Leo de Haas Producties, tegen Novum Nieuws. "Nog steeds hebben we elke aflevering rond de een miljoen kijkers. Het is nooit leuk om een succesvol programma te moeten stoppen, maar we hebben begrip voor het standpunt van de politie." Met de komst van de Nationale Politie is gekozen voor een nieuw mediabeleid.

Goudswaard zegt ondertussen bezig te zijn met het ontwikkelen van een nieuw format voor de politie. "Hierbij komen meer disciplines binnen de politie aan de orde dan alleen de verkeershandhaving. Voor ons is dat een geweldige uitdaging en een blijk van vertrouwen."

Vervolg 21 Jump Street in 2014

Het vervolg op 21 Jump Street zal in 2014 in de bioscoop verschijnen. Dit nieuws heeft producent Sony tijdens CinemaCon naar buiten gebracht.

Jonah Hill en Channing Tatum zullen naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de hoofdrollen vertolken. Ook regisseurs Phil Lord en Chris Miller keren waarschijnlijk terug voor het vervolg.

21 Jump Street is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, die van 1987 tot 1991 werd uitgezonden. Het plot van 21 Jump Street draait om een unieke undercoverafdeling van de politie. Deze afdeling bestaat uit agenten die zich voordoen als middelbare scholieren om zo drugsbendes op te kunnen rollen.

De opnames van de film gaan in september 2013 van start

Vervolg 21 Jump Street in 2014 in de bioscoop
Vervolg 21 Jump Street in 2014 in de bioscoop.

Europese neushoornbende slaat toe in Iers museum

Een neushoornbende die eerder toesloeg in Nederland, heeft weer van zich laten horen. Drie gemaskerde mannen hebben woensdagavond uit het depot van het nationaal museum van Ierland vier neushoornkoppen gestolen waar acht kostbare hoorns op zaten.

De politie en museummedewerkers lieten donderdag weten dat de dieven vermoedelijk deel uitmaken van een Ierse zigeunerbende. De drie mannen sloegen toe in het depot in Swords, ten noorden van Dublin, en bonden de enige bewaker vast. Hij wist zichzelf uiteindelijk te bevrijden, waarna hij alarm sloeg.

Het museum had nog nooit een dergelijke diefstal meegemaakt, maar was zich wel bewust van het risico dat de neushoorns wel eens het doelwit zouden kunnen worden van dieven. Dit was dan ook de reden dat de koppen van drie zwarte neushoorns uit Kenia en een witte neushoorn uit Soedan vorig jaar uit het museum zijn gehaald.

De acht hoorns hebben op basis van hun gewicht op de zwarte markt een geschatte waarde van ongeveer een half miljoen euro. In landen als China en Vietnam is de hoorn een gewild ingrediënt voor pillen die kanker zouden genezen en seksueel stimulerend zouden werken.

Op de zwarte markt wordt voor de hoorns tot 75.000 euro per kilo betaald, twee keer zoveel als voor goud. Door de jacht op de dieren dreigen drie van de vijf soorten neushoorns in Afrika en Zuid-Azië uit te sterven.

In augustus 2011 werden uit het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam de hoorns van een aan de muur hangende neushoornkop gestolen. Datzelfde jaar liet de Europese politieorganisatie Europol weten dat de Ierse zigeunerbende uit Rathkeale, verantwoordelijk was voor tientallen diefstallen van neushoornhoorns in Europa.


Europese neushoornbende slaat toe in Iers museum (Foto: Novum)

Aantal slachtoffers explosie Texas nog onduidelijk

De politie van Texas weet nog niet hoeveel mensen bedolven zijn onder het puin nadat woensdagavond een kunstmestfabriek met een enorme knal is geëxplodeerd. Hulpverleners zijn nog altijd aan het zoeken in het 2800 inwoners tellende stadje West, 130 kilometer ten zuiden van Dallas.

De klap gaf een schokgolf die tot honderden meters in de omtrek huizen en gebouwen verwoestte en seismografen deed uitslaan als was het een lichte aardbeving. De politie zei donderdagochtend dat vermoedelijk vijf tot vijftien mensen zijn omgekomen en meer dan 160 gewond zijn geraakt. Onder de doden zijn waarschijnlijk een politieman en enkele brandweervrijwilligers, die ongeveer een uur voor de explosie naar de fabriek waren geroepen wegens brand. Omstanders die de brand van een afstand filmden werden volkomen verrast.

Door de klap werd een gebied van vier blokken, met 50-75 woningen, een appartementencomplex met vijftig eenheden, een school en een verpleeghuis, zwaar beschadigd. Rode Kruis-medewerkers uit heel Texas hielpen de 133 bewoners van het verpleeghuis in veiligheid brengen.

Volgens politiechef William Swanton van Waco zijn er geen aanwijzingen dat de explosie meer was dan een industrieel ongeluk. De toezichthouder voor de Amerikaanse chemische industrie stuurt een groot onderzoeksteam naar West. Ook de federale dienst voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens, die alle grote branden en explosies onderzoekt, komt met specialisten naar de ontplofte fabriek.

Swanton kon nog niet zeggen hoeveel mensen werkten bij de fabriek, die in 2006 van de milieucommissie van Texas een aantekening kreeg voor een ontbrekende vergunning nadat omwonenden hadden geklaagd over een sterke ammoniaklucht.

In 2001 kwamen door een zware ontploffing in een kunstmestfabriek bij Toulouse in Frankrijk 31 mensen om het leven en raakten meer dan tweeduizend gewond. De ontploffing deed zich voor in een loods met driehonderd ton ammoniumnitraat, een bestanddeel van kunstmest en explosieven. De explosie volgde tien dagen na de aanslagen van 11 september in New York en Washington, wat toen de vrees deed ontstaan dat er een verband was. Een rapport in 2006 weet de explosie echter aan nalatigheid.


Aantal slachtoffers explosie Texas nog onduidelijk (Foto: Novum)

AZ-zijde voor bekerfinale uitverkocht

AZ wordt massaal gesteund tijdens de finale van het bekertoernooi tegen PSV. Op 9 mei zijn ruim 17.000 Alkmaarse fans aanwezig in De Kuip. Alle kaarten die beschikbaar zijn gesteld voor supporters van AZ zijn inmiddels verkocht.

De Alkmaarders hebben een succesvolle historie in het bekertoernooi, met eindzeges in 1978, 1981 en 1982. Het winnen van de beker zou het teleurstellende jaar van AZ alsnog glans geven. De ploeg van Gertjan Verbeek staat op de dertiende plek in de Eredivisie en is zelfs nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud.

Tientallen tuinkabouters op dak café

Op het dak van een café in het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude zijn woensdagavond 31 tuinkabouters aangetroffen. De politie denkt dat de kabouters de afgelopen tijd uit tuinen in de buurt zijn gestolen.

Bij de politie waren al meldingen binnengekomen van gestolen tuinkabouters. Volgens RTV Noord-Holland werden eerder deze maand ook al zo'n dertig tuinkabouters gevonden bij een begraafplaats in het dorp. Ook deze zijn verdwenen uit tuinen in de gemeente Langedijk, waar Zuid-Scharwoude onder valt.

Aapje Justin Bieber niet naar Nederland

Het aapje van Justin Bieber komt niet naar Nederland. De directeur van Stichting AAP in Almere zei eerder dat het dier mogelijk wordt opgevangen in zijn centrum. Bieber moest zijn aapje Mally eind vorige maand achterlaten in Duitsland omdat hij niet de juiste papieren had.

Stichting AAP had aangeboden Mally op te vangen als dat nodig was. Inmiddels hebben meerdere dierenparken en opvangcentra aangegeven dat zij het aapje een permanente verblijfplaats kunnen bieden, laat een woordvoerder van de stichting weten. "Indien Mally direct en permanent bij soortgenoten in een van deze organisaties gehuisvest kan worden, betekent dat dat noodopvang en bemiddeling voor herplaatsing door AAP niet meer nodig zijn."

Volgens de zegsvrouw is het beter als Mally rechtstreeks wordt geplaatst, omdat dat een extra verhuizing bespaart en dus minder stress oplevert.

Te weinig bewijs tegen misbruikbisschop

Een klacht wegens kindermisbruik door oud-bisschop Jo Gijsen is ongegrond verklaard omdat er te weinig ondersteunend bewijs is gevonden. Met de ongegrondverklaring is echter niet gezegd dat het misbruik niet heeft plaatsvonden. Dat staat in een brief van de klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik van de rooms-katholieke kerk, die in handen is van NRC Handelsblad.

Het advies dateert van januari vorig jaar. De brief zou in afwachting van een oordeel van het Vaticaan tot nu toe nog niet naar buiten zijn gebracht.

De katholieke kerk onderzoekt de talloze misbruikgevallen die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden zelf en trekt dus ook zelf conclusies waar het gaat om betrouwbaarheid van slachtofferverklaringen en bewijsstukken.

De inmiddels 80-jarige Gijsen heeft volgens de klacht in 1958 verregaande seksuele handelingen verricht met een 10-jarige jongen. De oud-bisschop van Roermond was destijds kapelaan in Valkenburg. De jongen, nu 64 jaar, diende zijn klacht tegen Gijsen in in 2009.

In het advies veroordeelt de klachtencommissie de houding van Gijsen, schrijft de krant. Hij weigerde mee te werken aan de klachtprocedure en deed in plaats daarvan aangifte van smaad en belediging. Volgens de commissie getuigt dit 'van weinig respect voor de klager', zo citeert de krant. De oud-bisschop was volgens de NRC niet bereikbaar voor commentaar. Zijn gezondheid zou slecht zijn.

De klacht over seksueel misbruik was niet de enige tegen Gijsen. Eind 2011 oordeelde de klachtencommissie al dat Gijsen zich schuldig had gemaakt aan het begluren van een kostschooljongen. Die klacht werd echter niet-ontvankelijk verklaard omdat gluren niet onder de definitie valt van seksueel misbruik.

Voorzitter van het Meldpunt Seksueel Misbruik Wiel Stevens klaagde er eerder dit jaar bij RKK Kruispunt Radio over dat drie op de tien klachten bij het meldpunt ongegrond worden verklaard door het ontbreken van ondersteunend bewijs. Hij zei destijds dat hij er vaak van is overtuigd dat het misbruik wel degelijk heeft plaatsgevonden. Het afwijzen van klachten noemde Stevens dan ook 'verschrikkelijk'.

Kuipers hoopt op nieuw Europees topduel

Björn Kuipers floot de afgelopen week eerst de topper tussen Barcelona en Paris Saint-Germain en zondag volgde PSV - Ajax. Mogelijk staan er nog meer mooie wedstrijden op Kuipers te wachten.

De scheidsrechter wordt namelijk genoemd als één van de kanshebbers voor de finale van de Champions League of Europa League. "Ik heb geen idee, ik wacht in spanning af. In ieder geval hoop ik op nog een Europese wedstrijd", zei hij tegen Voetbal International.

Samen met 51 andere arbiters staat Kuipers ook op de kandidatenlijst van de FIFA voor het WK van volgend jaar. "We komen op 23 mei bij elkaar in Rio de Janeiro. In januari volgend jaar zal duidelijk worden wie van die 52 naar het eindtoernooi gaan", aldus de 40-jarige leidsman uit Oldenzaal.

Wordt Kuipers niet uitgekozen voor het WK, dan mag hij mogelijk wel op een kleiner internationaal toernooi aan de slag. "De arbiters op die lijst zijn ook kandidaat voor het WK Onder-17, het WK Onder-20 en de Confederations Cup, komende zomer in Brazilië."

Boek: Niets te verliezen - Urban Waite

De huurmoordenaar Ray Lamar is op zijn laatste klus in New Mexico. Een op zich simpel klinkend karweitje voor een maffiabaas, dat hem terug naar zijn geboortedorp Coronado brengen zal. Daar verloor hij tien jaar eerder zijn baan, zijn vrouw en zijn kind. Uitgeblust door zijn gewelddadige bestaan is de melancholische Ray van plan er de sporen van zijn oude leven weer op te pakken, voor zover dat nog mogelijk is. Een heroïneroof van een Mexicaans drugskartel loopt echter verkeerd af, en men zet alles op alles om de verantwoordelijken te pakken te krijgen. Ray bevindt zich weer tot over zijn oren in de spiraal van moord en geweld die hij juist probeerde te ontvluchten.

[PL Darts] voorbeschouwing week 11

Het is pas het tweede jaar dat de Premier League of Darts Dublin aandoet, maar het is nu al een van de favoriete bestemmingen van spelers en officials. Op het 'Emerald Isle' zal een recordaantal toeschouwers hun favoriet naar de overwinning schreeuwen.

In de O2 Arena zullen een kleine 10.000 Ieren de 'oranje clash' tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zien. Ook zijn ze getuige van de klassieker; Phil Taylor versus Raymond van Barneveld. Daarna komt MVG voor de tweede maal in actie, hij sluit de avond af tegen Adrian Lewis. Het spektakel wordt ditmaal live uitgezonden door RTL7. Ga er maar goed voor zitten, want dit mag je niet missen!

