Tabaksreclame mag niet meer van kabinet

Het kabinet heeft vrijdag besloten op voorstel van minister Borst een verbod op tabaksreclame in te voeren. Alleen in winkels mogen nog reclame-uitingen te zien zijn voor tabak. Kranten en tijdschriften mogen nog twee jaar tabaks-advertenties afdrukkenen en op de racecircuits in Zandvoort en Assen mag tabaksreclame nog vijf jaar vertoond worden.

Het Kabinet hoopt dat door het verdwijnen van tabaksreclame er minder gerookt zal worden, waardoor minder ziekten door roken zullen ontstaan. Dat moet dan weer leiden tot een lager ziekteverzuim, minder arbeidsongeschikten en minder vroege sterfte.

De rookwarenbranche heeft steeds gepleit voor een vrijwillige beperking. Minister Borst besloot tot een wettelijk verbod, nadat een Europese richtlijn op formeel-juridische gronden nietig was verklaard. Daarna heeft een aantal Europese landen een eigen reclameverbod voorgesteld.

Het TT circuit in Assen heeft een lopend contract met Imperial Tobacco tot medio 2006. De reclamezuilen met daarop Luckey Strike, Rizla+ en Drum brengt het circuit in de Drentse hoofdstad jaarlijks twee miljoen gulden op. Nu het contract met Imperial Tobacco niet hoeft te worden ontbonden kan het TT-circuit zijn verbouwingsplannen gewoon uitvoeren.