Christenen doen Jezus na

Honderden christenen hebben op Goede Vrijdag al biddend houten kruizen door de steegjes van de Oude Stad van Jeruzalem gedragen. Ze herdachten daarmee de kruisiging van Jezus Christus, een van de hoofdpersonen uit de Bijbel.

De gelovigen deden het wereldberoemde Bijbelpersonage na en legden de kruisweg, de Via Dolorosa (Latijn voor de Lijdensweg), af. De processie eindigde bij de Heilige Grafkerk, die staat op de plek waar volgens de Bijbel de berg Golgotha lag waar Jezus volgens datzelfde boek aan het kruis stierf.

De pelgrims kwamen op hun route langs de veertien kruiswegstaties. Bij elke statie werd een gebed uitgesproken. Franciscaner broeders legden bij iedere statie via een megafoon uit wat er in de Bijbel staat over de kruistocht van Jezus, Later vrijdag wordt in de Geboortekerk in Bethlehem, op de plek waar Jezus geboren zou zijn, een mis gehouden.

Christenen geloven dat Jezus echt bestaan heeft, op Goede Vrijdag aan het kruis werd genageld en op Paaszondag ineens weer leefde. Het Israëlische ministerie voor toerisme verwacht in de Paasweek zo'n 150 duizend mensen in Israël. Dit jaar valt Pasen samen met het joodse paasfeest, Pesach.