Andy Hamilton (Eng) vs Phil Taylor (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Michael van Gerwen (Ned)
Robert Thornton (Sch) vs James Wade (Eng)
Simon Whitlock (Aus) vs Andy Hamilton (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Phil Taylor (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Adrian Lewis (Eng)

 
Raymond van Barneveld – Michael van Gerwen

Van Gerwen is zo goed als zeker van de play-offs en kan dus vrijuit spelen in Dublin. Voor Van Barneveld was de overwinning van vorige week tegen Hamilton een zeer belangrijke, waardoor ook hij een beetje lucht heeft. In de eerste confrontatie in Bournemouth werd het 7-3 voor Mighty Mike en ook morgenavond is eigenlijk maar één favoriet. Als Michael van Gerwen zijn hoogste versnelling weet te vinden kan niemand in zijn buurt blijven. De tactiek voor van Barneveld lijkt daarom duidelijk; zorg dat Van Gerwen niet in die versnelling komt.

In onderlinge duels is het voordeel voor de vijfvoudig wereldkampioen uit Den Haag ruim. Zesmaal was hij de sterkste. Het is echter de vraag of statistieken in wedstrijden tegen Van Gerwen er überhaupt toe doen, want er staat de laatste tijd namelijk een andere speler op het podium. Van Gerwen wint vloertoernooien alsof het geen enkele moeite kost. Van Barneveld is niet kansloos, maar hij zal top moeten zijn.

Raymond van Barneveld – Phil Taylor

Ze zijn dan wel niet meer de twee beste spelers ter wereld, maar de grootste namen blijven ze natuurlijk wel. Van de 36 voorgaande edities van de Dartsklassieker won The Power er 29. Taylor zit echter niet goed in zijn vel de laatste weken, met één uitzondering: in de wedstrijd tegen Barney in Glasgow was hij wel gewoon goed. Taylor lijkt zich altijd extra te kunnen motiveren als hij tegen zijn rivaal speelt. Toch zal de zestienvoudig wereldkampioen naar aanleiding van zijn huidige prestaties in de Premier League meer twijfels dan ooit hebben. Misschien kan Barney daar dit keer gebruik van maken.

Michael van Gerwen – Adrian Lewis

De nummer één tegen de nummer laatst. Adrian Lewis moet winnen en zal zich daarom ongetwijfeld goed hebben voorbereid op zijn wedstrijd van morgen. In het voordeel van de Engelsman werkt dat zijn tegenstander tweemaal aan de oche moet verschijnen terwijl hij maar een keer aan de bak moet. Tussen MVG en Jackpot staan er slechts drie onderlinge duels genoteerd. Naast de eerdere ontmoeting in de Premier League (7-4 voor Lewis) speelden ze vorig jaar twee keer tegen elkaar. Beide confrontaties, waaronder een prachtige kwartfinale op het WK, werden gewonnen door Mighty Mike. Beide spelers zullen nog iets goed willen maken, we kunnen daarom vuurwerk verwachten.

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 18 april vanaf 20.20 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Michael van Gerwin won met 7-3 van Phil Taylor (Foto: ProShots)
Van Gerwen won vorige week van Phil Taylor. (Foto: ProShots)

Teeven betuigt spijt aan familie Dolmatov

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft donderdag in de Tweede Kamer zijn verontschuldigingen aangeboden aan de familie van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Vrijdag zijn de excuses al overgebracht aan de moeder van Dolmatov, zei Teeven. Dit gebeurde door de ambassadeur in Moskou en het plaatsvervangend hoofd van de Inspectie Veiligheid en Justitie, de dienst die vrijdag een zeer kritisch rapport publiceerde over de gang van zaken rond de zelfmoord van Dolmatov in het detentiecentrum in Rotterdam.


Teeven betuigt spijt aan familie Dolmatov (Foto: Novum)

Rechter dwingt zwartspaarders tot openheid

Mensen met een spaarrekening bij de Luxemburgse KB-Luxbank moeten hun spaartegoeden opgeven bij de Belastingdienst. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar donderdag bepaald. Als de zwartspaarders geen inzage geven in hun vermogen, krijgen ze een dwangsom van 2500 euro per dag opgelegd, met een maximum van honderdduizend euro.

De spaarders weigeren al jaren inzage te geven, waarop de Belastingdienst het kort geding aanspande. "Het is hoog tijd dat deze mensen gaan voldoen aan hun verplichtingen", stelde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vorige week. "Ik hoop een streep te kunnen zetten onder dit rekeningenproject, zodat de capaciteit van de Belastingdienst voor andere projecten beschikbaar komt."

De fiscus kreeg dertien jaar geleden van de Belgische collega's informatie over rekeninghouders bij KB-Lux. Een groot deel van de spaarders gaf vervolgens volledige openheid van zaken, maar een groep van honderdvijftig tot tweehonderd mensen bleef volgens de dienst 'hardnekkig weigeren'.

Volgens de rechter is iedereen verplicht om inkomen en vermogen op te geven bij de Belastingdienst. De gedaagden beriepen zich in deze zaak echter op het recht om niet te hoeven meewerken aan hun eigen veroordeling. De rechter oordeelt echter dat bankafschriften wel gewoon moeten worden afgegeven.

Verwacht wordt dat de Hoge Raad begin juni uitspraak doet in een vergelijkbare zaak. De Belastingdienst zegt toe dat oordeel te volgen, ook als dat afwijkt van dat van de kortgedingrechter.


Rechter dwingt zwartspaarders tot openheid (Foto: Novum)

Israël: vrees dat wapens in verkeerde handen vallen

Israël heeft het recht om actie te ondernemen om te voorkomen dat wapens in Syrië in handen van islamitische extremisten vallen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een interview met de Britse BBC gezegd.

Netanyahu zei dat Israël vreest dat Syrische chemische wapens of geavanceerd luchtafweergeschut in handen vallen van Al-Qaida of Hezbollah. "Uiteraard zijn we bezorgd dat wapens die de machtsbalans in het Midden-Oosten zouden kunnen veranderen in handen vallen van deze terroristen", zei Netanyahu.

Geen groter bevingsgevaar Friesland door gaswinning

In Friesland is geen grotere kans op een aardbeving door de winning van gas en zout. Dat concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen, meldt de provincie Friesland donderdag.

De provincie had medio februari om extra onderzoek gevraagd nadat was gebleken dat de aardbevingen in buurprovincie Groningen heftiger kunnen worden. Het onderzoek was ingesteld omdat een aantal bevingen in Groningen voor een recordschade had gezorgd.

In de Friese bodem bevinden zich enkele kleinere velden waaruit gas wordt gewonnen. "In Friesland bestaat een geringe kans op aardbevingen", concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen. Bij nieuwe gaswinningsplannen worden geen grotere risico's verwacht. De toezichthouder heeft toegezegd aan Friesland om bij nieuwe plannen extra te letten op het tempo van de gaswinning.

Treinverkeer Utrecht vertraagd vanwege storm

Reizigers naar Utrecht Centraal vanuit de richting van Amsterdam moeten donderdagmiddag rekening houden met een langere reistijd. Vanwege de harde wind dreigen op station Bijlmer Arena platen van het dak te waaien, meldt een woordvoerder van Prorail.

Vooralsnog zijn er geen platen van het dak gewaaid, maar volgens de zegsvrouw liggen ze los en moet nu worden voorkomen dat de platen op het spoor terechtkomen. Door de werkzaamheden zijn drie sporen minder beschikbaar.

Tussen Schiphol en Utrecht Centraal en tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal moeten reizigers rekenen op een vertraging van een halfuur tot een uur. Naar verwachting is de verstoring rond 16.30 uur weer verholpen.

Nadal blijft winnen in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft bij het masterstoernooi van Monte Carlo de kwartfinale bereikt. De winnaar van de afgelopen acht edities won met 6-2 en 6-4 van de Duitser Philipp Kohlschreiber. De als derde geplaatste Nadal is op het gravel in Monaco al 44 wedstrijden op rij ongeslagen. In de volgende ronde treft hij de Bulgaar Grigor Dimitrov.

Voor Tomas Berdych viel in de derde ronde het doek. De nummer vier van de plaatsingslijst had opvallend weinig in te brengen tegen de Italiaan Fabio Fognini: 4-6 en 2-6. Jo-Wilfried Tsonga (6) bereikte de kwartfinale dankzij een overtuigende 6-3 en 6-0 zege op Jürgen Melzer, die in de eerste ronde Jesse Huta Galung had uitgeschakeld.


Nadal blijft winnen in Monte Carlo (Foto: Novum)

Dief levert gestolen geld weer in bij school

Een dief heeft het geld dat hij vorige week van een school in Boskoop heeft gestolen deze week weer ingeleverd. De politie vermoedt dat hij berouw heeft gekregen.

Een envelop met geld verdween vorige week donderdag onder schooltijd. Dinsdag vond de school aan de Kievitstraat een envelop met hetzelfde bedrag in de brievenbus. Om hoeveel geld het gaat is niet bekendgemaakt. De politie onderzoekt de zaak.

'Oudste haven en papyri ooit ontdekt'

Archeologen hebben in Egypte een haven ontdekt van wel 4.500 jaar oud. Daarmee is de haven zo'n 1000 jaar ouder dan de tot nog toe oudste bekende haven. Tevens vonden ze er de oudste papyri die ooit in Egypte gevonden zijn.

Men vermoedt dat de haven, gelegen ten zuiden van Suez aan de kust van de Rode zee, een van de belangrijkste commerciële havens van Egypte was. Via de haven werden verschillende goederen, waaronder koper en andere delfstoffen geëxporteerd.

De haven werd ongeveer in de 26e eeuw voor Christus gebouwd, tijdens de regeerperiode van farao Khufu. Khufu, ook wel bekend als Cheops, heeft vooral naam gemaakt door te worden begraven in de Grote Piramide van Gizeh. Buiten wat de Griekse schrijver Herodotus over Khufu schreef in de 5e eeuw voor Christus, weten we weinig over hem en zijn regeerperiode.

Daar komt nu wellicht verandering in, door één van de vondsten in het havengebied. Naast stenen ankers, opslagpotten en stukken touw, vond men namelijk ook papyri uit de tijd van Khufu. Die papyri beschrijven onder meer Khufu's inrichting van zijn bureaucratie, en de greep die de overheid had op het voedsel van de havenwerkers.

De meest indrukwekkende papyrusvondst is echter een stuk uit het dagboek van ene Merrer, een havenbestuurder. Deze Merrer hielp ook de Grote Piramide bouwen. Hij beschrijft namelijk zijn vele reisjes naar een steengroeve om steenblokken te halen voor de piramide.

Directeur van de archeologische opgraving en professor Egyptologie aan Université Paris-Sorbonne Pierre Tallet is opgewonden over de vondst: "Dit dagboek geeft ons voor het eerst inzicht in deze dingen."

Brütal Legend items nu beschikbaar in Team Fortress 2

Eerder dit jaar kwam Double Fine's Brütal Legend al naar Steam en mensen die het spel ge-preordered hadden kregen enkele items die ze kon gebruiken in Team Fortress 2. Vanaf nu zijn die items niet meer exclusief voor mensen die het ge-preordered hadden.

 Op de Steam Workshop-pagina van Double Fine zijn de "Brütal Bouffant" hat en de "Shred Alert" taunt inmiddels voor iedereen verkrijgbaar. Om de mensen die het spel ge-preordered hadden toch nog een stukje exclusiviteit te gunnen, zijn de pre-order bonus items van 'Genuine' kwaliteit.

LSVb kwaad over kosten doorstuderen

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil dat minister Bussemaker een eind maakt aan de torenhoge kosten voor onder meer een tweede master, die wel tot zo'n 18.000 euro kan kosten. Ook nemen ze de kosten van de schakeltrajecten tussen HBO en WO op de korrel, die tot 10.000 euro kunnen oplopen.

Doorstuderen is voor veel mensen onbetaalbaar geworden, zo schrijft de LSVb in een persbericht. De LSVb roept de minister van Onderwijs daarom op een einde te maken aan 'het op kosten jagen van ambitieuze studenten die hun arbeidskansen willen vergroten'.

Aanstaande maandag wordt in de Tweede Kamer het Wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid behandeld, dat onder meer gaat over de kosten van schakeltrajecten. Bussemaker stelt voor om universiteiten zelf de kosten te laten bepalen van schakelprogramma's van langer dan een half jaar.

De LSVb vreest dat dit zal leiden tot een enorme stijging van collegegelden. Daarom hoopt de LSVb dat de Tweede Kamer alsnog een maximum stelt aan de kosten voor een éénjarig schakeltraject van zestig studiepunten.

Volgens de voorzitter der LSVb, Kai Heijneman, zou dat zeker met het oog op de crisis en de grote jeugdwerkeloosheid een goede zet zijn: "Met een hoge jeugdwerkloosheid zou de regering studenten juist moeten stimuleren om een tweede studie te doen en hun kans op een baan te vergroten.

Nieuwe verrassende Only God Forgives-poster

Na de eerste beelden van Nicolas Winding Refns nieuwste film Only God Forgives, is vandaag de eerste poster verschenen. Qua kleuren is de vergelijking met de trailers zeker te trekken, maar verder is het wellicht niet helemaal wat je verwacht.

De reguliere poster verwijst sterk naar de omgeving waarin we Ryan Gosling op de eerste beelden zagen: de straten van Bangkok, vol karaokebars en neonverlichting. Nog redelijk subtiel, zoals we regisseur Refn kennen. De tweede poster is wat verrassender: deze is in een gif-animatie gegoten en oogt wat schreeuweriger, ook nog eens met de tekst 'Time to meet the devil'. Dit belooft veel goeds.

Only God Forgives poster
Only God Forgives animated poster

Gerucht: Marvel wil Justin Theroux als Dr. Strange

Volgens CHUD, dat contact zegt te hebben met een bron bij Marvel, wordt overwogen om Justin Theroux de hoofdrol te geven in één van de eerste bevestigde projecten van Phase Three: Doctor Strange. Chud schrijft:

”Mijn betrouwbare bron vertelt me dat Marvel voor de hoofdrol van een Phase Three-project zijn oog heeft laten vallen op iemand met wie ze al gewerkt hebben. De naam? Acteur en scenarist Justin Theroux. Het is niet bekend of hij de enige acteur is waarover men denkt voor de rol van Stephen Strange, maar het is mij verteld dat de interesse van Marvel groot is. Als het waar is, kan het natuurlijk ook al zo zijn dat Theroux aan het scenario van de film werkt.”

Eerder schreef Theroux het scenario van de Marvel-film Iron Man 2. Over Doctor Strange is verder nog niet veel bekend. Wel weten we dat Marvel overweegt om Fede Alvarez een plaats op de regiestoel te geven. 

De regisseur, die onlangs Evil Dead regisseerde, zou al meerdere gesprekken hebben gehad met Marvel en de conclusie daaruit is dat het een goede samenwerking kan worden.

Marko ontkent dreigement stoppen met F1

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko heeft ontkend dat Red Bull heeft overwogen om te stoppen met Formule 1 door de teamorder-kwestie. Eigenaar Dietrich Mateschitz zou woedend zijn geweest toen Vettel de teamorder negeerde in Maleisië.

De miljardair zou tegen het team verteld hebben dat hij de stekker eruit zou trekken wanneer dit nogmaals zou gebeuren. "Onzin. Daar klopt niets van", zei Marko tegen het Duitse blad Bild.

De gevoelige situatie rondom het incident werd onlangs benadrukt door een foto die Fernando Alonso had geplaatst op Twitter. Hierop was te zien hoe Alonso en Webber samen aan het dineren waren in Dubai: "Dinner with friends in Dubai.."

Niet veel later werd de tweet verwijderd, maar Webber had het bericht inmiddels geretweet. "Het is fijn dat er in ieder geval twee vrienden zijn in de Formule 1", aldus Marko's reactie op de foto.

Blind twijfelgeval bij Ajax tegen Heerenveen

Daley Blind kan vrijdag mogelijk niet meedoen in de competitiewedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen. De linksback verliet donderdag de training met een rugblessure. Trainer Frank de Boer schat de kans dat hij vrijdag een beroep kan doen op de speler op fiftyfifty.

Blind had al last van zijn rug toen hij donderdag opstond. In het ziekenhuis is een mri-scan gemaakt, maar daarop is volgens De Boer niets te zien. Vrijdagochtend wordt gekeken of Blind kan spelen.

Homo's belaagd in Lille

Vier mensen zijn donderdag in Frankrijk opgepakt omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij een aanval op een homobar in Lille. De vier worden ervan beschuldigd homoseksuele klanten in de bar te hebben belaagd, de manager te hebben geslagen en het interieur van de bar te hebben vernield. Volgens de Franse krant Le Monde ging het om een groep skinheads.

De spanningen in Frankrijk zijn de laatste tijd vanwege de legalisering van het homohuwelijk behoorlijk opgelopen. Woensdagavond liep in Parijs een demonstratie tegen het homohuwelijk uit de hand. Meerdere mensen werden opgepakt nadat ze slaags waren geraakt met de politie. Op de Champs-Elysées werden auto's vernield.

PVV eist teruggave boetes A4

De PVV reageert naar eigen zeggen 'als door een wesp gestoken' op de vele bonnen die de laatste tijd uitgedeeld werden op de A4. Volgens de partij zijn de maximumsnelheden op dat traject onvoldoende duidelijk, en is het daarmee verworden tot een ordinaire 'boeteval'.

Machiel de Graaf, Tweede Kamerlid voor de partij, wijst erop dat de minister van Infrastructuur en Milieu al meerdere malen aan de PVV heeft toegezegd iets aan de onduidelijkheid te doen. Maar dat is nog steeds niet gebeurd. Sterker nog, door trajectcontroles in te voeren, staat de boeteval van Schultz nu 'wagenwijd open'

De Graaf gaat daar niet mee akkoord. In een persbericht schrijft hij: "Ik wil dat daar definitief een eind aan wordt gemaakt en dat deze onzinboetes worden teruggestort!" Om dat te bereiken heeft de PVV reeds kamervragen gesteld.

Laatste lichting politietrainers zondag naar Kunduz

De laatste lichting militairen van de politietrainingsmissie vertrekt zondag naar de Afghaanse provincie Kunduz. Naast marechaussees bestaat de groep vooral uit militairen van het korps mariniers, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

De politietrainingsmissie loopt in juli af, waarna een begin wordt gemaakt aan het terugtrekken van de Nederlandse troepen en het materieel uit Kunduz. Aanvankelijk zou de missie tot eind 2014 duren, maar omdat Duitsland zijn troepen uit Kunduz terugtrekt is er geen militaire bescherming meer voor de Nederlanders.

Nederlandse F-16's blijven nog langer actief in Afghanistan. De laatste lichting wordt zondag uitgezwaaid door de commandant van het korps mariniers, brigadegeneraal Richard Oppelaar.

Baanwielrenner Sir Chris Hoy(37) stopt ermee

Baanwielrenner Sir Chris Hoy zet een punt achter zijn sportloopbaan. Dat heeft de Britse atleet laten weten op een persconferentie in Edinburgh. De 37-jarige Hoy die actief was op vier Olympische Spelen is met zes gouden medailles de meest succesvolle olympische sporter namens Groot-Brittannië.

"Het was geen gemakkelijk besluit, maar ik weet dat dit het goede moment is", aldus de Schot. Sinds de Spelen van Londen dacht Hoy al na over zijn toekomst. Hij noemde ook de optie om te stoppen na de Commonwealth Games in Glasgow in 2014. "In Londen heb ik er alles uitgeperst, nu is het tijd voor de jongere renners. Als ik één jaar door zou gaan, is dat net een jaar te veel."

Hoy pakte zijn eerste olympische medaille tijdens de Spelen van Sydney in 2000. Hij won toen zilver met de teamsprint. Vier jaar later in Athene was hij de beste op de één kilometer tijdrit. In Peking won hij maar liefst drie gouden medailles. Zowel op de individuele sprint, teamsprint en keirin was hij de beste. Op de laatste twee onderdelen wist hij in Londen zijn olympische titel te prolongeren. 

Naast zes olympsiche titels mocht Hoy ook tien keer de regenboogtrui aan doen voor zijn tien wereldtitels op de baan. Na de Spelen van Peking werd Hoy verheven in de adelstand. Hoy vindt dat de sport enorm is veranderd in de tijd dat hij actief was. "In de negentien jaar dat ik aan baanwielrennen deed is de sport flink gegroeid. Wat ik als hoogtepunten van mijn loopbaan zie? Mijn eerste olympische titel in Athene en mijn laatste in Londen. Maar ik kan de hele dag wel doorgaan, zoveel fantastische dingen heb ik meegemaakt."

Hoy zal zich de komende tijd niet hoeven te vervelen. Hij zal ambassadeur zijn voor de Commonwealth Games en daarnaast zal hij proberen de jeugd Olympische Spelen naar Glasgow te halen. Ook zal hij adviseur worden voor de Schotse rugbybond. Buiten de sport om zal hij zich blijven inzetten voor Unicef. 

Britney Spears zingt voor Smurfenfilm

Britney Spears heeft een nummer opgenomen voor de film The Smurfs 2. Haar liedje Ooh La La wordt aan het eind van de film bij de aftiteling gespeeld.

"Als kind vond ik de Smurfen altijd heel erg leuk en nu zijn mijn zoons de grootste fans ooit", laat de 31-jarige zangeres weten in een verklaring aan verschillende media. "Ik wilde ze verrassen met een liedje in de film. Ik weet dat ze het 'Smurftastisch' vinden."

The Smurfs 2 is vanaf 31 juli in de Nederlandse bioscopen te zien. Voor de film verlenen sterren als Katy Perry en Christina Ricci hun stem.


Britney Spears zingt voor Smurfenfilm (Foto: Novum)

Eerste trailer voor R.I.P.D.

De eerste trailer van de actiekomedie R.I.P.D. is vrijgegeven. In deze stripverfilming spelen Jeff Bridges en Ryan Reynolds twee dode agenten die de misdaad in het hiernamaals bestrijden.

In R.I.P.D. speelt Reynolds de rol van Nick Walker, een jonge agent die vermoord wordt en in het hiernamaals terechtkomt. Daar sluit hij zich aan bij het Rest In Peace Departement, het politiebureau van de ondoden. Samen met veteraan Roy Powell, de rol van Jeff Bridges, gaan ze achter Nicks moordenaar aan. R.I.P.D. is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Peter M. Lenkov. De regie was in handen van Duitser Robert Schwentke die ook Red en Flightplan maakte.

Door de twee tegenpolen als hoofdpersonages, de bizarre make-up en special effects en de mix van actie en humor doet de eerste trailer van R.I.P.D. sterk denken aan Men in Black. Het valt nog te bezien of het duo Jeff Bridges en Ryan Reynolds net zo goed aanslaat als Will Smith en Tommy Lee Jones. Vanaf 8 augustus draait R.I.P.D. in de Nederlandse bioscopen.

 Bekijk de spectaculaire trailer.

Bruyneel blijft zwijgen over dopingzaak

Johan Bruyneel acht de tijd nog altijd niet rijp om in de dopingzaak rondom Lance Armstrong zijn kant van het verhaal te vertellen. De Belg, jarenlang ploegleider en vertrouweling van de Amerikaan, belooft op zijn eigen website in een later stadium alsnog openheid van zaken te geven.

"Er is de laatste tijd veel gebeurd", schrijft Bruyneel, die er sinds augustus op zijn blog het zwijgen toe had gedaan. "Er komt een tijd dat ik mijn gedachten en inzichten met jullie zal delen. Maar door de lopende procedures kan dat nu nog niet. Ik hoop dat jullie dat kunnen respecteren."

Bruyneel werd vorig jaar oktober in het USADA-rapport aangewezen als een van de sleutelfiguren in het dopingnetwerk bij de voormalige US Postal-ploeg. Alle ophef kostte hem zijn baan als ploegleider van RadioShack. De oud-wielrenner heeft tot op heden nooit schuld bekend.


Bruyneel blijft zwijgen over dopingzaak (Foto: Novum)

Van Warmerdams Borgman haalt selectie Cannes

De nieuwe film van Alex van Warmerdam, Borgman, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Dat laat het Filmfonds donderdag weten. Voor het eerst sinds 33 jaar is het een Nederlandse film gelukt door te dringen tot de hoofdcompetitie van een van 's werelds meest toonaangevende filmfestivals.

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman, een rol van Jan Bijvoet, centraal staat. Hij arriveert als buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Van Warmerdam nam naast de regie ook het scenario en een bijrol voor zijn rekening. Tot de cast behoren verder onder anderen Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Jeroen Perceval.

De 60-jarige Van Warmerdam is veel onderscheiden als filmmaker. Zo won hij maar liefst viermaal een Gouden Kalf en eenmaal de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

Bij het maken van Borgman riep hij ook de hulp in van het publiek. Hij maakte speciaal voor de film de prent 'Man met baard' in een oplage van 125 stuks, die elk voor duizend euro aan donateurs werden verkocht.

Alex van Warmerdam

#troon

Gisteravond hebben we samen naar het interview met het aanstaande koningspaar gekeken. En natuurlijk kon een discussie niet uitblijven. Ik vertelde hem over mijn normen en waarden over het koningshuis, die ik van kinds van aan heb meegekregen. En hoewel mijn mening over heel veel zaken is veranderd, dat ik eigenlijk heel veel waarde hecht aan de monarchie die wij hebben. Dat ik het aanstaande koningspaar bijzonder sympathiek vind en dat ik ze veel dichter bij de ‘normale mens’ vind staan dan dat ik dat heb bij Koningin Beatrix. Gelukkig  staat mijn man ook welwillend tegenover deze twee mensen. Hij heeft zelfs beloofd, de nieuwe generatie Oranjes niet te zullen schofferen in zijn columns zolang ze daartoe geen aanleiding geven.  

Platinum ontevreden over gameverkoop

De Japanse gamestudio Platinum Games is niet tevreden met de verkoop van zijn spellen in de afgelopen jaren. Topman Tatsuya Minami zou zijn bedrijf met een onvoldoende beoordelen. Dat zei hij in een interview met gameweblog Polygon. De actiegame Bayonetta is met een miljoen exemplaren de populairste game van de studio.

"Als je over wereldwijd succes wil spreken, moeten we echt meer spellen gaan verkopen", zei de topman. Zo zou het bedrijf volgens hem beter marktonderzoek moeten doen om te ontdekken wat gamers leuk vinden.

De spellen van Platinum Games worden, ondanks de matige verkoop, positief onthaald door recensenten. Het online actiespel Anarchy Reigns, dat begin dit jaar in Europa op de markt kwam, is met het cijfer 7 het laagst beoordeelde spel.

Bayonetta is niet alleen het meest verkocht, maar met een 9 ook het hoogst beoordeeld. Platinum Games werkt aan een direct vervolg op de actiegame. Bayonetta 2 wordt gemaakt voor Wii U.


Platinum ontevreden over gameverkoop (Foto: Novum)

Spirituele opvolger Road Rash in de maak

Er wordt gewerkt aan een spirituele opvolger van Road Rash, de racegame waarin je elkaar ook van de motor af kon slaan. Onder de naam Road Redemption werkt developer DarkSeas Games aan het project dat je via Kickstarter kunt steunen.

In Road Redemption speel je een motorrijder die na acht jaar in de gevangenis weer op vrije voeten is. Je moet bij je oude motorclub jezelf weer helemaal omhoog werken om erachter te komen dat niet iedereen in het belang van de club handelt. 

Er zullen verschillende speltypen zijn zoals Combat Race, Police Escape en Convoy Assault. De namen spreken voor zich. Om je op weg te helpen zullen er verschillende wapens tot je beschikking zijn zoals honkbalknuppels en geweren. Uiteraard kun je ook online spelen tegen anderen.

Road Redemption wordt gemaakt met de Unity 4 SDK en staat gepland voor een release op Windows, Mac en Linux. De Oculus Rift zal waarschijnlijk ook ondersteund worden. Mocht het project succesvol blijken te zijn de komende weken, dan komen er mogelijk strech goals die een release naar Xbox 360, Wii U en/of PlayStation 4 mogelijk maken.

In onderstaande video vertellen de makers over het project en kun je tevens wat gameplaybeelden bekijken.

Verslaafde Van der Togt wil sociale drinker worden

Hans van der Togt wil over een jaar langzaamaan weer alcohol drinken. De 65-jarige presentator, die zich momenteel laat behandelen wegens prostaatkanker, liet zich onlangs opnemen in een afkickkliniek op Curaçao om van zijn alcoholverslaving af te komen.

"Ik drink nu niet en dat wil ik in elk geval een halfjaar volhouden", vertelt Van der Togt aan het AD. "Daarna ga ik trachten een sociale drinker te worden, maar volgens alle psychologen en hulpverleners die me onder handen hebben genomen is dat een slecht idee. Dat moet ik tegen die tijd dus nog maar even bekijken."

Van der Togt is veranderd door zijn ziekte en verslaving. "Ik sta nu veel bewuster in het leven", vertelt hij. "Doordat ik niet meer drink, heb ik veel meer energie en kijk ik positiever tegen het leven aan. Ik durf zaken eindelijk echt aan te pakken."

Zo heeft de presentator zijn huis opgeknapt. "Heb een fiets gekocht en zelfs een loopband. Daardoor ben ik inmiddels vijftien kilo afgevallen. Het klinkt nu raar uit mijn mond, maar ik zit beter in mijn vel dan ooit."

Huizenverkopen dalen in maart

Het aantal verkochte huizen is in maart uitgekomen op 8933. Dat is 1,4 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Kadaster donderdag. In februari stegen de verkopen op jaarbasis nog met 1,2 procent.

De verkoop van het aantal tussenwoningen daalde in maart met 4,7 procent. In maart wisselden 3,9 procent minder appartementen van eigenaar. De verkopen daalden in de helft van het aantal provincies. In Drenthe was de daling met 11,5 procent het grootst. In Limburg trokken de verkopen juist het snelst aan, met 8,6 procent.

Ten opzichte van februari stegen de verkopen wel, met dertien procent. Het aantal transacties neemt in het voorjaar traditioneel toe.

Het aantal executieveilingen daalde volgens het Kadaster met 32,4 procent tot 175. Banken proberen de huizen van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen liever op een andere manier te verkopen, omdat een executieveiling weinig oplevert.

Oppositie hekelt kabinet om werkloosheidscijfers

Oppositiepartijen grijpen de donderdag bekendgemaakte werkloosheidscijfers aan om het beleid van het kabinet-Rutte onder vuur te nemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat het aantal werklozen in maart met dertigduizend personen is toegenomen tot 643.000 mensen. De werkloosheid is daarmee gestegen van 7,7 procent in februari naar 8,1 procent.

"Dertigduizend werklozen per maand erbij. En Rutte maar roepen dat we nieuwe auto's en huizen moeten kopen", twittert Geert Wilders. De PVV-leider noemt de premier een 'wereldvreemde man'.

Volgens SP'er Paul Ulenbelt laten de cijfers van het CBS zien dat het roer om moet. "Hoe harder het kabinet bezuinigt hoe meer de werkloosheid stijgt", constateert hij.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma spreekt van een 'triest cijfer'. "Rutte denkt met afgedwongen optimisme, naast het CPB, ook het CBS te kunnen verslaan als we allemaal een auto kopen", zegt hij, verwijzend naar uitspraken van Rutte na de presentatie van het sociaal akkoord.

"Maar het kabinetsbeleid moet allereerst gericht zijn op meer banen", stelt de CDA-leider. "De crisis duurt lang, maar we kunnen eruit komen. Dat gaat niet vanzelf en zal niet gemakkelijk zijn. Wat nodig is, is een gefundeerde eenduidige boodschap, consistentie in tijden van crisis en geloofwaardigheid."

D66-leider Alexander Pechtold noemt de werkloosheidcijfers zeer zorgelijk. "Mensen snakken naar zekerheid, over hun baan en hun pensioen. Daar ligt een taak voor de politiek", stelt hij. "Het uitstel van belangrijke hervormingen in het sociaal akkoord en het gebrek aan stabiliteit in de politiek draagt niet bij aan herstel van vertrouwen."

GroenLinks-leider Bram van Ojik is ook geschrokken. "Het is een alarmerend record. Het kabinet moet nu eindelijk in actie komen. Ik vraag al maanden om een banenplan. Dat krijgen we een dezer dagen. Ik wil dat volgende week met het kabinet bespreken. Het plan moet echt duurzame banen creëren, want duizend werklozen per dag erbij is onverteerbaar."

'Ontploffing door kunstmest hier onwaarschijnlijk'

De kans dat in Nederland net als in Texas een kunstmestfabriek ontploft is uiterst klein. "In de Nederlandse landbouw wordt namelijk geen ammoniumnitraat gebruikt", zegt directeur Rein Coster van de Vereniging van Kunstmest Producenten donderdag.

Coster neemt aan dat de ontploffing is veroorzaakt door ammoniumnitraat, al wil hij liever niet speculeren over de oorzaak. "Morgen vernemen we wel wat er precies is gebeurd, maar ik maak me geen zorgen over de situatie in Nederland."

Ammoniumnitraat is niet zomaar tot ontploffing te brengen, maar in het verleden zijn er wel meerdere dodelijke ongelukken mee gebeurd. Ook bij bomaanslagen is de stof gebruikt. Voor de aanslag in de Noorse hoofdstad Oslo onttrok Anders Behring Breivik bijvoorbeeld ammoniumnitraat uit kunstmeststof.

Omdat deze stof in Nederland niet wordt gebruikt, wordt die hier ook niet opgeslagen, zegt Coster. Ook andere stoffen die gemakkelijk explosies kunnen veroorzaken worden volgens Coster in Nederland niet in kunstmest gebruikt.

De explosie woensdag in de kunstmestfabriek in het plaatsje West, in de Amerikaanse staat Texas, heeft een onbekend aantal levens geëist. Ook raakten tientallen mensen gewond.


'Ontploffing door kunstmest hier onwaarschijnlijk' (Foto: Novum)

Nooit uitgebrachte SEGA-console getoond

SEGA maakt al jaren geen consoles meer, Dreamcast was de laatste, maar voor een hoop gamers zal SEGA altijd hun persoonlijke favoriet blijven. Voor die mensen hebben we vandaag een leuk bericht over een console die nooit de verkoop in is gegaan.

De SEGA Pluto is simpel gezegd een SEGA Saturn met netwerkmogelijkheden (Netlink). Voor gewone Saturn-consoles kon je een insteekmodem kopen om te internetten en je mail te lezen, bij Pluto was dit al direct ingebouwd. Het prototype is nooit in productie gegaan en volgens de eigenaar zouden er maar twee gemaakt zijn.

De unit van user Super Magnetic van de Assembler Games forums werkt nog, al heeft hij geen games om het apparaat te testen.  

Pluto
De SEGA Pluto (Bron: SEGANews)

Rafael en Sylvie zetten landgoed Bergen te koop

Sylvie en Rafael van der Vaart hebben hun landgoed in Bergen te koop gezet. Dat meldt bekendeburen.nl. Het stel, dat in scheiding ligt, kocht in 2007 een lap grond in de Noord-Hollandse plaats om daar ooit een droomvilla op de bouwen.

Volgens de website moet er bijna twee miljoen euro worden neergelegd voor het stuk grond. De twee zouden ook nog huizen hebben in Beverwijk en Uitgeest.

Sylvie en Rafael kondigden begin januari aan te gaan scheiden. Ze hebben samen een zoon. De voetballer is inmiddels gelukkig met Sylvies vriendin Sabia Boulahrouz. Sylvie zou een nieuwe liefde hebben gevonden in een zakenman uit Parijs. Rafael beweerde onlangs dat hij en zijn ex 'geen problemen' hebben.

De la Rosa had ook naar Mercedes gekund

Ferrari haalde deze winter Pedro de la Rosa binnen als testrijder. De 42-jarige Spanjaard die geroemd wordt om zijn kwaliteiten had naar eigen zeggen ook bij Mercedes of een van zijn oud-werkgevers McLaren kunnen tekenen. Hij was na het faillessement van HRT werkloos geraakt.

Topteams klopten meteen bij De la Rosa aan, waarbij Ferrari het meest doortastend was. De Italianen wilden de Spanjaard graag vastleggen om de coureurssimulator in Maranello tot de beste in de wereld te laten behoren.

Met name Mercedes zou op aanraden van Lewis Hamilton geprobeerd hebben om De la Rosa binnen te halen. De Spanjaard zegt dit in Marca. "Het is waar. Lewis heeft dit ook bevestigd, anders had ik het niet verteld. Ik wil er niet meer over zeggen, maar ik heb met Mercedes serieuze gesprekken gevoerd. De eerste persoon die ik belde dat ik naar Ferrari zou gaan is Martin Whitmarsh, vanwege de band die ik met McLaren heb. Hij was verrast en zei: 'het lijkt erop dat wij te traag waren'."

Dat De la Rosa ook daadwerkelijk voor Ferrari koos komt omdat hij iets nieuws wilde doen en uit het verleden al wist wat de Mercedes-teams in huis hadden. Mercedes zou vanwege de herstructurering van de renstal wel een uitdaging zijn geweest, terwijl het bij McLaren volgens de Spanjaard wel goed loopt.

Capcom verlaagt winstverwachting

Game-uitgever Capcom heeft zijn winstverwachting naar beneden bijgesteld doordat een reorganisatie flink wat geld heeft gekost. In plaats van omgerekend vijftig miljoen euro werd 22,7 miljoen euro winst gemaakt in het afgelopen boekjaar. Dat heeft Capcom, dat zijn definitieve cijfers op 8 mei presenteert, donderdag bekendgemaakt.

De reorganisatie vond plaats binnen de afdeling verantwoordelijk voor digitaal gedistribueerde spellen. Capcom denkt de gemaakte investering in het lopende boekjaar terug te verdienen. Met wat voor spellen de uitgever dat denkt te doen, is nog niet bekendgemaakt.

Over het afgelopen boekjaar, dat eind maart afliep, geeft Capcom aan tevreden te zijn. Met het actiespel Resident Evil 6 en de Pachinko-gokautomaten heeft het bedrijf meer geld verdiend dan verwacht.

Trimbos en FOK! onderzoeken het uitgaansleven

Het Trimbos Instituut wil in samenwerking met onder andere FOK.nl graag een goed beeld van het uitgaansleven in Nederland schetsen. Daarvoor is de mening van zo veel mogelijk verschillende uitgaanders gewenst. Wij willen dan ook graag jouw mening horen in het Grote Uitgaansonderzoek 2013.

Het Grote Uitgaansonderzoek 2013 wordt uitgevoerd door het Trimbos instituut en gefinancierd door het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met dit onderzoek willen we een beeld schetsen van het uitgaansleven in Nederland. We richten ons specifiek op uitgaanspatronen, middelengebruik en gedrag van jongeren en jongvolwassenen in het uitgaansleven. Met de informatie die op deze manier verzameld wordt, hopen we een goed beeld te krijgen van het uitgaansleven in Nederland. Dit kan dan gebruikt worden als input voor toekomstig beleid.

Je kunt deelnemen via de site van het Grote Uitgaansonderzoek 2013. Onder de deelnemers worden een iPad, een iPad mini en drie hoofdtelefoons van 'Beats by Dr. Dre' verloot.

Logo Trimbos Instituut

Als je deelneemt, krijg je een serie vragen over je uitgaanspatroon, het gebruik van alcohol en andere genotsmiddelen, en je eigen gedrag en dat van anderen tijdens het uitgaan in het afgelopen jaar. Afhankelijk van de antwoorden duurt het invullen van de vragenlijst zo'n 15 tot 20 minuten. Deelname is op geheel vrijwillige basis, deelnemers blijven anoniem en de verzamelde gegevens zijn strikt vertrouwelijk.

Wil je meer weten? Vraag het dan hieronder, op het forum, of PM UVT-moderator Houniet.

Kristen Stewart stapt uit film om 'oude' Will Smith

Kristen Stewart is uit de film Focus gestapt omdat Will Smith voor de mannelijke hoofdrol tekende.

Volgens de 23-jarige Twilight-actrice is het leeftijdsverschil tussen haar en de 44-jarige Smith te groot om een geloofwaardig romantisch koppel te kunnen spelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De reactie van Stewart is enigszins verbazingwekkend, aangezien Focus nu juist gaat over een oudere man die het aanlegt met een beduidend jongere vrouw. Het verhaal vertelt over een door de wol geverfde oplichter die een jonge protegé onder zijn vleugel neemt. Hun werkrelatie wordt echter een stuk ingewikkelder als ze ook verliefd op elkaar worden.

Smith had de film al enige tijd op het oog. Hoewel hij meerdere vervolgen van zijn andere films op stapel heeft, was hij naar verluidt op zoek naar iets nieuws. Wanneer Focus in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.

Kristen Stewart stapt uit film vanwege Will Smith (Foto: Novum)Kristen Stewart stapt uit film vanwege Will Smith (Foto: Novum)

Mijnbedrijf Nieuw-Zeeland schuldig aan ramp

Het Nieuw-Zeelandse mijnbouwbedrijf Pike River Coal is door een rechter schuldig bevonden aan een mijnramp die zich in 2010 voltrok en aan 29 mijnwerkers het leven kostte. Het bedrijf heeft zich schuldig gemaakt aan negen overtredingen van de arbeidswet en heeft geen zorg gedragen voor de veiligheid van zijn werknemers, zo luidde donderdag het oordeel van rechter Jane Parish.

Het inmiddels failliete Pike River heeft zich niet verweerd tegen de aanklachten. De strafmaat wordt in juli bepaald. Op ieder van de negen overtredingen staat een maximumboete van omgerekend ruim 160 duizend euro. Voormalig mijndirecteur Peter Whittal moet nog terechtstaan.

Rechter Parish heeft de bevindingen van een regeringscommissie die de mijnramp heeft onderzocht grotendeels overgenomen. De commissie kwam tot de conclusie dat Pike River voorafgaand aan de dodelijke explosie 21 waarschuwingen over toenemende concentraties methaangas naast zich had neergelegd. De waarschuwingen waren afkomstig van mijnwerkers, die zeiden dat zich ondergronds methaangas tot explosief niveau ophoopte. De laatste waarschuwing kwam in de ochtend van de explosie.

CBP bezorgd over privacyschending door overheid

Het verzamelen en koppelen van persoonsgegevens door de overheid is vaak in strijd met de wet. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in het donderdag gepresenteerde jaarverslag. Voorzitter Jacob Kohnstamm waarschuwt hierin voor het 'ondermijnende effect op het vertrouwen van burgers in de overheid'.

Het CBP constateert dat de overheid steeds meer persoonsgegevens verzamelt en koppelt. "Hierdoor neemt het gevaar van een onzorgvuldige en met de Wet bescherming persoonsgegevens strijdige omgang met persoonsgegevens door de overheid toe", staat in de terugblik op 2012.

Volgens het CBP is het essentieel dat burgers erop kunnen vertrouwen dat met de gegevens die zij veelal verplicht moeten afstaan, zorgvuldig wordt omgesprongen. In de praktijk blijkt dat de overheid echter vaak in strijd met de wet handelt. Bovendien is het voor burgers ondoenlijk om na te gaan welke gegevens zich waar bevinden en voor welk doel ze zijn opgeslagen.

"De bescherming van persoonsgegevens is een grondrecht dat juist door de overheid als grootverwerker van persoonsgegevens als geen ander dient te worden nageleefd", zegt Kohnstamm. "Een te ?flexibele? omgang met dat grondrecht heeft op de langere termijn ondermijnende effecten op het vertrouwen van burgers in de overheid."

Het afgelopen jaar constateerde het CBP ook dat meerdere bedrijven het niet zo nauw namen met privacy. Zo gebruikte Albert Heijn de gegevens van bonuskaarten voor persoonlijke aanbiedingen en bleek de NS het reisgedrag van OV-chipkaarthouders gedetailleerd vast te leggen. Ook het VUmc en Eyeworks gingen in de fout met hun veelbesproken realityprogramma op de eerste hulp.

Vervolg The Croods al in de maak

Hoewel de animatiefilm The Croods nog in de bioscopen draait, staat een vervolg al in de startblokken. Dat zei een woordvoerder van producent Dreamworks Animation woensdag in de Los Angeles Times. Kirk DeMicco en Chris Sanders nemen wederom het scenario en de regie voor hun rekening.

The Croods gaat over een familie in het Stenen Tijdperk die na een aardverschuiving hun grot moet verlaten en de wijde wereld in trekt. De film, die in de meeste landen in maart in première ging, bracht tot nu toe wereldwijd ruim 386 miljoen dollar op. Nicolas Cage en Emma Stone keren zeer waarschijnlijk terug om de stemmen in te spreken van de hoofdpersonages. Wanneer The Croods 2 in première moet gaan, is nog onbekend.


Vervolg op The Croods al in de maak (Foto: Novum)

SP vraagt om opstappen Teeven

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet zelf opstappen vanwege de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Daarom vroeg SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen donderdag tijdens het debat met de bewindsman over Dolmatov. "Ik houd de staatssecretaris verantwoordelijk voor wat is gebeurd."

Gesthuizen zei zich te schamen dat iemand die zich inspande voor vrijheid en democratische beginselen dit lot kon treffen. Zij neemt het Teeven kwalijk dat hij direct na de dood van Dolmatov via een woordvoerder de verantwoordelijkheid van zich afschoof en zijn handen 'in onschuld waste'.

Teeven heeft verder gewerkt aan een attitude die er vooral op is gericht om vreemdelingen het land uit te werken, zei Gesthuizen. En dat het aantal zelfmoordpogingen in detentiecentra niet wordt bijgehouden stoelt wellicht op de gedachte dat vreemdelingen hiermee een verblijfsvergunning hopen te bemachtigen, suggereerde zij.

"De bewijslast voor deze staatssecretaris is omgekeerd", zei Gesthuizen aan het eind van haar betoog. "Staat hier straks een geheel andere staatssecretaris dan Teeven? Neemt hij afstand van eerdere opmerkingen over zorgvuldige procedures en goede medische zorg?" Tot dusverre is Teeven namelijk doof geweest voor kritiek en had hij weinig oog voor humaniteit in het vreemdelingenbeleid, aldus Gesthuizen, die hiermee applaus oogstte op de publieke tribune.

De Inspectie Veiligheid en Justitie velde vrijdag een vernietigend oordeel over het optreden van de overheid in de zaak-Dolmatov. Er is fout op fout gestapeld. Zo werd de Rus ten onrechte in vreemdelingenbewaring gezet, kreeg hij niet de nodige medische zorg en zat hij ondanks een eerdere zelfmoordpoging niet in een cel met cameratoezicht.

[Upd] Krajicek en De Vroome naar kwartfinales in Heraklion

Michaëlla Krajicek heeft de kwartfinales bereikt van het Future-toernooi in het Griekse Heraklion. De Kleine Kraai, die deze week haar rentree maakte na zeven maanden blessureleed, won simpel van de als derde geplaatste Tamara Curovic; 6-2 en 0-1.

Curovic moest in het begin van de tweede set de partij staken vanwege een blessure. In de kwartfinales treft onze landgenote de als vijfde geplaatste Amy Bowtell uit Ierland.

Ook in het dubbelspel is Krajicek nog actief. Samen met Indy de Vroome wacht haar waarschijnlijk een makkelijke opgave in de halve finale. Onder meer de geblesseerde Curovic is dan weer de tegenstandster.

Update 11.40 uur

Indy de Vroome heeft zich ook bij de laatste acht gevoegd in in Heraklion. Ze won van van Jessika Ponchet uit Frankrijk. Het werd 3-6, 6-3 en 6-1. In de kwartfinale wacht Emma Vlood(Noo) of Nikola Vajdova(Slo). 

Man bekent moord en overvallen in Oosterwolde

De man die vorige week werd aangehouden in verband met de moord op een vrouw uit het Friese Oosterwolde heeft bekend. Tijdens een verhoor gaf hij toe het 67-jarige slachtoffer op 11 september vorig jaar te hebben vermoord in haar woning aan de Klazingaweg, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De 33-jarige verdachte, die woonde in het nabijgelegen gehucht Fochteloo, verklaarde dat hij alleen heeft gehandeld. Hij werd op 10 april in een huis van bewaring aangehouden, waar hij zat vanwege een winkeloverval in Oosterwolde.

De man wordt ook verdacht van een overval op een snackbar in Bakkeveen en een tankstation en een kledingwinkel in Oosterwolde. Deze overvallen, die hij bekend heeft, werden allemaal het afgelopen halfjaar gepleegd. De politie onderzoekt of hij betrokken is geweest bij andere onopgeloste overvallen en inbraken die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden in en om Oosterwolde.

Een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die eerder in het onderzoek naar de moord werd aangehouden, wordt niet meer als verdachte gezien.

Man tuigt voetballertje (11) af bij schooltoernooi

Een 11-jarige voetballer is woensdag tijdens een schoolvoetbaltoernooi in Zoetermeer ernstig mishandeld door een 18-jarige man. Hij liep onder meer een gebroken pols op en als omstanders niet snel hadden ingegrepen was het volgens de politie verder uit de hand gelopen. Het slachtoffer deed met zijn school mee aan het veldvoetbaltoernooi en kreeg op een sportcomplex ruzie met een speler van een ander team. De begeleiding haalde de twee uit elkaar, waarna ze werden overgedragen aan hun docenten.

Daarmee leek het incidentje volgens de politie afgedaan, maar plotseling kwam de 18-jarige man het veld op en sloeg hij de jongen. Die viel, waarop de man hem begon te schoppen. Omstanders grepen in en hielden de 18-jarige Zoetermeerder in bedwang, zodat hij kon worden overgedragen aan de politie.

Het bleek te gaan om de oudere broer van de jongen waar het slachtoffer eerder ruzie mee had. De broer is ingesloten en wordt vrijdag voorgeleid.

De jongen is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft al getuigen gehoord, maar vraagt meer getuigen zich te melden. Ook zoekt de politie naar foto's en video's die van het incident zijn gemaakt.

[Video] Argentijns talent scoort prachtige omhaal

Sebastián Driussi, wie kent hem niet? Driussi is een Argentijnse voetballer waarvan zijn doelpunt op dit moment de gehele wereld rond gaat. In een interland tussen zijn land en Uruguay onder zeventien wist de aanvaller namelijk doel te treffen met een prachtige omhaal.

Vanaf links krijgt Driussi de bal hoog aangespeeld, neemt deze aan op de borst en met een prachtige omhaal wist hij de Uruguyaanse doelman te verschalken. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3.

Hieronder de beelden.


Argentijns talent scoort prachtige omhaal (Video: YouTube)

Hoofdrol Nasrdin Dchar in De Infiltrant

Nasrdin Dchar heeft de hoofdrol te pakken in de dramafilm De Infiltrant. Dit heeft producent Lemming Film donderdag bekendgemaakt.

De acteur die in 2011 een Gouden Kalf won voor zijn hoofdrol in de roadmovie Rabat, speelt een politieagent die door een infiltratie in een loyaliteitsconflict terechtkomt.

De film staat onder regie van Shariff Korver, die hiermee zijn speelfilmdebuut maakt. Met zijn eindexamenfilm Geen Weg Terug won Korver diverse prijzen waaronder de Nassenstein Prijs voor beste afstudeerfilm fictie en de European Civis Media Award. Het scenario is geschreven door Rogier de Blok, die eerder onder meer My Life on Planet B en R U There schreef.

De Infiltrant wordt dit najaar opgenomen in Nederland, België en Marokko en verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Hoofdrol voor Nasrdin Dchar in De Infiltrant (Foto: Novum)

N-Korea stelt voorwaarden aan hervatting overleg

Noord-Korea heeft donderdag laten weten dat het voorwaarden stelt aan overleg dat beoogt de spanningen op het Koreaanse schiereiland weg te nemen. Allereerst moeten de sancties die de Verenigde Naties aan het land hebben opgelegd worden ingetrokken en ook moet het afgelopen zijn met de gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde staten en Zuid-Korea.

"Een dialoog kan nooit samengaan met daden van oorlog", luidde het in een verklaring van het departement voor beleid van de Nationale Defensiecommissie, het belangrijkste beleidsorgaan in Noord-Korea.

Pyongyang veegde zondag een uitnodiging van Seoul voor overleg volledig van tafel. Het aanbod was volgens Pyongyang een 'sluwe truc' die de vijandige houding van de zuiderbuur moest verhullen. Het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea, een vehikel van het Noord-Koreaanse regime, liet toen weten dat Pyongyang niets voelt voor overleg met Seoul zolang dat zijn ramkoers niet laat varen. Donderdag werden gelijksoortige woorden gebruikt.

De Zuid-Koreaanse regering drong afgelopen week bij haar Noord-Koreaanse evenknie aan op besprekingen over de gestaakte werkzaamheden op een gedeeld industrieterrein en een reeks andere hete hangijzers. Met die handreiking doorbrak Seoul de strenge, rechtlijnige opstelling die het tot dusver in het conflict met het noorden had gekozen. Seoul liet donderdag weten de voorwaarden die Pyongyang aan overleg stelt 'onlogisch' te vinden.

NS zet oranje 'koningstrein' in

Een oranje 'koningstrein' van de NS rijdt vanaf volgende week donderdag mee in de reguliere dienstregeling. De trein is voorzien van bijna duizend vierkante meter oranje folie, rood-wit-blauwe vlagbestickering en 717 confettistippen, meldt de NS donderdag.

Het laatste rijtuig wordt ingericht als 'social coupé', naar een idee van twee studenten. De bedoeling is dat in de speciale coupé de troonswisseling en de toekomstdromen voor Nederland het gesprek van de dag zijn.

In september worden de vijftig door het Nationaal Comité Inhuldiging geselecteerde toekomstdromen voor Nederland op de trein verbeeld. Hiervoor krijgt de NS een oranje strik toegekend.

Op de dag van de troonswisseling wordt de inhuldiging uitgezonden op de grote schermen op de stations Amersfoort, Leiden, Rotterdam Centraal, Breda en Den Haag Centraal. Onder meer de stations van Amersfoort, Leiden, Amterdam Centraal, Sloterdijk en Zuid worden feestelijk versierd.

PlayStation 4-campagne van start tijdens Champions League

Sony Computer Entertainment Europa heeft bekendgemaakt dat een campagne rondom PlayStation 4 van start zal gaan tijdens de finale van de Champions League. De finale zal plaatsvinden op zaterdag 25 mei te Wembley in Londen. Wat we te zien krijgen in de reclamespot is niet bekendgemaakt.

De Champions League-finale is jaarlijks een van de grootste tv-momenten in Europa, een perfect moment om PlayStation 4 uitgebreid te teasen. Eerder bleek Sony al gebruik te maken van een Champions League-wedstrijd, tijdens een wedstrijd tussen Arsenal en Bayern München werd er veel reclame gemaakt voor de aankondiging van PlayStation 4.

Aantal Nederlanders met suikerziekte neemt snel toe

Het aantal Nederlanders met suikerziekte neemt snel toe. Tussen 2000 en 2011 is het aantal mannen met diabetes verdubbeld. Bij vrouwen is de toename 65 procent, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Diabetes kan leiden tot hartinfarcten, dementie en blindheid.

Begin 2011 waren er 801.000 mensen met suikerziekte bekend bij de Nederlandse huisartsen. Dat jaar kwamen er 87.000 patiënten bij. Het werkelijke aantal mensen met diabetes ligt volgens het RIVM een kwart hoger. Van veel mensen is namelijk niet bekend dat zij diabetes hebben.

De stijging komt deels door de groei en de vergrijzing van de bevolking. Ook kampen steeds meer mensen met overgewicht en bewegen mensen steeds minder, wat diabetes in de hand werkt. Daarnaast stijgt het aantal bekende suikerziektepatiënten doordat artsen hier actiever naar zoeken.

Ongeveer 750.000 mensen tussen de 30 en 70 jaar hebben een verstoorde glucosetolerantie, wat inhoudt dat zij een verhoogde kans hebben suikerziekte te krijgen. Van deze groep ontwikkelt ongeveer een op de drie mensen binnen zes jaar diabetes. Het RIVM verwacht dat het aantal mensen met diabetes de komende twintig jaar alleen al door de groei en vergrijzing van de bevolking met dertig procent toeneemt.

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds spreekt in een reactie van 'keiharde cijfers'. Ze wijst erop dat diabetes slechts in de helft van de gevallen met een gezonde levensstijl is te voorkomen. Volgens haar is geld nodig om te investeren in onderzoek naar behandelingen.

Tegenslag voor wapenstrijd Obama

De strijd van de Amerikaanse president Barack Obama voor striktere wapenwetgeving heeft een fikse tegenslag opgelopen. De Senaat hield aanpassingen in de wet woensdag tegen.

Obama, omringd door slachtoffers van schietpartijen en nabestaanden van slachtoffers, zei dat de machtige wapenlobby 'willens en wetens tegen het Amerikaanse volk heeft gelogen'. "Al met al was dit een beschamende dag voor Washington", zei hij.

De Senaat stemde met 54-46 voor strengere achtergrondcontroles van wapenkopers, maar dat was niet genoeg, omdat ten minste zestig stemmen nodig waren. De nederlaag was vooral pijnlijk om Obama's Democraten een meerderheid in de Senaat hebben.

Uit peilingen is gebleken dat de meeste Amerikanen voor de strengere achtergrondcontroles zijn.

[NBA] Lakers op nippertje naar play-offs

Los Angeles Lakers heeft zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de play-offs in de NBA. De zeventienvoudig kampioen won thuis met 99-95 van Houston Rockets en veroverde daarmee het zestiende en laatste ticket.

De Lakers kregen de broodnodige hulp van Memphis Grizzlies, dat met 86-70 won van Utah Jazz. Daardoor stijgt de sterrenformatie naar de zevende plaats in de Western Conference. In de play-offs is Los Angeles gekoppeld aan San Antonio Spurs. De eerste wedstrijd is zondag.

In het westen mogen net als de Lakers en de Spurs ook Oklahoma, Denver, Los Angeles Clippers, Memphis, Golden State en Houston aan de play-offs deelnemen. In het oosten strijden Miami, New York, Indiana, Brooklyn, Chicago, Atlanta, Boston en Milwaukee om de prijzen.

'Barcelona wil zich versterken met topspits'

Om minder afhankelijk te zijn van de doelpunten van sterspeler Lionel Messi, gaat FC Barcelona komende zomer op zoek naar een nieuwe spits. Volgens El Mundo Deportivo prijken de namen van onder meer Wayne Rooney (Manchester United) en Luis Suárez (Liverpool) op het lijstje met kandidaten.

Ook Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) en Mario Gómez (Bayern München) zijn volgens het Spaanse medium terug te vinden op het lijstje. De komst van Suárez lijkt echter onhaalbaar, aangzien zijn werkgever deze week nog aan gaf dat de voormalig Ajacied niet te koop is.

Bij Rooney, Lewandowski en Gómez zou Barcelona echter meer kans hebben. Rooney zou ontevreden zijn bij ManU, terwijl Lewandowski weigert zijn doorlopende contract verlengen. Gómez moet bij Bayern de Kroatische spits Mario Mandzukic voor zich dulden.

Man aangehouden voor versturen brieven met ricine

De Amerikaanse politie heeft woensdag een man gearresteerd die ervan wordt verdacht brieven met het dodelijke gif ricine naar president Barack Obama en een senator te hebben gestuurd. Paul Kevin Curtis (45) werd gearresteerd in zijn appartement in Corinthe, in de staat Mississippi, vlak bij de grens met Tennessee.

Uit de eerste tests op de aangetroffen substantie bleek dat het om ricine kan gaan. De autoriteiten wachten nog op de definitieve uitslag van laboratoriumtests.

De brief voor Obama was nog niet bezorgd bij het Witte Huis toen deze werd onderschept. Dinsdag werd al een brief met ricine, gericht aan senator Roger Wicker, onderschept. In de brieven stond dezelfde tekst: "Onrecht zien en het niet aan de kaak stellen, maakt dat je in stilte medeplichtig bent aan het voortbestaan ervan." De brieven waren ondertekend met 'Ik ben KC en ik heb dit bericht goedgekeurd'.

'Ajax haalt trainer bij PSV weg'

Trainer Willem Weijs maakt komende zomer de overstap van PSV naar Ajax. Dat meldt De Telegraaf.

De Limburger is bij de Eindhovense club werkzaam als techniektrainer binnen de jeugdopleiding. Daarnaast is hij coach van de onder 10. Weijs heeft een aflopend contract bij PSV.

De 26-jarige coach is bezig aan zijn zesde seizoen bij de club. Hij tekent een contract van één seizoen in Amsterdam.

Johnny Depp de indiaan in Lone Ranger-trailer

Mocht Disney klaar zijn met de Pirates of the Caribbean-films, dan staat de opvolger al te wachten: The Lone Ranger. In deze fllm speelt Johnny Depp de indiaan Tonto die het verhaal vertelt van hoe Texas Ranger John Reid (Armie Hammer) zich ontpopt tot een legende.

John Reid is een man van de wet, getransformeerd tot een legende van rechtvaardigheid. Deze twee tegenpolen worden door het lot samengebracht en moeten leren hun krachten te bundelen om corruptie te bestrijden en hebzucht tegen te gaan.

The Lone Ranger komt van het Pirates-team van Jerry Bruckheimer en Gore Verbinsky, met muziek van Hans Zimmer en naast Depp en Hammer ook castleden Tom Wilkinson, William Fichtner, Barry Pepper, James Badge Dale, Ruth Wilson en Helena Bonham Carter. De film wordt op 7 augustus in de bioscoop verwacht, vermoedelijk zonder 3D-ballast.

Brard verlaat Feyenoord voor Azerbeidzjan

Feyenoord gaat zijn hoofd opleidingen na dit seizoen kwijtraken. Stanley Brard tekent donderdag een contract in Azerbeidzjan.

Hij gaat aan de slag bij FC Gabala, dat zich ten doel heeft gesteld een prachtige jeugdopleiding te creëren en een Nederlander als hoofd jeugdopleidingen wil aanstellen. Dat meldt De Telegraaf. Brard zal zijn werk bij Feyenoord tot de zomer voortzetten.

Vervolgens verhuist hij naar Azerbeidzjan. Brard heeft acht jaar lang bij Feyenoord gewerkt en staat aan de basis van de huidige doorstroming van veel grote talenten naar het eerste elftal.

In de laatste zes jaar braken in totaal 26 spelers uit de eigen jeugd door bij de Rotterdamse club.

Gratis spellen leveren 2,4 miljoen per dag op

De Finse gamestudio Supercell verdient per dag 2,4 miljoen dollar met twee gratis games voor iPhone, iPad en iPod Touch. Dat schrijft gamevakblad Develop. Het gaat om het strategiespel Clash of Clans en het managementspel Hay. Beide spellen staan al maanden bovenaan in de lijst van meest verdienende spellen.

Uit een rapport van Forbes blijkt dat Supercell vorig jaar 100 miljoen dollar heeft omgezet. Dat is dit jaar, alleen in het eerste kwartaal, al bijna verdubbeld naar 179 miljoen dollar. De Finse gamestudio is naar schatting 800 miljoen dollar waard.

Om de games van Supercell te spelen is in essentie geen geld nodig. Clash of Clans en Hay zijn gratis te spelen. Tegen betaling van virtuele goudstukken, die te koop zijn en tevens in de game verdiend kunnen worden, kan sneller progressie geboekt worden.

'Microsoft al een jaar bezig met smartwatch'

De smartwatch van Microsoft is al een jaar in ontwikkeling. Het apparaat is nog een prototype en heeft een scherm met een doorsnede van 3,8 centimeter. Het horloge zou ontworpen worden door technici die voorheen werkten aan de Xbox-spelcomputer en de Kinect-camera. Dat schrijft techweblog The Verge.

Vorige week werd al bekend dat Microsoft onderdelen zou hebben besteld voor een klein scherm. Mocht Microsoft daadwerkelijk een smartwatch maken, dan is het bedrijf niet de enige. Ook Google en Apple zouden met een soortgelijk apparaat bezig zijn.

Team Bondi sluit mogelijk haar deuren

Het lijkt erop dat Team Bondi, bekend van haar samenwerking met Rockstar voor L.A. Noire, binnenkort haar deuren moet sluiten. De reden hiervoor is dat er geen uitgever interesse blijkt te hebben in het nieuwe project van de studio, Whore of the Orient. Tot op heden is het al behoorlijk stil rondom de game.

Hiermee lijkt er een einde te komen aan Team Bondi, waarvan er al wat stafleden zijn vertrokken. Officieel hoeft de studio niet daadwerkelijk haar deuren te sluiten, zolang er maar snel een uitgever gevonden kan worden. Mocht dit niet gebeuren dan lijkt het einde van Team Bondi en mogelijk Whore of the Orient eraan te komen.

McLaren is er nog lang niet

Bij McLaren loopt het nog voor geen meter. Ondanks dat Jenson Button in Maleisië en China leuk mee reed is Martin Whitmarsh verre van tevreden.

De teambaas hoopt dat ze in Spanje verder naar voren staan door de nieuwe updates. “Ik zou graag willen leiden wanneer de finishvlag wordt gezwaaid. Ik ben nu dan ook nog absoluut niet blij. Eerlijk gezegd ben ik zeer teleurgesteld. We hebben ontzettend veel werk verricht om een paar zaken te verbeteren en dat is ook wel gelukt, maar niet zoveel als ik had gewild. We moeten er nu voor zorgen dat het pakket dat we in Spanje krijgen ook zal werken,” aldus Whitmarsh.

Ze komen wel dichterbij zegt Jenson Button: “In de eerste race hadden we anderhalve seconde achterstand op de poletijd, in Maleisië negen tienden en in China was het zeven tienden in Q2. De progressie is er zeker.

'Signalen ver voor dood Dolmatov niet opgepakt'

Al ver voor de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov was bekend dat structureel fouten worden gemaakt in de vreemdelingenketen. Met die signalen werd echter niet veel gedaan, concludeert Trouw uit een inventarisatie van rapporten, jaarverslagen en vonnissen.

Dolmatov hing zichzelf op 17 januari op in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet. De Inspectie Veiligheid en Justitie oordeelde vorige week vrijdag dat de overheid grote fouten heeft gemaakt ten aanzien van de Rus. Organisaties in de vreemdelingenketen zouden onzorgvuldig hebben gehandeld. Zo werd door de IND in het systeem ingevoerd dat Dolmatov uit Nederland verwijderd mocht worden. Dit bleek een foutieve invoer, omdat er nog een beroep liep.

De inspectie oordeelde onder meer dat instanties fout op fout stapelden. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei alle aanbevelingen over te nemen, maar veel van die aanbevelingen klonken volgens Trouw al eerder. De krant wijst op kritiek die onder meer de Inspectie voor de Sanctietoepassing, de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer en het Europees Comité ter Voorkoming van Foltering en Onmenselijke Behandeling de afgelopen jaren uitten.

Ook die instanties wezen op het gebrek aan regie in de vreemdelingenketen, de gebrekkige kwaliteit en de toegang van medische zorg. Ook werd gewezen op de gebrekkige uitwisseling van informatie tussen de organisaties die zijn betrokken bij vreemdelingendetentie.

De problemen waren al voor de dood van Dolmatov bekend op bestuurlijk niveau, zei hoofd van de inspectie Gertjan Bos woensdag tijdens een hoorzitting. Het ministerie moet volgens de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer ook van de problemen hebben geweten.

Teeven moet donderdag uitleg geven in de Tweede Kamer. Die wil weten of hij inderdaad op de hoogte was van de problemen. In antwoord op Kamervragen schreef de staatssecretaris woensdag dat iets minder dan driehonderd asielzoekers in het computersysteem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst net als Domatov ten onrechte als verwijderbaar zijn geregistreerd. Zeker zeven asielzoekers zijn de afgelopen anderhalf jaar ten onrechte het land uitgezet. Zij zijn allemaal op last van de rechter teruggehaald.

Beker Europa League arriveert in Amsterdam

De beker van de Europa League wordt donderdag officieel verwelkomd in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan ontvangt de bokaal in de Beurs van Berlage uit handen van UEFA-voorzitter Michel Platini. De finale van het Europese bekertoernooi wordt op woensdag 15 mei in de Arena gespeeld.

De cup wordt donderdag door een delegatie van Atlético Madrid, de winnaar van vorig seizoen, naar Amsterdam gebracht. Bij de overhandiging is behalve Platini en Van der Laan ook KNVB-voorzitter Michael van Praag aanwezig. Ambassadeur Patrick Kluivert brengt de beker vervolgens per boot naar het Olympisch Stadion.

De beker is tot een dag voor de finale op verschillende drukbezochte locaties te zien. Belangstellenden krijgen de gelegenheid met de trofee op de foto te gaan.

Het rijtje kanshebbers voor een finaleplaats in Amsterdam is inmiddels aardig uitgedund. Alleen Fenerbahçe, Benfica, FC Basel en Chelsea zijn nog in de race.

Gratis DLC bij Injustice: Gods Among Us

Injustice: Gods Among Us heeft geen DLC-personages op disc staan, maar ze geven alle users gratis kostuums zodat ze de personage-updates downloaden. Zo blijven spelers gelijk met het aantal personages met het spel en heeft iedereen er profijt van.

Lobo is een van de vier personages die als DLC verkocht gaat worden. Dat heeft Ed Boon onthuld na de finale van het toernooi waar fans konden kiezen of Batman of Superman moest winnen. Wil men tegen een speler vechten die Lobo als personage kiest moet je de data van Lobo wel in je spel hebben. Om dit op te lossen geven de makers gratis content in de vorm van kostuums. Als je deze downloadt, krijg je de data van bijvoorbeeld Lobo ook op je console, al is deze natuurlijk niet selecteerbaar, daarvoor moet je het kopen. Maar je kunt wel online Lobo tegenkomen en je hebt gratis kostuums.

Voor de geïnteresseerden: de fans hebben gekozen en Batman is de winnaar van het toernooi.

Arrestatiebevel tegen Musharraf

Een Pakistaanse rechtbank heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig premier Pervez Musharraf. De rechter besloot Musharrafs borgtocht niet te verlengen. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd. Musharraf werd door zijn beveiligingsmensen weggeleid voor hij kon worden gearresteerd, zei politieagent Ali Asghar.

Asghar zei dat de rechtbank de borgtocht niet heeft verlengd in de rechtszaak over Musharrafs beslissing om in 2007 de grondwet op te schorten en de noodtoestand uit te roepen. Musharraf ontsloeg ook verscheidene rechters.

Musharraf greep in 1999, toen hij legerleider was, de macht. Hij moest in 2008 het veld ruimen, omdat de belangrijkste politieke partijen in Pakistan hadden gedreigd met een afzettingsprocedure. Bovendien was de Pakistaanse bevolking uitermate ontevreden over de toenmalige president. Vooral zijn beslissing om de opperrechter van het hooggerechtshof, Iftikhar Chaudry, te ontslaan zette kwaad bloed. Uiteindelijk verliet hij het land om in zelfverkozen ballingschap te gaan.

Vorige maand keerde Musharraf naar Pakistan terug, met de bedoeling mee te doen aan de parlementsverkiezingen. Eerder deze week bepaalde een tribunaal dat Musharraf niet mag deelnemen aan de verkiezingen.

Dekkingsgraad ABP boven honderd procent

Pensioenfonds ABP heeft in het eerste kwartaal de dekkingsgraad zien stijgen van 96 procent naar 101 procent. Dat komt onder meer doordat de rente steeg en de pensioenen daalden. Dat meldt het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel donderdag. Als ABP voor het einde van het jaar geen dekkingsgraad van 104,2 procent heeft, moet het fonds volgend jaar opnieuw de pensioenen verlagen.

ABP verlaagde in april de pensioenen met een half procent. Mede daardoor daalden de totale verplichtingen met drie miljard euro tot 289 miljard euro. Het fonds heeft 292 miljard euro in kas, elf miljard euro meer dan een jaar eerder.

De dekkingsgraad van ABP schommelde vorig jaar nog tussen de 90 en 96 procent.

Banken verdienen meer aan hypotheken

Banken maken sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 meer winst op hypotheken. Huiseigenaren betalen veertig tot 123 euro bruto per maand meer. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag op basis van eigen onderzoek.

Banken bieden steeds minder hypotheken aan. Op de hypotheken die ze nog wel aanbieden, of op lopende hypotheken waarvoor een nieuwe rente moet worden vastgesteld, vragen ze een hogere rente. Zo proberen banken te voldoen aan de hogere kapitaaleisen die zijn ingevoerd naar aanleiding van de kredietcrisis. "Dat Nederlandse banken hun balansen moeten versterken om crisisbestendiger te worden, kost consumenten geld", zegt ACM-topman Chris Fonteijn.

Steeds minder bedrijven bieden bovendien hypotheken aan. Van kartelvorming is geen sprake, maar de ACM is wel bezorgd, omdat nieuwe spelers op korte termijn niet zijn te verwachten. De ACM gaat de komende tijd onderzoeken wat er moet gebeuren zodat buitenlandse banken en andere aanbieders wel de Nederlandse hypotheekmarkt willen betreden. Meer concurrentie kan de problemen op de woningmarkt helpen oplossen, stelt de ACM.

De ACM is de instelling die is voortgekomen uit de fusie van de OPTA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Consumentenautoriteit.

Winnaars Injustice: Gods Among Us

FOK!games mag drie exemplaren van Injustice: Gods Among Us weggeven. Twee exemplaren daarvan zijn de normale editie, en we hebben een hoofdprijs: een Collector's Edition.

Het antwoord op de vraag uit welk universum de helden en schurken uit het spel komen is het antwoord DC Universe. Varianten van DC zijn ook goedgerekend, The Flash heeft dat vliegensvlug geregeld.

De winnaars van de normale editie zijn: Belsezar en MadEskim0. De Collector's Edition gaat naar tntkiller. Gefeliciteerd! Zij krijgen bericht zodat ze hun platform naar keuze kunnen opgeven.

Hoofdprijs

'Verdachten zedenzaak gaan elkaar bezoeken'

De twee verdachten in de Amsterdamse zedenzaak kunnen elkaar op korte termijn bezoeken in de gevangenis. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft de voorwaarden voor het bezoek versoepeld. Richard van O. heeft met de nieuwe voorwaarden voor een bezoek aan zijn echtgenoot Robert M. ingestemd.

Dat heeft zijn advocaat Erik van Kregten laten weten. De raadsman dreigde met een kort geding als de eerder gestelde voorwaarden niet van tafel zouden gaan.Teeven gaf in januari toestemming voor het bezoek, na dat eerder nog op advies van het Openbaar Ministerie te hebben geweigerd. Wel vond Teeven onder meer dat de twee geen enkel fysiek contact mochten hebben.

'Verdachten zedenzaak gaan elkaar bezoeken'
'Verdachten zedenzaak gaan elkaar bezoeken' (Foto: ANP)

'In Nederland wel degelijk ronselaars jihad actief'

In Nederland worden wel degelijk jongeren geronseld voor de jihad in Syrië. Dat zeggen ouders van wie zonen naar Syrië zijn afgereisd donderdag in de Volkskrant. Zij zijn volgens de krant woedend over de bewering van de AIVD dat in Nederland geen jongeren worden geronseld voor de strijd in Syrië.

De ouders hebben bij de politie in Den Haag aangifte gedaan tegen twee mannen die hun kinderen zouden hebben gehersenspoeld en opgehitst om tegen de Syrische president Bashar Assad te vechten. Het gaat om Murat Ö., die al sinds 2001 als ronselaar in het vizier van inlichtingendiensten zou zijn, en Azedine C., die volgens de krant actief is in de radicale groepering Behind Bars.

In een groot antiterrorismeonderzoek dat zich richtte op ronseling in België werden deze week zes verdachten opgepakt. Onder hen was de leider van de opgedoekte fundamentalistische moslimorganisatie Sharia4Belgium, Fouad Belkacem.

"Eigenlijk zegt de AIVD dat we leugenaars zijn", zegt de 19-jarige schoonzus van een Marokkaanse Nederlander die 26 maart met twee vrienden naar Syrië zou zijn vertrokken in de krant. Hij had volgens de zus geen geld voor een ticket. "Wie heeft hun reis betaald?"

Ook terrorismedeskundige Edwin Bakker zou verbaasd zijn over de bewering dat in Nederland niet wordt geronseld. Dat wekt volgens hem de indruk dat ronselpraktijken niet serieus worden genomen.

Murat Ö., ook bekend als Ibrahim de Turk, Abu Jarrah en Abu Zer, zamelde volgens de krant al in 2001 in een radicale moskee in Australië geld in voor de jihad. In 2003 stond hij in Rotterdam terecht in de eerste rechtszaak wegens werving voor de jihad. Hij en elf medeverdachten werden vrijgesproken. Ook in jaren daarna werd hij verdacht van ronselpraktijken, maar steeds werd hij vrijgesproken.

'Zorgpremie kan met 15 euro omlaag'

Vanwege de enorme winststijging van zorgverzekeraars kan de zorgpremie omlaag met maandelijks vijftien euro. Dat stelt de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA donderdag in De Volkskrant. De Nederlandsche Bank verwacht dat de winst van de negen Nederlandse ziektekostenverzekeraars over vorig jaar uit is gekomen op zeker 1,4 miljard euro.

Verzekeraar CZ maakte dinsdag bekend 518 miljoen euro winst te hebben behaald. Als de andere verzekeraars vergelijkbare resultaten hebben, zou de winst van de sector uitkomen op twee miljard euro.

Die winst kan volledig voor het verlagen van de zorgpremie worden gebruikt, stelt directeur kennismanagement van VvAA Edwin Brugman in de krant. "De reserves van de verzekeraars zijn inmiddels hoog genoeg om eventuele tegenvallers te verwerken."

In de Tweede Kamer zijn bijna alle partijen voorstander van het inzetten van de winsten voor premieverlaging. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) wil de verzekeraars daar niet toe verplichten. Zij verwacht dat verzekeraars dit uit zichzelf doen.

Toename in aantal orgaandonaties

In het eerste kwartaal is het aantal mensen dat na hun overlijden een of meerdere organen afstond met bijna een kwart gestegen. In totaal hebben 73 overledenen hun organen gedoneerd, veertien meer dan vorig jaar in dezelfde periode. De stijging heeft echter nog niet voor een toenemend aantal transplantaties gezorgd, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Het toenemende aantal donaties is vooral te danken aan DCD-donaties, ofwel donatie na hartdood. Bij dergelijke gevallen is in tegenstelling tot bij hersendood de bloedsomloop gestopt. Per donor zijn daardoor echter minder organen geschikt voor transplantatie. Een deel van de organen zijn dan vaak niet geschikt meer, vooral het hart.

Directrice Bernadette Haas is desondanks toch optimistisch. Ze verwacht in de toekomst meer transplantaties van DCD-donoren. "Daarom ligt nu de nadruk op verder verbeteren van de kwaliteit van organen van deze donoren", stelt ze in een verklaring. Er worden onder meer nieuwe machines ontwikkeld om de kwaliteit van organen goed te houden.

FOK! wat een weer... Bijzonder veel wind

Goedemorgen! En weer heb ik mazzel op mijn verjaardag. De zon schijnt flink vandaag en dat is de laatste jaren elke keer het geval geweest op de achttiende april. Geluksvogel die ik ben! Wel gaat het vandaag bijzonder hard waaien en dat nodigt uit om even naar de kust te trekken.

Onder invloed van een actieve depressie die van Schotland naar Noorwegen trekt komt er in onze omgeving een krachtig windveld te staan. Langs de gehele kust komt er zelfs een windkracht 8 te staan en in het binnenland gaat het met windkracht 6 ook bijzonder hard waaien. In het gehele land, maar zeker in de kustprovincies, moet men rekening houden met zware windstoten. Iedereen denkt bij al die wind ook aan veel regen, maar de zon is vandaag dus de hoofdrolspeler. De temperaturen liggen vandaag tussen de 10 en 15 graden.

Aankomende zondag komt het weerbericht eenmalig te vervallen. De hele zaterdag zit mijn huis vol gasten en ongetwijfeld zullen daar ook een aantal drankjes bij gedronken worden. Ik vrees dus dat ik voor zondag geen bekwaam weerbericht kan verzorgen, dus is het beter om even een dagje over te slaan. Vanaf maandag ben ik dan weer elke dag paraat!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

18 april
Ook mijn vaste fotograaf KlapMongeaul viert vandaag zijn verjaardag. Dubbelop dus. Proficiat Klap!


 

 

Veel gewonden door explosie kunstmestfabriek Texas

Bij een explosie in een kunstmestfabriek in de Amerikaanse staat Texas zijn woensdagnacht zeker 66 gewonden gevallen. De explosie in de stad Waco heeft grote schade veroorzaakt aan nabijgelegen gebouwen en was tot meer dan zeventig kilometer afstand te horen. Er werden niet direct doden gemeld.

Op beelden die vanuit de lucht zijn gemaakt is te zien dat er nog branden woeden in de resten van de fabriek en enkele omliggende gebouwen. Op een nabijgelegen sportveld worden gewonden behandeld. Van de gewonden zijn er 38 ernstig aan toe, zei een ziekenhuisdirecteur tegen CNN.

De 58-jarige Debby Marak zegt dat ze woensdagavond net godsdienstles had gegeven toen ze rook zag opstijgen in het gebied waar de fabriek ligt. Daar in de buurt ligt ook een verpleeginrichting. Ze reed erheen om te zien wat er aan de hand was, maar toen ze uitstapte kwamen net twee jongens op haar afrennen. Ze riepen dat de autoriteiten tegen hen hadden gezegd dat ze weg moesten wezen omdat de fabriek ging ontploffen. Toen ze een blok weg was gereden explodeerde de fabriek. Haar man had de explosie gezien, het was volgens hem een grote vuurbal in de vorm van een paddestoelwolk.

Door de knal is de elektriciteit voor veel huishoudens afgesloten.

Alles wat je moet weten over Mars: War Logs

Ontwikkelaar Spiders Studio heeft een video uitgebracht voor Mars: War Logs. In de video leggen zij uit wat we allemaal mogen verwachten van de RPG en wat de makers er precies bij in gedachten hadden tijdens het ontwikkelproces.

Mars: War Logs zou oorspronkelijk al in maart uitkomen, maar is om nog onbekende redenen uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de game precies uitkomt. Mars: War Logs staat gepland voor een downloadbare release op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Leeg

Daar was het prachtige barmeisje. Met haar handjes op haar rug stond ze bij de stamtafel. Iedere keer als ik die enorme bos zwarte krullen zag, iedere keer als ik haar ondeugende lachje op haar lippen ontdekte, iedere keer als ik in haar donkere ogen keek, dan verzoop ik, verzoop ik, verzoop ik. Dan verzoop ik in heimelijke wensen en verwachtingen die van zijn levensdagen nooit werkelijkheid zouden worden.
'Mag ik een Korenwolf van je?' vroeg ik haar dus maar. Mijn glas was leeg.

Enorme prijsverschillen tweede masterstudie

De prijsverschillen tussen verschillende tweede masterstudies zijn enorm. De duurste studies kosten komend collegejaar meer dan 32.000 euro, het standaardcollegegeld is 1835 euro. Dat staat in de donderdag gepresenteerde Keuzegids Masters 2013.

Studenten moeten voor een bètastudie op de Universiteit Utrecht 18.350 euro per jaar betalen. In Delft of Eindhoven kost dezelfde studie voor studenten die aan een tweede opleiding beginnen maar liefst tien keer zo weinig. Iemand die al een masterdiploma heeft, maar ook nog een opleiding geneeskunde in Maastricht wil doen, moet daar 32.000 euro voor neertellen. Op de universiteiten in Amsterdam en Rotterdam wordt ongeveer de helft gevraagd.

Het standaardbedrag is met een overheidssubsidie 1835 euro per jaar. Dat geldt voor een eerste studie, voor een tweede studie staat het universiteiten vrij om een collegegeld naar wens te vragen van de studenten.

Diverse studentenclubs ageren al tijden tegen deze - zoals zij het noemen - "exorbitant hoge prijzen". Er werd zelfs een rechtszaak aangespannen om de hogere bedragen tegen te houden, maar die poging van de studenten strandde. Afgelopen maand heeft het ministerie van Onderwijs wel laten weten dat studenten die twee studies tegelijkertijd volgen, die alle twee voor het normale collegegeld moeten krijgen.

"De verschillen zijn schrikbarend groot", concludeert voorzitter Thijs van Reekum van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "We eisen duidelijkheid over de grote verschillen." Het ISO pleit voor het betaalbaar maken van een tweede studie. "In tijden van crisis is het beter dat studenten doorstuderen of omscholen", benadrukt Van Reekum. Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigt de belangen van studenten uit het hoger onderwijs. De belangenorganisatie vertegenwoordigt volgens eigen zeggen 630.000 studenten.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) reageert zeer kritisch. De studentenbond vindt het "belachelijk dat de kosten voor een tweede master oplopen tot ruim 18.000 euro". "Dit terwijl er ook universiteiten zijn die voor een zelfde master het normale collegegeld van 1835 euro vragen", zegt de LSVb in een reactie. De studentenbond wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs een einde maakt aan "het op kosten jagen van ambitieuze studenten die hun arbeidskansen willen vergroten".

Enorme prijsverschillen tweede masterstudie
Enorme prijsverschillen tweede masterstudie (Foto: ANP)

Noord-Korea eist einde VN-sancties

Noord-Korea heeft donderdag geëist dat de VN-sancties die het land kreeg opgelegd na een rakettest en een kernproef worden ingetrokken als de Verenigde Staten en Zuid-Korea echt om de tafel willen om te praten. Dat heeft het hoogste militaire orgaan van het land donderdag via het staatspersbureau KCNA bekendgemaakt.

"Als de Verenigde Staten en de marionetten in Zuid-Korea de geringste wens hebben om geweld te voorkomen en echt de dialoog en onderhandelingen willen, moeten ze een resolute beslissing nemen. Als eerste moeten de onterecht opgelegde VN-sancties worden ingetrokken", aldus de verklaring.

De Verenigde Staten en Japan riepen Noord-Korea zondag opnieuw op om af te zien van verdere rakettesten en terug te keren aan de onderhandelingstafel. Pyongyang sloeg dat aanbod af.

Nieuw proces Mubarak krijgt 11 mei herstart

Het nieuwe proces tegen de vroegere Egyptische president Hosni Mubarak krijgt op 11 mei een herstart. Dat heeft het hof van beroep in Caïro woensdag bepaald. De openingszitting van Mubaraks nieuwe proces was afgelopen zaterdag. Het proces werd echter meteen opgeschort toen rechter Mostafa Hassan zichzelf van de zaak terugtrok en het hof vroeg een vervanger aan te wijzen.

Mubarak moet opnieuw worden berecht wegens medeplichtigheid aan de dood van honderden demonstranten tijdens de protesten die in 2011 leidden tot zijn val. Hij en oud-minister van binnenlandse zaken Habib al-Adly werden eerder tot levenslang veroordeeld. Het vonnis werd in hoger beroep ongedaan gemaakt omdat er geen concreet bewijs voor hun schuld was.

Tijdens de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak kwamen bijna negenhonderd demonstranten om het leven. Volgens een Egyptisch onderzoek werden bijna alle doden veroorzaakt door de politie, die onder meer met sluipschutters vanaf de daken van omliggende gebouwen op de mensen op het Tahrir-plein schoot. Volgens het rapport kon dit alleen gebeuren met medeweten van Al-Adly en Mubarak zelf.

Geen schadevergoeding voor Srebrenica-veteraan

Een militair die psychische schade opliep tijdens zijn dienstperiode in Srebrenica krijgt geen schadevergoeding. De rechtbank in Den Haag stelt dat het ministerie van Defensie gelijk heeft om zijn eis af te wijzen omdat de veteraan zijn aanvraag te laat indiende.

De rechter vindt dat de militair, die met een posttraumatische stressstoornis kampt, ruimschoots de tijd heeft gekregen om voor de verjaringstermijn van vijf jaar een schadevergoeding te eisen. De psychische schade met als oorzaak zijn verblijf in Srebrenica was al in 2000 vastgesteld.

De veteraan staat overigens niet helemaal met lege handen. Hij kreeg eerder al een militair invaliditeitspensioen vanwege zijn stoornis. Op grond van de ereschuldregeling veteranen kreeg hij bovendien een uitkering van 125 duizend euro toegekend.

Forbes: United niet meer meest waardevol

Manchester United was negen jaar lang de rijkste voetbalclub van de wereld, maar de officieuze titel gaat anno 2013 naar Real Madrid. Het zakenblad De Spaanse topclub is volgens zakenblad Forbes de Engelse grootmacht voorbij gestreefd op de lijst. Ook op het sportieve aspect troefde Real United dit jaar af in de kwartfinale van de Champions League.

De waarde van Real wordt door Forbes geschat op zo'n 2,5 miljard euro. Manchester United is 2,4 miljard euro waarde. Op achterstand volgen Barcelona (twee miljard euro), Arsenal en Bayern München (beiden ruim één miljard euro). Van de genoemde vijf vermogende clubs staan drie in de halve finale van de Champions League.

Level-5 kondigt drie nieuwe games aan

Volgens de officiële Facebook-pagina van Level-5 kunnen we binnenkort drie nieuwe eShop-games van de uitgever verwachten. The Starship Damrey, Bugs vs. Tanks! en Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale komen ook naar Europa en de VS.

The Starship Damrey is een horror-adventure gemaakt door Kazuya Asano en Takemaru Abiko, in Japan beide bekend als pioniers van het text adventure-genre. In de action-shooter Bugs vs. Tanks!, welke zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, ga je met tanks de strijd aan met reuze-insecten. Dit spel komt van de hand van Keiji Inafune, bekend van Mega ManOnimusha en Dead Rising. Tot slot een game van Kaz Ayabe. Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale is een game waarin je de rol van de jongen Sohta speelt. Sohta woont in een rustiek stadje waar het altijd rustig is, behalve op vrijdag. Dit is de dag waarop gigantische monsters, die we kennen van Japanse tv-shows uit de jaren 70, tot leven komen.

Eerder deze week heeft Level-5 al een trailer vrijgegeven. Deze kun je hieronder bekijken:

 

Jansen Steur in november voor de rechter

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur begint waarschijnlijk in november. Dat streven heeft de rechtbank in Almelo woensdag uitgesproken.

De rechtbank besloot verder over de onderzoekswensen van de advocaat van Jansen Steur. Hij wilde dertig getuigen, onder wie patiënten en bestuurders van zijn Jansens voormalige werkgever Medisch Spectrum Twente, opnieuw horen. Dat verzoek is ten dele ingewilligd. Voordat de inhoudelijke behandeling begint staat over drie maanden een regiezitting gepland.

De arts zou zich sinds 1992 in het Twentse ziekenhuis schuldig hebben gemaakt aan allerlei medische wanpraktijken. De aan medicijnen verslaafde arts wordt verdacht van het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses als alzheimer en parkinson. Daardoor zou een patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld.

Anderlecht heeft wat lucht na overwinning

Anderlecht heeft voor het eerst in zes wedstrijden weer een zege geboekt. De ploeg van John van den Brom won thuis met 3-0 van Lokeren.

Van den Brom zag Anderlecht voor het eerst sinds begin maart een competitiezege boeken. De voorsprong op Standard Luik is daardoor vier punten. Met Bram Nuytinck in de basis boekte Paars-Wit een simpele zege op Lokeren. De bezoekers, laatste in de groep die strijd om de landstitel, hadden voor rust weinig in te brengen.

Na vier minuten opende Milan Jovanovic de score voor Anderlecht. De Serviër kopte de 1-0 binnen. Na een half uur spelen werd de voorsprong verdubbeld. Ditmaal was Tom de Sutter trefzeker met het hoofd. De wedstrijd was daarmee beslist, maar de overwinning van Anderlecht kreeg nog meer glans dankzij een derde doelpunt.

De Amerikaan Sacha Kljestan bepaalde nog voor de pauze de eindstand op 3-0. Dat deed de middenvelder met een schot van buiten de zestien. Na de pauze gebeurde er niet veel, behalve een rode kaart voor Anderlecht-routinier Olivier Deschacht, die hard doorging op zijn tegenstander. Demy de Zeeuw viel in bij de thuisploeg.

7: Favoriete games uit de 90's

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Na vorig jaar zeven redacteuren van FOK!games aan het woord te hebben gelaten, is het nu de beurt aan zeven andere redacteuren om te vertellen wat hun favoriete game uit de jaren 90 is. WesleyB, SolidDS, wc-eend, StefanW, ROFLOL, Isai en Dr.Mikey maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.